UFORSTÅENDE: Leder Tim Viskjer i Telemark AUF er svært overrasket over konklusjonene til rettspsykiaterne. Foto: Helge Mikalsen

- Rart at en som planlegger så detaljert, er utilregnelig

(VG Nett) Bistandsadvokater og Utøya-overlevende er overrasket over rettspsykiaternes konklusjon.

Artikkelen er over åtte år gammel

Pårørende etter terrorangrepene 22. juli sier de uavhengig av de sakkyndiges rapport har ett mål med neste års rettssak.

SAKEN: Rettspsykiaterne mener Breivik er utilregnelig

- Det viktigste for oss er at han aldri slipper ut. Om han er i fengsel eller på sykehus er ikke så viktig. Det viktigste for oss er at han aldri må komme ut i dagslys igjen, sier John Hestnes, leder for støttegruppen etter angrepet mot Regjeringskvartalet til VG Nett.

Utøya-overlevende Hermann Holmøy Heggertveit er overrasket over konklusjonen.

- Det hadde jeg ikke trodd i det hele tatt. Jeg er overrasket over at dette er utfallet, sier Holmøy Heggertveit.

Samtidig er heller ikke han kritisk til konklusjonen.

- Jeg har full tillit til det norske rettsvesenet. Dette er en faglig konklusjon, og den setter jeg min lit til, sier han.

- Overraskende

Tim Viskjer er leder i Telemark AUF og overlevde Utøya. Han sa tidligere i dag til VG Nett at han ville bli sint om Breivik ble kjent utilregnelig, og at han mener det er viktig at Breivik får straff. Nå som han har fått referert kjennelsen, vil han ikke spekulere rundt om dette blir en tung nyhet å motta for dem som overlevde Utøya.

- Jeg kan ikke snakke for andre, men personlig ble jeg stuss da jeg så saken på VG Nett. Jeg så det komme at han er psykisk syk på et eller annet nivå, men det er overraskende at han kjennes utilregnelig. Jeg kan ikke annet enn å stole på at psykiaterne kan fagfeltet sitt, men jeg må si at jeg synes det er rart at en som planlegger så detaljert, og så gjennomfører et massemord, ikke er tilregnelig.

- Må holdes borte

Viskjer sier imidlertid at det viktigste er at han ikke slippes ut.

- Det er veldig viktig at denne personen holdes borte fra samfunnet resten av sitt liv.

- Det som er viktig for meg, er at Breivik aldri kommer ut igjen. Han har allerede påført samfunnet en ekstrem og omfattende skade, og bør etter min mening aldri slippe ut igjen fordi han er en så stor fare for samfunnet, sier Bjørn Ihler, som overlevde massakren på Utøya.

Reagerer

Like fullt reagerer Ihler på at Breivik er erklært utilregnelig, og dermed syk, av de psykiatrisk sakkyndige. Det gjorde også mange andre som debatterte konklusjonen på sosiale medier tirsdag.

- Rent følelsesmessig reagerer jeg på dette. Selv om han nå er erklært utilregnelig, kan aldri disse handlingene unnskyldes, sier Ihler

- Hva synes du om at han ville drive avl på renrasede nordmenn?

- Det høres jo ut som tanker direkte fra det tredje riket. Jeg hørte ikke selv den delen av pressekonferansen ettersom jeg satt i telefonen, men jeg ønsker å understreke at jeg mener rasetenkning er feil. Vi er alle like mye verdt, og jeg er sånn sett Breiviks rake motsetning, som også var grunnen til at han angrep meg og mine meningsfeller. Jeg ser ikke oss og dem, slik Breivik og hans meningsfeller gjør, men jeg ser et vi.

Bistandsadvokat Christian Lundin sier resultatet av rapporten trolig også blir det endelige resultatet.

- Jeg har ikke lest vurderingen. At han betegnes utilregnelig gjør jo at han dømmes til behandling og tvunget psykisk helsevern, sier Lundin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder