KRAFTIG KRITIKK: Ahus får kraftig kritikk i rapporten som Fylkesmannen i Akershus la frem fredag. Sykehuset har blitt drevet uforsvarlig og det kan ha ført til at pasienter har fått feilbehandling og omkommet ved sykehuset. FOTO: KRISTER SØRBØ

Ny slakt av Ahus: Tre dødsfall knyttes til lav bemanning

(VG Nett) Fylkesmannen slår fast at lav bemanning og mangelfull behandling er direkte knyttet til at tre pasienter omkom ved Akershus universitetssykehus.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag la Fylkesmannen i Akershus frem sin endelige rapport om skandalen ved Akershus Universitetssykehus (Ahus).
Fylkesmannen opprettholder sin konklusjon om at driften ved Akershus universitetssykehus kan ha vært uforsvarlig i deler av 2011.

Til tross for at sykehuset avviste fylkesmannen første rapport, opprettholder han påstanden om at lav bemanning kan har ført til at pasienter ved sykehuset har omkommet. Tre av dødsfallene knyttes direkte til den lave bemanningen og den mangelfulle behandlingen de fikk.

BAKGRUNN: Etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

- Jeg vil si unnskyld til pårørende og pasienter som har vært skadelidende ved sykehuset i 2011, sier administrerende direktør ved Akershus Universitetssykehus, Hulda Gunnlaugsdottir, til VG Nett.

I rapporten fra Fylkesmannen slås det fast at lav bemanning og mangelfull behandling er et vesentlig moment ved tre dødsfall ved sykehuset i 2011.

- Jeg tar rapporten fra Fylkesmannen til etterretning. Jeg vil vise til brevet der Fylkesmannen sier at han aldri har sagt at det er en årsakssammenheng mellom bemanningen og dødsfallene. Det er jeg glad for, sier administrerende direktør ved Akershus Universitetssykehus, Hulda Gunnlaugsdottir, til VG Nett.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL TIL DENNE SAKEN?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Hovedforskjellen mellom de to rapportene er omfanget og tidsperioden for når Fylkesmannen anser den økte pasientrisikoen ved Ahus som størst i løpet av fjoråret.

I den første rapporten til Fylkesmannen, datert 04. juli i år, slås det fast at «Fylkesmannen anser det som sannsynlig at Ahus i perioden januar til september 2011 gjennomgående hadde en pleiebehandling som tilsa økt risiko for pasientsikkerheten». I den endelige rapporten er den økte pasientrisikoen på Ahus i forbindelse med lav bemanning moderert til å gjelde «deler av året, spesielt januar og februar, og for deler av sykehuset».

Vil fortsette med vikarer

I rapporten får de ansatte som var på jobb i 2011 meget positivt skussmål. At situasjonen ikke ble verre enn den var, skyldes dedikert helsepersonell og som yter en arbeidsinnsats utover det man kan forvente skriver Fylkesmannen i sin rapport.

BEKLAGER SEG: Administrerende direktør ved Ahus, Hulda Gunnlaugsdottir, sier unnskyld til de pårørende og skadelidende etter sykehusskandlane i 2011. Tre pasientdødsfall ved sykehuset knyttes direkte til lav bemanning. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

- Dette er uttalelser som vil styrke de Ahus-ansatte fremover. Dette har vært en meget krevende situasjon for ansatte, og dette er en stor anerkjennelse for den jobben som ble gjort i 2011, sier Gunnlaugsdottir.

- Kan du garantere at dette ikke vil skje igjen?

- Det kan jeg aldri gjøre, det ville vært galt av meg. Slike garantier kan man ikke gi. Uhell skjer ved sykehus i Norge og internasjonalt, derfor er det så viktig å ha fokuset på pasientsikkerhet.

Sykehuset har økt grunnbemanningen og sier de ikke vil benytte så mange vikarer de gjorde i 2011. Men fortsatt vil det være behov for vikarer for å gjennomføre driften av sykehuset.

- Vi vil fortsette å bruke vikarer. Men når vi har økt bemanningen så mye som vi har gjort, nærmere 1000 ansatte, trenger ikke like høy bruk vikarer som i 2011, Gunnlaugsdottir.
Avviste uforsvarlig drift

I juli uttalte Fylkesmannen i Akershus at Ahus drev sykehuset uforsvarlig som følge av lav bemanning i 2011. I den foreløpige rapporten beskrev Fylkesmannen hvordan viktige avdelinger ved sykehuset i løpet av sommermånedene i hovedsak ble drevet av innleid personell.

I den foreløpige rapporten fra Fylkesmannen ble det poengtert at tre dødsfall og 20 feilbehandlinger kan knyttes til lav bemanning og uforsvarlig drift ved sykehuset i 2011. Ahus selv har avvist at de har drevet sykehuset uforsvarlig.

Blant de omkomne pasientene er 1 år gamle Evans som døde ved sykehuset. 1-åringen var blant annet dehydrert da han døde på sykehuset.

Ahus har også på eget initiativ meldt inn 13 unaturlige dødsfall til politiet i perioden 1. januar i fjor og frem til nå. Politiet etterforsker flere av disse sakene.

Må kutte 255 millioner

I dag ble det kjent at Ahus blir nødt til å spare 255 millioner kroner. Innen 2016 skal 350 millioner kroner spares ifølge budsjettkravene fra regionforetak og eier Helse Sør-Øst.
Tillitsvalgt i Yngre legers forening ved Ahus, Heidi Espvik, er kritisk til den voldsomme besparelsen.

- Det er klart vi synes at dette er ille. Vi kan ikke se hvor det skal kunne spares nå. I en så utfordrende omstillingsprosess burde Ahus prioriteres for å gi pasientene et godt tilbud, men i stedet skjæres det ned, sier Espvik til VG Nett.

VG har tidligere omtalt Arbeidstilsynets anmeldelse av ulovlig overtid for over 100 ansatte ved Ahus i perioden januar 2010 til oktober 2010. I tillegg kommer anmeldelsen av Adecco for det Ahus selv meldte var 131 brudd på arbeidsmiljøloven i 2010 og de to første månedene i 2011.

Les også

 1. Ahus må kutte 255 millioner

  Etter halvannet år med bemanningsproblemer som kan ha ført til både dødsfall og pasientskader, må Ahus nå spare inn 255…
 2. Nestleder trekker seg fra Ahus-styret

  Dødsfall, pasientskader og bemanningsproblemer ved Ahus, gjør at styrenestleder Leif Frode Onarheim trekker seg.
 3. Ahus-skandalen: Kan ha brutt loven 131 ganger

  Både Ahus og Adecco politietterforskes for arbeidstidslovbrudd, etter å ha blitt anmeldt av Arbeidstilsynet.
 4. Helse Sør-Øst-direktør: - Jeg har ansvaret

  Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen sier nå at det var hennes avgjørelse alene, å stoppe den eksterne utlysningen av…
 5. Ahus-skandalen: Venstre vil ha helseministeren på teppet

  Venstre kaller helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Stortinget for å svare på spørsmål om Ahus-saken.
 6. Jens skifter statsråder: Støre kan bli ny helseminister

  (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør, etter det VG Nett får opplyst, flere endringer i regjeringen fredag.
 7. - Helseministeren bør vurdere sin stilling

  I går trakk nestleder Leif Frode Onarheim seg fra styret ved Ahus med umiddelbar virkning.
 8. Sønnen døde på Ahus i februar 2011: Når får vi svar?

  Det har gått ett år og syv måneder siden Liam Sebastian døde på Ahus, men fortsatt venter foreldrene på svar.
 9. Hatlen mener helseministeren visste om behov for utsettelse

  Avgått direktør ved Oslo universitetssykehus, Siri Hatlen, mente det var uforsvarlig å overføre pasientansvaret til Ahus…
 10. Ny alarm om bemanningen ved Ahus

  Verneombudet ved barselavdelingen på Akershus universitetssykehus mener det er for få på jobb på avdelingen, og har…
 11. Styreledere vil ikke trekke seg

  (VG Nett) Verken styreleder i Ahus Peder Olsen eller styreleder i Helse Sør-Øst Per Anders Oksum har planer om trekke…
 12. 20-åring skulle fjerne mandlene, døde etter sykehustabbe: Flengende kritikk av Ahus etter at Camilla (20) døde

  Camilla Nymoen (20) døde etter uforsvarlig behandling på Ahus. Helsetilsynet bruker nå sjeldent sterke ordelag i sin…
 13. Ahus brøt loven - 20-åring døde

  Helsetilsynet har avdekket at en rekke ting sviktet hos Ahus da en 20-åring ble lagt inn for en mandeloperasjon.
 14. Pasientombudet: Pasienter må betale prisen for kaoset på Ahus

  (VG Nett) Det siste halvannet året har Ahus selv meldt 11 unaturlige dødsfall til politiet.
 15. Etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

  LØRENSKOG (VG Nett) Politiet etterforsker nå tre barnedødsfall ved Ahus: To nyfødte døde på unaturlig vis, og Evans…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder