DOBBELTROLLE: Thorbjørn Jagland er både leder for Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet. Det kan bli et problem, fordi Erna Solberg vil nominere en russer til fredsprisen. Foto: TORE KRISTIANSEN/ROBERT S. EIK

Erna kan gi Jagland Nobel-krøll

Foreslår russisk dissident til Nobels fredspris

Høyre-leder Erna Solberg vil gi Nobels fredspris til en russisk menneskerettsaktivist, men frykter at det kan bli et problem for Nobel-sjefen Thorbjørn Jagland.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Min kandidat er menneskerettsorganisasjonen Memorial og lederen Svetlana Gannusjkina, sier Solberg til VG.

Dermed kan diskusjonen om Jaglands dobbeltrolle som generalsekretær i Europarådet og leder i Nobelkomiteen, blusse opp igjen.

- Et dilemma

Men Jagland opplyser til VG at den eneste han ikke kan hedre med Fredsprisen, er nettopp Europarådet. I fjor høst sa jusprofessor Eivind Smith at Jagland ikke vil kunne gi Fredsprisen til en russisk dissident uten å tenke over sin rolle i Europarådet som brobygger mellom øst og vest.

- Jeg nominerer ikke Memorial for å utfordre Jagland. Men hvis han selv må veie en slik kandidat opp mot sin posisjon i Europarådet, så står Jagland i et dilemma, sier Erna Solberg til VG.

Les også:Siv Jensen ber Jagland vurdere sin stilling

Hun vil sende forslaget til Nobelkomiteen innen fristen som er 1. februar. Alle medlemmer av Stortinget og andre lands parlamenter har forslagsrett til prisen. I fjor kom det inn 205 forslag før komiteen endte opp med å tildele fredsprisen til USAs president Barack Obama.

Nå mener Erna Solberg at komiteen bør tildele prisen til en aktivist som står midt i kampen for fred og demokrati, som Memorial og Svetlana Gannusjkina.

- Memorial er en grasrotorganisasjon som hjelper folk til å ivareta sine menneskelige rettigheter, ikke minst overfor domstolene i Russland. Dette er så omstridt at to av deres jurister er blitt bortført og drept, sier Erna Solberg.

- Ikke noe problem

I en e-post til VG har Thorbjørn Jagland denne kommentaren til Erna Solberg:

«Det er umulig for meg å kommentere enkeltforslag på hvem som skal få årets fredspris. Som kjent er forhandlingene om dette i Nobelkomiteen hemmelig.

Da jeg ble innsatt som generalsekretær i Europarådet leste jeg opp en ed der det blant annet sto at jeg garanterer aldri å ta diktat fra noe medlemslands regjering, men utelukkende beskytte Europarådets standarder for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

Jeg vil derfor ikke ha noen problemer med å gi fredsprisen til menneskerettighetsforkjempere på noe som helst kontinent, heller ikke det europeiske med et enkelt unntak for Europarådet. Men det tror jeg alle forstår», skriver Jagland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder