Publisert: Oppdatert: 11.12.14 02:14

Direktør ved Nordlandssykehuset trekker seg: - Jeg tar selvkritikk

INNENRIKS

Utvikling i saken:

Statens Helsetilsyn fremmet kritikk mot Rastislav Kunda etter operasjonene som ble gransket, men fastslo at det ikke var grunnlag for noen formell advarsel. Kunda fikk også økonomisk oppgjør fra Nordlandssykehuset etter saken. Han gikk senere til sak mot Avisa Nordlands dekning, og i mars 2013 ble AN i Salten Tingrett dømt til å betale Kunda 400 000 kroner i erstatning for ærekrenkelser. AN har anket dommen og vant saken i lagmannsretten. Høyesterett har senere dømt AN til å betale 400.000 kroner i erstatning og 1,3 millioner i saksomkostninger.

Se Helsetilsynets uttalelse

Se tingrettsdommen mot Avisa Nordland

Se Høyesteretts dom mot Avisa Nordland

(VG Nett) Eivind Solheim går av som administrerende direktør etter avsløringene om skandaleoperasjoner ved Nordlandssykehuset.

- Jeg bekrefter at jeg trekker meg som administrerende direktør for Nordlandssykehuset, og tar selvkritikk for hvordan denne saken har utviklet seg, sier Eivind Solheim til VG Nett.

Avgjørelsen kommer som et resultat av de siste dagers medieoppslag om forhold på Nordlandssykehuset.

BAKGRUNN:Les alt om sykehusskandalen

Reagerte for sent

Det var VG som avslørte at Sykehuset i Bodø granskes for 16 operasjoner som aldri skulle vært gjennomført. I 13 av sakene er det de samme to utenlandske legene Johannes Diermann og Rastislav Kunda, som står sentralt.

Solheim innrømmer at han reagerte for sent som direktør.

- Jeg har hatt mulighet til å skaffe meg innsikt på et tidligere tidspunkt. Det har gjort at jeg har kommet for sent inn i saksforhold og slik sett feilinformert styret, og ikke satt dem i stand til å gjøre sin jobb på riktig vis, sier Solheim til VG Nett.

VG avslørte i dag at Solheim fikk en kopi av en epostsom viste at Nordlandssykehuset utfører operasjoner på pasienter med bukspyttkjertelkreft og spredningssvulster i leveren.

- Jeg står absolutt fast på min påstand om at jeg ikke har noen saklig kunnskap om den mailen som jeg har fått kopi av. Jeg har ingen kunnskap om at jeg har lest den. Det å bli ansvarliggjort for noe som står i en kopi, det fremstår for meg som urimelig, sier Solheim til VG Nett.

Mangel på informasjon

Solheim vedgår at han kunne ha gjort mer for å informere styret.

- Ledelse er basert på tillit mellom direktør og styret. Jeg har bidratt til at styret ikke er informert på riktig grunnlag og på tidligst mulig tidspunkt, sier Solheim.

Leste ikke brev nøye

I dagens VG sier han at han kunne ha forstått at det var flere brudd på funksjonsfordelingen, hvis han hadde gått inn i tilsynssaken til Lillian Olsen nøyere.

- Jeg har undertegnet brev og sendt dem videre uten å lese brevene nøye og skikkelig. Det er mange saker som går forbi en direktør, og en undertegner mange brev som en ikke nødvendigvis setter seg grundig inn i, sier han til VG Nett.

Les mer:E-poster avslører sykehustoppene

Det tar han selvkritikk på og han sier brevene kunne ha gitt ham nye opplysninger om saken.

- Jeg har vært for overfladisk. I korrespondansen som er utviklet mellom Helsetilsynet og sykehuset Nordland i ettertid, så fremkommer det brev som på et tidligere tidspunkt kunne ha gitt meg opplysninger som hadde hindret feilinformasjon fra min side.

- Rett beslutning

- Det er forferdelig trist at adm.dir. i Nordlandssykehuset, Eivind Solheim, går av. Han har vært en svært god sykehusdirektør i 13 år, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland i en pressemelding.

Likevel mener Vorland at Solheim har gjort det rette valget.

- Slik saken har utviklet seg og etter hvert som flere fakta har kommet på bordet, så er det en rett beslutning Solheim tar, sier Vorland.

- Setter institusjon foran person

Nordlandssykehusets styreleder Stig Fossum sier Solheim er en redelig person med stor integritet.

- Når han nå velger å gå av som direktør, så viser det at han setter institusjon foran personlige hensyn, i samsvar med det han har stått for i de årene han har vært direktør, sier Fossum i en pressemelding.

Beklager

Solheim beklager også overfor de berørte pasientene.

- Jeg vil beklage den belastning dette har påført alle de som er berørt; pasienter, pårørende, ansatte, styre og ledelse, skriver Solheim i pressemeldingen.

Mange berørte

VG fortalte lørdag den dramatiske historien til Lillian Olsen (61) som ble feilaktig operert for kreft og påført store indre skader.

Les også:Leger fjernet friske organer hos pasienter

Siden har skandalen vokst. Senest i går fortalte VG om Wiggo Fred Gåsland (64) som klaget over magesmerter etter en operasjon ved Nordlandssykehuset. Han gikk dagevis uten å bli hørt, og til slutt døde han 13. juli 2009.

- Jeg er av den klare oppfatningen at det i denne saken har skjedd en behandlingssvikt og feilbehandling som er direkte årsak til min fars død, sier datteren Merethe Gåsland Øyen til VG.

Til sammen har Pasientombudet i Nordland mottatt fem meldinger fra pasienter som har fått fjernet milt, bukspyttkjertel, lymfekjertel og tolvfingertarm i feilaktige kreftoperasjoner.

Bygge tillit

I går ble det holdt et ekstraordinært styremøte i Helse Nord. Styret vedtok sju punkter for å gjenreise tilliten i regionen.

- Vi er klar over at disse sakene har gitt oss et omdømmeproblem, og vil starte arbeidet med å gjenreise tilliten umiddelbart, sa styreleder Bjørn Kaldhol til VG Nett etter møtet.

Les mer:Styreleder i Helse Nord: - Dette er særdeles ille

Solheim begrunner også sin avgang i behovet for å gjenreise tilliten.

-I den situasjon som er oppstått, er det avgjørende at det gjenskapes tillit. Tillit er knyttet til ledelse, og ny tillit må knyttes til ny leder, skriver han i en pressemelding.

Følger for ledelsen

Solheim blir den andre som går av på grunn av avsløringene.

Mandag måtte en hardt presset sjef for kirurgisk klinikk ved Nordlandssykehuset forlate stillingen sin, etter VGs avsløringer om den omfattende operasjonsskandalen.

Les også:Klinikksjef: - Jeg angrer dypt og inderlig

- Jeg angrer dypt og inderlig. Jeg er svært nedbrutt og svært lei meg for dette, sa den avgåtte klinikksjefen Hans Rydningen til VG Nett samme dag.

Her kan du lese mer om