MØTTE LESERNE: Tito Velasco med døtrene Paula (7) og Anna (6) møter VGs journalist Nilas Johnsen. - VG ønsker å spille på lag med leserne, og tilstedeværelse på Furuset senter gjør vi for å få tilbakemelding på det vi skriver om, sier nyhetsredaktør Helje Solberg i VG. Foto: Tore Kristiansen

- Nektes jobb med utenlandsk navn

Ghetto på Oslo øst ** Media er negative ** Hijab er frivillig

Abdiraham Mohamoud (36) er utdannet ingeniør, men jobber som tolk. Det gjør at han ikke har råd til å kjøpe seg ut av ghettoen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Mohamoud fortalte sin historie til VGs journalister på Furuset senter i går ettermiddag. 83.000 personer har besøkt VGs Nye Norge-side på Facebook. I går møtte VG leserne i en av Oslos mest innvandrertette områder.

Diskuter integrering og innvandring på Facebook!

Mohamoud er fra Somalia, bor på Ellingsrudåsen og har to små barn.

Har kompetanse

Ifølge statistikken har han en kompetanse Norge sårt trenger - ingeniører. Ifølge SSB mangler Norge mellom 5000 og 6000 ingeniører. Likevel er tolk den beste jobben Mohamoud får.

- Jeg får ikke jobb fordi navnet mitt er utenlandsk, sier Mohamoud til VG.

Les også:Støre: - Norge trenger arbeidsinnvandring

Khorshid Sadafi, opprinnelig fra Iran, har fulgt VGs serie om «Nye Norge».

- Den viktigste utfordringen er at mange utlendinger ikke får jobb. Jeg merker at noen norske er skeptiske til oss innvandrere, kanskje fordi de ikke forstår oss, sier Sadafi til VG.

Ahmet Gõcmenoglu (40) fra Tyrkia er enig.

- Har man et fremmed navn får man ikke jobb, uansett hvor godt utdannet man er. Slik jeg ser det er det derfor bortkastet for oss å ta utdanning, sier han til VG.

Ønsker innspill

VG har de siste par dagene distribuert 21 552 løpesedler om Nye Norge-serien på Veitvet, Fossum, Rommen, Smedstua og Furuset. I går sto VGs journalister på Furuset senter for å ta imot innspill til saker.

Har du innspill eller kommentarer til innvandrings- og integreringsdebatten?Tips VGs journalister her!

Andelen innvandrere her er over 50 prosent.

Norge er ikke det det en gang var, mener Tito Velasco (64), opprinnelig fra Filippinene.

- Da jeg først kom til Norge var ikke integrering og innvandring et tema, men nå er det noe alle snakker om. Jeg er skuffet over utviklingen, og angrer på at jeg flyttet til Oslo fra Kristiansand.

Les også:Nordmenn ut - innvandrere inn

- Da jeg kom til Norge var det marokkanerne som ble kritisert. Så ble fokuset flyttet over på pakistanerne. I dag er det somalierne folk er opptatt av, sier Singh Kamaljit (41), som kom til Norge fra India som 18-åring.

- Hvorfor skriver mediene bare negativt om oss somaliere. Jeg har bodd i Norge i 23 år, og har aldri gått på sosialen. Datteren min, som er født og oppvokst her, blir diskriminert fordi hun er somalier. Det er urettferdig, sier Mulki Abdi (45), opprinnelig fra Somalia.

Emmy Nordheim (63) bor i Groruddalen og kaller området en ghetto.

- Slik det er nå er det jo rene Somalialand eller lille Pakistan i enkelte områder, sier Nordheim.

Vil helst flytte

INGENIØR: Adbiraham Mohamoud bor på Ellingsrudåsen, og jobber som tolk. Foto: Tore Kristiansen

Men Mohamoud sier han og familiens to barn gjerne skulle ha flyttet.

- På Ellingsrudåsen barneskole er 62 prosent av elevene minoritetsspråklige. Jeg vil at sønnen min skal gå i en klasse med etnisk norske, og er derfor veldig i tvil om hva jeg skal gjøre. Har jeg råd til å kjøpe meg en leilighet i et område der andelen minoritetsspråklige er lavere? Ikke så lenge jeg jobber som tolk, sier Mohamoud.

Mona Bendixen, har sitter i driftsstyret og foreldreutvalget på Gran skole i syv år.

- Før var det femti prosent norske elever og femti prosent innvandrere. Nå er det blitt 95 prosent innvandrere. Det tar mye lengre tid å komme gjennom pensum, fordi språket er en utfordring. Dermed taper alle elevene, og faller utenfor når de går over til videregående, sier Bendixen.

Les også:Nesten ingen fremmedspråklige i 1. klasse

Dette gjør at etnisk norske familier flytter, sier Jan Gustavsen (46). Han flyttet nylig fra Ellingsrud til Lørenskog.

- Problemet var at 27 av 30 elever i klassen til datteren min hadde annen etnisk bakgrunn. Integreringen må spres over flere områder, sier Gustavsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder