FÅR KRITIKK: Audun Lysbakken kritiseres for å ha gitt en halv million i støtte selvforsvarskurs arrangert av organisasjoner med flere SUere i ledelsen. Andre organisasjoner med samme tilbud har ikke fått søke. Foto: Krister Sørbø, VG

Reagerer på tilskudd til selvforsvar

SV-statsråd Audun Lysbakken delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs uten at organisasjoner som kunne fått støtte ble informert om det.

Artikkelen er over åtte år gammel

Dagbladet skrev denne uken at Lysbakkens departementet delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs til organisasjoner med flere medlemmer av SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU) i ledelsen.

Nå viser det seg at andre organisasjoner som i mange år har drevet med det samme, ikke engang ble informert om muligheten til å søke om penger.

I over 20 år har kvinner med svart belte i Taekwondo og karate drevet med feministisk selvforsvar og grensesetting i organisasjonen KIK. Og Rød Ungdom har avholdt «bøllekurs» for jenter siden 80-tallet. Ingen av disse organisasjonene fikk informasjon fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Leder i KIK, Lene Gulbrandsen, sier til avisen at hun sendte en e-post til Lysbakken, men aldri fikk svar eller informasjon om at det var mulig å søke støtte.

- Det kan virke som det har gått litt fort i svingene her, og at departementet har spurt dem som er nærmest, sier leder i Rød Ungdom, Iver Aastebøl.

De to organisasjonene som fikk penger og ble informert av Lysbakkens departement, var det nystiftede «Jenteforsvaret», som på søketidspunktet var en underorganisasjon til SU, og organisasjonen «Seksuell helse og trakassering» som drives av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner(LLH) i Trondheim samt Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Lederen av denne organisasjonen hadde tidligere sentrale verv i SU.

Det hører med til historien at begge de to organisasjonen som fikk støtte, fikk hjelp fra KIK for å kunne holde kursene de fikk støtte til.

Flere artikler

 1. Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

 2. Lysbakken: Midlene burde ha vært utlyst

 3. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

 4. Velgerne er lite imponert over Lysbakken

 5. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

Fra andre aviser

 1. Organisasjoner reagerer på tilskudd til selvforsvar

  Fædrelandsvennen
 2. Organisasjoner reagerer på tilskudd til selvforsvar

  Aftenposten
 3. Ber om nye svar fra Lysbakken

  Aftenposten
 4. Lysbakken legger seg flat

  Bergens Tidende
 5. - Fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok

  Aftenposten
 6. Lysbakken: - Jeg ser frem til å redegjøre for komiteen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no