FLYDELER: Flydeler i snøen ved havariplassen på Kebnekaise. Det var her det norske Hercules-flyet "Siv" kolliderte med fjellet Foto: SCANPIX

Hercules-styrten: Teknisk feil ikke årsaken

(VG Nett) Ingenting tyder på at Hercules-styrten skyldes teknisk svikt på flyet, mener havarikommisjonen.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

En av spekulasjonene etter det fatale sammenstøtet med Kebnekaise-fjellet 15. mars har vært at mannskapet kan ha blitt offer for feil ved det tekniske utstyret om bord på Hercules-maskinen «Siv».

Dette avviser brigader Per Egil Rygg, leder for den norske delen av havarikommisjonen:

- Vi har ikke gjort noen funn som tyder på at det har vært tekniske feil på maskinen. Så langt, sier Rygg til VG.

Han ønsker ikke å utdype hvilke opplysninger kommisjonen har innhentet som støtter opp under andre ulykkesårsaker.

God oversikt

Til tross for at ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet ikke er funnet, har havarikommisjonen god oversikt over hva som skjedde da fem norske offiserer mistet livet.

- Selv om det fortsatt gjenstår masse analysearbeid, skal vi ha tilstrekkelig med informasjon til å kunne si noe om ulykkesårsaken - også uten de sorte boksene, sier Rygg.
Havarikommisjonen har tidligere uttalt at det vil bli utarbeidet en foreløpig ulykkesrapport. Rygg vil ikke kommentere når denne vil være klar.

Fredag blir det pågående feltarbeidet på isbreen under fjelltoppen foreløpig avsluttet. Vårsmeltingen gjør det umulig å komme inn i området en periode.

- Vi vil ta en vurdering av den videre tidsplanen mot slutten av uken, sier Rygg.

Samles

Delene fra ulykkesflyet samles i en hangar i Kiruna. Ifølge Rygg er i overkant av åtte tonn deler funnet. Flyet veide 40 tonn.

- De minste delene er bare en kvadratcentimeter store, mens de største delene er flere kvadratmeter og på i overkant av ett tonn tunge. Disse delene stammer fra halepartiet på flyet, sier Rygg.

Alle identifisert

Onsdag ble det kjent at alle de fem besetningsmedlemmene nå er identifisert.

Dette arbeidet er gjort ved Rättsmedicinalverkets rettsgenetiske avdeling i Linköping, som de siste ukene har sammenlignet DNA-materiale fra pårørende i Norge med funn fra ulykkesstedet.

Rettsgenetikerne gjorde de to første DNA-treffene fredag 30. mars.

Den siste av offiserene ble identifisert ved 13.00-tiden på tirsdag, opplyser Forsvaret.

- Det er vel greit å få den bekreftelsen, at man har klart å identifisere sine. Da ser man kanskje litt lenger fram i forhold til neste steg for å kunne ta et endelig farvel når den tid kommer, sier Eilev R. Pettersen, pårørendekontakt i Luftforsvaret, til VG Nett.

Det er foreløpig usikkert når de forulykkede kommer hjem til
Norge.

LES ALT OM HERCULES-ULYKKEN HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder