Skutt i hodet - berørte sin egen hjerne

OVERLEVDE: Viljar Hanssen (18) fra Svalbard overlevde å bli skutt i hodet av Anders Behring Breivik, og vitnet tirsdag i Oslo tingrett. Her er han avbildet hjemme i Longyearbyen i vinter. Foto: Scanpix

Viljar (18) sang sjørøvervise for å holde seg i live

OSLO TINGHUS (VG Nett) Da Viljar Hanssen lå skutt fire ganger i vannkanten på Utøya, holdt han seg i live ved å snakke og synge for seg selv.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Jarle Grivi Brenna
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

Den 18 år gamle Svalbard-gutten ble svært alvorlig skadet av fire skudd fra Anders Behring Breivik. Han ble skutt i hodet, venstre skulder, venstre hånd og høyre underarm.

VGTV-intervju: - Nå skal jeg bare leve

Sammen med lillebroren sin på 14 år løp han sammen med mange andre mot Kjærlighetsstien da de hørte de første skuddene på Teltplassen. De var de første som ankom den bratte skrenten ned mot Tyrifjorden der mange AUF-ere etter hvert kom for å gjemme seg.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her

«Jeg skal redde alle»

Mens de løp ringte lillebroren hjem til foreldrene og var hysterisk.

- Jeg husker at jeg ble litt småsur, for jeg ville ikke at de skulle bli unødvendig urolige. Så jeg tok telefonen og sa veldig rolig at det er noen som skyter, men at det går bra, og at jeg skal redde alle sammen. Det var jo litt veldig ambisiøst, men, fortalte Hanssen til Oslo tingrett i dag.

Han er rolig og smiler og spøker flere ganger mens han forklarer seg.

Sammen med broren løp han litt bortover mot venstre langs Kjærlighetsstien før de fant en slags bergsprekk.

- Vi er de første som kommer hit, og havner tidlig ganske langt nede under en fjellhylle. Det kommer flere og flere, fortalte han.

Hørte skuddene nærme seg

Han husker at lillebroren ville komme seg videre, men at han selv ville bli. Så hørte de at skuddene kom nærmere og nærmere.

- Jeg husker ikke rekkefølgen på skuddene, men det var flere skudd. På et vis havner her jeg nede, forklarer han, og peker på et område i vannkanten nedenfor den bratte skrenten hvor de gjemte seg.

VGTV-intervju: Skutt i hodet - tok på sin egen hjerne

Mens han lå der husker han at jeg så lillebroren forsvinne videre bortover langs vannkanten og at han snudde seg og så oppover skrenten. Da ble han truffet igjen.

- Jeg så ikke gjerningsmannen, men plutselig kjenner jeg at det piper helt sinnsykt i høyre øre. Jeg havner i vannkanten, jeg tror at det var da jeg ble skutt i hodet. Etter det er det noen minutter hvor jeg reiser meg og faller flere ganger før jeg tenker at det er best å bare legge seg i fosterstilling. Jeg finner en stein i vannkanten og legger meg rundt den, forklarte han.

Les videre under bildet...

LÅ I VANNKANTEN: Viljar Hanssen ble liggende i det kalde vannet nedenfor skrenten etter at han ble skutt. Mange ungdommer gjemte seg i skrenten. Foto: Tore Kristiansen

Bablet for seg selv

Hanssen mener at han var bevisst hele tiden mens han lå hardt skadet i vannkanten. Han prøvde å orientere seg om hva slags skader han hadde fått.

- Jeg visste ikke om det var granater eller skudd, det var vanskelig å orientere seg om skadene, og det var ikke spesielt vondt der og da. Det var en ny type smerte som jeg håper jeg aldri får oppleve igjen, sa han.

Hanssen så på fingrene sine og skjønte at de såvidt hang fast på den venstre hånden. Han kjente mot øyet sitt, og skjønte at noe var veldig galt. Han kjente også på skuddskaden i hodet.

- Jeg har sett på dårlige amerikanske filmer at det er viktig å puste og holde seg våken, så jeg gjør det med å snakke masse med meg selv. Jeg babler i vei om alt mulig, til slutt er det en sjørøvervise som kommer, forteller han.

Flere av de andre ungdommene som gjemte seg lenger oppe i skrenten, måtte etter hvert be den hardt skadde gutten om å være stille.

- På et tidspunkt hysjet de på meg, og sa Viljar, kan du være så snill å være stille. Det var da han kom en runde til uten at jeg fikk det med meg. Men de gjorde det uten at jeg hadde noe vett til å være stille, sa han og smilte til aktor Inga Bejer Engh.

Mistet bevisstheten

18-åringen var hele tiden opptatt av å ta vare på lillebroren sin, men skjønte at han ikke kunne gjøre noe etter at han var blitt skutt.

- For meg var det det verste, så jeg forsøkte å tenke på at jeg ikke visste hvor han var. Jeg visste at jeg ikke kunne gjøre noe mer, så jeg forsøkte å fokusere på ting som gjorde meg glad i hverdagen, fremfor å tenke på hvor han var. Jeg tenkte på at jeg skulle hjem til Svalbard for å kjøre scooter, være sammen med vennene mine og jenter og sånn. Det var aldri noe tema for meg at jeg skulle dø, forteller han.

Han skjønte ikke da hvor alvorlig skadet han var, men får etter hvert kramper og begynner å fryse. Så mister han bevisstheten og våkner opp i en rib-båt på vei til land.

- Det siste jeg spør om er om de har sett en liten rødhåret gutt. Han svarer nei. Det er det siste jeg husker, forteller han.

Lillebroren hadde kommet seg fra Utøya uten å bli skutt, men var nære skuddene flere ganger. Han ble skutt mot når han prøvde å komme seg ombord i en båt, og måtte svømme tilbake til Utøya.

Senere kom han seg i sikkerhet.

Sliter med angst

Viljar Hanssen lå i koma i fire-fem dager, og måtte gjennom mange operasjoner. Han er blind på det ene øyet, og har amputert flere fingre på den venstre hånden.

- Etter hvert som jeg begynte å komme mer til meg selv, visste det seg at jeg hadde store utforinger med angst og urolighet. Jeg måtte bevege meg og følte meg kun trygg i en bil i fart. Jeg hadde store utfordringer med angst og paranoia, og synes ennå ting kan være vanskelig. Ikke på Svalbard og kanskje ikke i Tromsø, men jeg synes det er ubehagelig å være i Oslo, å være her nå, fortalte han.

Han har også slitt med konsentrasjonen og må ta tredje klasse på videregående på nytt.

- Jeg har forsøkt å fokusere på helt andre ting. Jeg klarer ikke å konsentrere meg, og hodet mitt er på helt andre plasser. Jeg må ta hele tredjeklasse på nytt av fra høsten av, fortalte han.

MINISTERMØTE: Viljar Hanssen møter utenriksminister Jonas Gahr Støre under feiringen av «Soldagen» på Svalbard. Foto: Berit Roald / Scanpix

Les også

 1. - Vi vant. Han tapte. Norsk ungdom kan svømme

  OSLO TINGRETT (VG Nett) På spørsmål fra bistandsadvokaten ga Frida Holm Skoglund (20) klar melding til terrortiltalte…
 2. Utøya-vitne: Jeg lurer på om han husker hva jeg ropte til ham

  (VG Nett) Eirin Kristin Kjær (20) så aldri massedrapsmannen som skjøt henne fire ganger.
 3. - Jeg hadde egentlig bestemt meg for å drukne

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Silja Kristianne Uteng (21) var blant de første som reddet seg unna skytemassakren på Utøya ved…
 4. Ina (22) ble skutt fire ganger i Lillesalen: - Jeg husker alle skuddene som traff meg

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Ina Rangønes Libak (22) gjemte seg bak pianoet i Lillesalen da Breivik skjøt henne i…
 5. Fulgte datterens obduksjonsrapport: - Det var noe endelig over det

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Andrine Bakkene Espeland (16) var den siste som ble drept på Utøya.
 6. - Det smerter oss enormt at Birgitte levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt

  (VG Nett) Birgitte Smetbak ble skutt i skulderen og kneet ca klokken 17.25.
 7. «Nå er det opp til meg om jeg skal leve eller dø»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) 18-åringen og kameraten svømte sammen fra Utøya på flukt fra Breivik.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. 22. juli

Flere artikler

 1. Ord for ord, dag 22, del 1: Ble skutt fem ganger på Utøya

 2. Utøya-overlevende: - Jeg trodde jeg bare var sammen med døde folk

 3. Utøya-vitne: Jeg lurer på om han husker hva jeg ropte til ham

 4. Her ble Tarjei (20) skutt i beinet og falt minst 10 meter

 5. Viljar Hanssen (20) var på Utøya for tre år siden: - Noen sår gror ikke

Fra andre aviser

 1. «Man kan ikke forklare det som annet enn at magen eksploderer»

  Bergens Tidende
 2. Sparket til lillebror for å få ham bort fra skuddene

  Aftenposten
 3. Skrenten som skulle redde dem

  Bergens Tidende
 4. - Breivik ropte «woho» da han traff

  Bergens Tidende
 5. - Da jeg åpnet øyenene, så jeg de som var døde

  Aftenposten
 6. - Jeg bærer arrene med verdighet. Det er prisen for demokratiet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no