VENTER: Tidligere Frp-topp, Trond Birkedal filmet gutter i dusjen. Nå venter han på påtale. Foto: Scanpix

Siv Jensen slaktes av Birkedal-utvalget

Kommer med knusende kritikk av Siv Jensens mediehåndtering

Generalsekretær Geir A. Mo nektet å forklare seg for granskningsutvalget

(VG Nett) Utvalget som skulle granske partiledelsens håndtering av sexskandalen mener ledelsen i partiet burde ha håndtert saken annerledes.

Publisert:

For en drøy uke siden var utvalget klar med sin rapport, og den blir behandlet på Frps sentralstyremøte, som holdes i morgen.

Utvalget kritiserer særlig Siv Jensens mediehåndtering i Stortingets vandrehall.

LES OGSÅ: Frp utsetter kriserapport til etter valget

«Det er stor grunn til å ta selvkritikk for måten mediene ble håndtert på og peker særlig på pressebriefen som ble holdt i Stortingets vandrehall», skriver utvalget.

I videovinduet til høyre kan du se VGTVs intervju med Siv Jensen fra Vandrehallen i Stortinget dagen etter at Birkedal-saken ble kjent.

VGTV: Siv Jensen: - Jeg er forferdet

Videre skriver utvalget:

«Det er viktig å aldri låse seg bort fra sannheten gjennom utsagn som: "Dette er helt nytt for meg og jeg har aldri hørt om lignende tidligere. "Da er alle reveganger murt igjen".»

I saken slo Siv Jensen først fast i et TV2-intervju at hun ikke hadde hørt om andre anklager mot Trond Birkedal.

Dette måtte hun senere gå tilbake på, og innrømme at hun tidligere faktisk hadde fått høre om andre anklager.

(Saken fortsetter under bildet)

FÅR KJEFT FOR DETTE: Dette, og flere andre møter i Stortingets vandrehall, får Siv Jensen og resten av Frp-ledelsen krass kritikk av Birkedal-utvalget for. Foto: Frode Hansen

Sentralstyret slår innledningsvisfast at Birkedal-saken var svært uheldig for partiet.

«Det er i ettertid ikke vanskelig å se at saken burde - og kunne - vært håndtert annerledes. Særlig gjelder dette den offentlige håndteringen av saken, der partiet selv må erkjenne at det bidro til å skape et feilaktig inntrykk av at partiet ønsket å holde forhold skjult, står det i rapporten VG Nett har fått tak i.»

Utvalget slår også fast at partiledelsen ikke brøt de interne retningslinjene, men sier årsaken til den dårlige håndteringen skyldes at retningslinjene er for dårlige.

«Sentralstyret vil slå fast at gjeldende retningslinjer og rutiner ble fulgt, også av administrativ ledelse, men Sentralstyret ser også at disse ikke er gode nok. Retningslinjene bør derfor endres» står det i rapporten.

Partiets mektige generalsekretær Geir Mo var den som fra sentralt hold etter alt å dømme hadde mest med saken å gjøre i innledningsfasen.

Har likevel blankt avvist å forklare seg for utvalget:

«Utvalget har også gjennomført møte med generalsekretær Geir Mo som er den som har hatt mest befatning med saken i hele prosessen og som har vært den i partiet som har håndtert den i praksis. Geir Mo ønsket ikke å si noe om sin befatning med Birkedalsaken og påberopte seg at det han hadde foretatt seg i sakens anledning var underlagt taushetsplikt.
Dette har medført at utvalget ikke har fått full oversikt over partiets faktiske behandling og håndtering av den meldingen partiet fikk om overgrepspåstandene mot Birkedal og det påvirker også muligheten utvalget har for å finne ut om regelverket er praktisert og om det rent faktisk er godt nok i forhold til denne konkrete saken», skriver utvalget i rapporten.

Flere ganger påpeker utvalget at arbeidet har blitt hindret av Mos manglende deltakelse:

«Utvalget har forsøkt å fremskaffe konkrete opplysninger vedrørende partiorganisasjonens praktisering av regelverket ved brudd på retningslinjene pkt. 13. I den konkrete Birkedal-saken har det vært vanskelig fordi utvalget ikke har fått tilgang på informasjon fra generalsekretær Geir Mo.»

Fremskrittspartiets landsstyre besluttet i april å sette ned et granskningsutvalg på hele åtte personer til å granske partiledelsens håndtering av siktelsene mot partiets sentralstyremedlem og ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31).

Daværende ordførerkandidat og sentralstyremedlem Trond Birkedal ble 20. mars i år anmeldt av 19 år gamle Martin Bratland Andersen.

19-åringen avslørte at Birkedal hadde installert skjulte videokameraer på badet i sitt private hjem i Stavanger.

Birkedal ble samme kveld pågrepet av politiet, og brakt inn til avhør. Han ble varetektsfengslet i ti dager.

To dager etter pågripelsen valgte Birkedal å trekke seg fra alle verv, og noen dager senere ble han også vraket som Frps ordførerkandidat i Stavanger.

En 17 år gammel gutt har også anmeldt Birkedal for seksuell omgang med barn under 16 år. Gutten hevder Birkedal hadde oralsex med ham på et hotell i anledning en sommerleir arrangert av Fremskrittspartiets Ungdom i 2008.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder