PROVOSERER. FpU-leder i Troms, Kristian Eilertsen (18), annonserte i går på Twitter at han forlot puben han så fotballkamp på, fordi det var så mange innvandrerer der. Foto: Morten I. Jensen/ Harstad Tidende.

FpU-leder dro fra fotballpub
- mente det var for mange utlendinger der

(VG Nett) Leder for Fremskrittspartiets Ungdom i Troms, Kristian Eilertsen (18), syntes det var så mange utlendinger på fotballpuben i Harstad at han gikk derfra.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det meldte Eilertsen selv rett på Twitter tirsdag kveld.

«Hele asylmottaket okkuperer Metzo i Harstad når det er fotballkamp. Å føle seg som innvandrer i eget land er ikke artig!», lød Twitter-meldingen.

Det var avisen Nordlys som først omtalte saken.

Gikk på grunn av ubehag

Eilertsen, som har åttendeplass på Troms FrPs stortingsliste, gikk på puben sammen med en kamerat for å se kampen mellom Arsenal og Bayern München i Champions League i går kveld.

Men det høye antallet innvandrere i lokalet gjorde ubehaget så stort at han valgte å gå til et nytt sted.

- De eneste i lokalet som var norske var jeg og kameraten min, noe som føltes ubehagelig. Vanligvis er Metzo en pub som er full av nordmenn når det er fotballkamp. Jeg følte meg som en innvandrer i eget land, noe som viser at det er altfor høy innvandring til Norge, sier Eilertsen til VG Nett.

- Ærlig

Eilertsen innrømmer at Twittermeldingen kan virke krass og useriøs.

- Jeg mener likevel at realitetene er som de er. Jeg har ingen problem med at folk fra andre land går ut på byen og tar seg en pils. Men den høye innvandringen viser seg ekstra tydelig på små steder, slik som her i Harstad. Jeg følte meg utilpass, og det tror jeg svært mange andre også ville gjort i samme situasjon, sier han.

- Hvilke reaksjoner har du fått på meldingen?

- Både positive og negative. Folk vil alltid ha forskjellige meninger. Jeg velger å være ærlige om mine politiske meninger, og står for det, sier han til VG nett.

Får støtte

STØTTER. Stortingsrepresentant Per Willy Amundsen (FrP) støtter Kristian Eilertsen, og mener mange ville følt seg ukomfortable i samme situasjon. Foto: Nils Bjåland.

En av dem som har gått ut og støtte Eilertsen er partifelle og stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen fra Troms.

- Jeg har ingen problem med å si meg enig i Eilertsens reaksjon. Jeg ville følt akkurat det samme om jeg kom inn på en pub med 90 prosent utlendinger, som snakker et annet språk og som oppfører seg annerledes enn nordmenn. Jeg tror de fleste andre ville tenkt det samme, sier Amundsen til VG.

Amundsen mener i likhet med Eilertsen at norsk innvandringspolitikk må endres.

- Stortinget har ikke tatt inn over seg hvor den store innvandringen forandrer samfunnet vårt. Det må vi ha rom for å diskutere. Jeg mener derfor at Eilertsens problemstilling er helt legitim å ta opp. Jeg er selv oppriktig bekymret for samfunnet vårt, sier han.

- Farlig signaleffekt

I kveld skriver Ungdom mot Rasisme på sin Facebookside at de ønsker å politianmelde Amundsen for støtteerklæringen hans.

«Vi er lei av at Frp skaper splid i den norske befolkningen ved at de ytterligere stigmatiserer nordmenn med en annen hudfarge. Grønland er primært bosatt av nordmenn, ikke innvandrere. Og det at en pub har nordmenn på besøk med innvandrerbakgrunn; ER IKKE ET PROBLEM.", skriver organisasjonen som en forklaring på anmeldelsen.

- Når øverste ledelse i FRP ikke tar tak i slike uttalelser fra FPU, men heller nører under, skapes det en enorm og farlig signaleffekt. Vi har en omstridt lov i Norge som problematiserer diskriminerende ytringer, noe vi mener dette er, sier Leder Mina Adampur i Ungdom mot Rasisme til VG.

- Rasistiske uttalelser

Hun karakteriserer Amundsen som «en uredelig politiker».

- Er det slik at er man ikke etnisk norsk så gjør man andre utilpass? Da er man tilbake til raseskille i USA. Fordi man ikke kan bestemme hvem som skal være i denne puben, så velger man å gå ut fordi ni av ti ikke er av norsk opprinnelse. Det har ingenting med integrering eller innvandringspolitikk å gjøre, men er rene rasistiske uttalelser, mener hun.

Per-Willy Amundsen mener på sin side at organisasjonen trenger en opplæring i den norske grunnloven.

- Spesielt paragraf 100, som gjelder ytringsfriheten. Folk skjønner heller ikke lenger hva begrepet rasisme betyr. Alle som er imot innvandringspolitikken får rasiststempel, noe vi selvfølgelig ikke er, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder