TOG MOT VOLDTEKT: Omlag 300 personer møtte opp til fakkeltog mot overfallsvoldtekter i Oslo lørdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Fakkeltog mot voldtekt i Oslo i kveld: Fakkeltog mot voldtekter: - Vi vil ta natta tilbake!

(VG Nett) - Vi vil ikke la oss skremme til å bli hjemme! Fra angst til aksjon - Ta natta tilbake! runget gjennom Karl Johan.

  • Janne Grytemark

Artikkelen er over åtte år gammel

Lørdag kveld markerte kvinner og menn med fakler i hånden sin avsky mot voldtekt i hovedstaden. Så sent som forrige helg ble en kvinne voldtatt i Slottsparken.

- Vi vil møte noe av den frykten som har spredt seg på grunn av de mange voldtektene. Vi vil holde motet oppe blant Oslos kvinner og vise at de ikke trenger å sitte hjemme for å være trygge, sa leder Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar, som tok initiativet til fakkeltoget.

Med seg hadde de fått SV, SU, Rød Ungdom, Mirasenteret, Oslo AUF og Krfu, som alle holdt hver sin appell på Jernbanetorget.

- Voldtekt er noe av det verste et menneske kan oppleve. Det kan bli starten på slutten for enkelte. Derfor er det viktig at samfunnet tar i bruk alle lovlige midler for å bekjempe voldtekt. Politiet må gjøre en enda bedre jobb med og være synlige i gatene, men de må også etterforske og ta overgriperne. Vi krever at Oslos gater er trygge for våre jenter, sa SVs justispolitiske talsmann Akhtar Chaudhry.

MED FAKLER: Flere hadde møtt opp for å gå i fakkeltog mot voldtektene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

- Menn har ansvar

Han pekte på at særlig mennene har et ansvar.

- Det er menn som tråkker over grenser som jenter setter. Vi må snakke med våre brødre, våre kamerater og sønner. Det er tross alt menn som voldtar, og til syvende og sist er det mennenes ansvar, sa han.

En spesialenhet i politiet som jobber mot voldtekt, bedre belysning i gatene, bedre kollektivtilbud om natten og et større samfunnsansvar var tiltakene som flere ganger ble nevnt under appellene.

- Vi vil ha vår bevegelsesfrihet tilbake, vi har rett til å være ute som alle andre. Hvis vi ikke lar oss styre av frykten, men er ute og tar vare på hverandre, blir faren mindre, sier Stø til NTB.

IKKE TRYGG: Tine Thorsteinsen (21) føler seg noen ganger som fritt villt i Oslos gater, og var derfor med i fakkeltoget for å ta natta tilbake. Foto. Janne

- Fritt vilt
Tine Thorsteinsen (21) var en av dem som hadde møtt opp på Jernbanetorget i kveld for å gå i tog mot voldtekt.

- Jeg synes det er synd at man ikke kan gå alene i Oslos gater lenger, derfor er jeg med i dag. Jeg føler meg noen ganger som fritt villt på natterstid, sier hun til VG Nett.

Debatt om asylsøkere

Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i hovedstaden. Politiet vil nå sette 20 ekstra politifolk ut i gatene hver helg ut julebordsesongen.

Oslo-ordfører Fabian Stang vil at jenter i Oslo skal kunne føle seg trygge, og sa til Aftenposten i dag at han vil ha en debatt om alle asylsøkere, uansett status på søknaden, skal ha full tilgang til samfunnet.

- Jeg er redd at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg, sier Stang.

Les også: Fabian Stang vil ikke la alle asylsøkere gå fritt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder