BLE SKUTT: Her en skrent langs Kjærlighetsstien på Utøya ble flere personer skutt. Bildet er fra rekonstruksjonen på Utøya. Foto: Tore Kristiansen, VG

Utøya-overlevende: - Jeg trodde jeg bare var sammen med døde folk

OSLO TINGRETT (VG Nett) En 17 år gammel jente som overlevde massakren på Utøya forteller at hun var sikker på at alle rundt henne var døde.

 • Ole N. Olsen
 • Tim Peters
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over åtte år gammel

Den 17 år gamle jenta gjemte seg sammen med mange andre ved en skrent som går ned mot vannet fra Kjærlighetsstien.

17-åringen satt i teltet på området til Finnmark AUF da hun fikk vite om bombeangrepet i Oslo.

- Det ble veldig dårlig stemning i teltet og vi fikk vite at AUFs kontorer var sprengt og at Statsministerens kontor var sprengt. Så fikk vi beskjed om at det var et informasjonsmøte, forteller hun fra vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett.

VG Direkte: Følg rettssaken ord for ord, les beskrivelser fra salen og still spørsmål her!

Den lyshårede jenta sitter vendt mot aktor Inga Bejer Engh, som stiller henne spørsmål. Først forteller hun fritt om de dramatiske timene på Utøya før Bejer Engh stiller mer konkrete spørsmål til henne.

Hun forklarer seg tydelig, men har i likhet med mange av de andre som må grave i de grusomme minnene, litt nervøsitet i stemmen.

- Skulle bombesikre øya

17-åringen sto utenfor Kafébygget og snakket med en venn fra Oslo om bomben i Regjeringskvartalet, da en av sentralstyremedlemmene i AUF kom bort til dem.

- Vi fikk beskjed om at det kommer tungt bevæpnet politi som skulle bombesikre øya. Vi fikk beskjed om å si det videre så ingen skulle bli redde da de kom.

- Men vi kom aldri så langt før vi hørte smell. Det hørtes ut som noen slo på noe, fortsetter hun.

De to vennene snakket sammen om hvor respektløst det var at noen kanskje fyrte av kinaputter etter det som hadde skjedd i Oslo.

- Så husker jeg at jeg så opp mot Kafébygget hvor vi hadde stått, der så jeg to som kom løpende og ser at de detter. Jeg skjønte ikke at de hadde blitt skutt. Da skjønte vi at vi måtte springe. Bak sanitærbygget var det masse folk og vi bare gikk litt lenger inn mot kjærlighetsstien. Vi gikk bak her og bort her en plass, forklarer hun rolig.

- Skuddene kom nærmere

Vitnene som forteller om massakren på Utøya har et flyfoto av Utøya som hjelpemiddel. De kan manøvrere en musepeker over bildet, for å vise bevegelsene sine under dramaet.

På bildet ligger Utøya og bader i solskinn ute i Tyrifjorden. Det står i sterk kontrast til minnene vitnene forteller om fra vitneboksen.

- Folk sprang i alle retninger og mange var helt hysteriske. Jeg var veldig frustrert fordi jeg ikke visste hva vi sprang fra. Så kommer det en skrent, sier hun.

Skrenten som ligger langs Kjærlighetsstien, en sti som går langs ytterkanten bak på øya, ble det siste stedet flere av AUF-erne så.

- Det var veldig mange der. Jeg hørte skuddene kom nærmere og tenkte at gjerningsmannen måtte jo ha sett hvor vi var fordi vi var så mange som hadde gått samme vei. Da vi satt der var det mange som begynte å gråte og var hysteriske, forteller jenta.

Hun lå på en fjellhylle da hun kjente et trykk i kroppen.

- Så fikk hele kroppen et trykk og det var som om hele kroppen ikke hadde følelse. Plutselig lå jeg med ansiktet ned i fjellhyllen. Jeg fortsatte å rulle ned til havet, og tenkte at jeg måtte komme meg bort. Jeg hørte veldig mye rop og folk som ba andre om å rømme vekk. Jeg lå der en stund.

Skutt i hodet

17-åringen forteller at flere falt ned skrenten da skuddene nærmet seg.

- Flere begynte å rulle ned, men jeg vet ikke om de var skutt eller om de bare falt ned.

Hun havnet til slutt i vannet, og landet med hodet mellom to steiner. Ved siden av henne ble Viljar Hanssen skutt like foran øynene hennes.

BLE

BLE SKUTT: Viljar Hanssen ble skutt samme sted som den 17 år gamle jenta. Foto: Berit Roald/NTB SCANPIX

Hanssen ble først skutt en gang i hodet.

VGTV: Viljar skutt i hodet på Utøya - tok på sin egen hjerne

- Jeg klarer ikke å huske det, men han detter. Så ble han skutt et par ganger. Kroppen ristet og han ropte veldig mye. Det virket som han prøvde å komme seg opp, men så ble han skutt, sier hun.

17-åringen ble selv skutt flere ganger i armen.

- Jeg lå der i vannkanten og var redd. Jeg tok hodet mitt opp for å prøve å se litt rundt meg, og da så jeg at beina til noen lå ved siden av meg. Det lå også en jente i vannet med ansiktet ned. Det var tydelig at hun var død. I fjellveggen satt det ei jente som var skutt, men som levde. Det lå også en annen jente ved føttene mine. Hun var også skutt. Jeg så veska mi ved siden av meg, og den hadde jeg vann i. Jeg tok det og ga det til jenta ved siden av meg. Jeg tror det er hun som vitnet før meg.

I retten forteller jenta at hun trodde de fleste rundt henne var døde.

- Akkurat der og da tenkte jeg at jeg skulle dø uansett, og at det ikke var så farlig hva som skjedde. Jeg begynte å vinke til en båt. Den kjørte sakte innover. Jeg så rundt meg igjen, og da skjønte jeg at jeg lå med omtrent bare døde folk.

- Hun var tydelig død

Etter hvert kom de første polititjenestemennene for å lete etter overlevende. De ropte til ungdommene som gjemte seg forskjellige steder på øya.

- Da kikket jeg opp og så at det var mange som kom frem. Jeg ble veldig overrasket. Jeg trodde jeg bare var sammen med døde folk, sier hun.

Aktor Inga Bejer Engj spør hva hun husker om dem som ble drept i Skrenten, og om hun kan huske noe av den siste tiden deres. Vitnet forteller hvordan de trøstet hverandre, og hvordan en av dem som senere ble drept trøstet alle rundt seg.

- Hun som lå i vannet var død, og så lå det en ved siden av meg som jeg tenker var død. Da jeg reiste meg lå det også en annen jente opp i Skrenten. Hun var tydelig død.

Til tross for den traumatiske opplevelsen sier den unge, lyshårede jenta at det går bra med henne.

- Jeg kom i land og fikk hjelp av helsepersonell. De klippet opp genseren min og plastret sammen. Jeg var på Ringerike sykehus og senere Tromså sykehus i to uker. Armen er mye bedre i dag. Den fungerer bedre og det er mer følelse i den. Jeg har vondt i den hele tiden, men det går egentlig veldig bra.

Fortsatte på skolen

Etter sommerferien fortsatte hun på skolen som planlagt.

- Jeg skulle begynt på andre året videregående. Det gjorde jeg likevel. Det har gått greit, men jeg merker jo at det som skjedde 22. juli har påvirket meg. Ikke bare på skolen. Det første halvåret var også vanskelig fordi jeg ikke kunne skrive.

- Psykisk, da?

- Det går greit. Jeg hadde fått det veldig på avstand, men så begynte jo rettssaken. Da blir det litt mer igjen.

- Jeg skjønner det, men nå er du snart ferdig, smiler Bejer Engh og spør hvorfor hun var du redd for politiet.

- Det var en svart skikkelse som satt og siktet i båten. Jeg visste jo at jeg, og de rundt meg, var skutt. Så da virket det ikke som en venn, når de satt og siktet.

- Hvordan fikk du tiden til å gå?

- I begynnelsen var jeg veldig redd. jeg tenkte at de ville komme tilbake. Jeg lå og forberedte meg på å bli skutt igjen. Jeg trodde de ville komme og skyte meg i hodet, og så for meg hvordan det ville kjennes, så det ikke skulle være så ille når det skjedde. Etter at skuddene forsvant lenger unna, så lå jeg og tenkte at det ville være et mirakel om jeg kom meg bort fra øya, sier 17-åringen fra vitneboksen.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Viljar (18) sang sjørøvervise for å holde seg i live

 2. Cathrine mistet lilesøsteren. I dag vitnet hun mot Breivik: - Hun ga meg tommel opp og smilte. Det var det siste jeg så av henne

 3. Ylva (15): - Vi har betalt en pris for demokratiet, og vi har vunnet

 4. Smurte seg inn med jord for å skjule seg for Breivik

 5. - Jeg tenkte på hva det siste jeg sier skulle være

Fra andre aviser

 1. «Man kan ikke forklare det som annet enn at magen eksploderer»

  Bergens Tidende
 2. - Da jeg åpnet øyenene, så jeg de som var døde

  Aftenposten
 3. Så kjæresten bli drept - i dag vitner hun i retten

  Aftenposten
 4. Breivik sier han skjøt mot gjemmesteder

  Aftenposten
 5. Kort oppsummering av hva som skjedde i retten i dag

  Aftenposten
 6. - Jeg skrek: Bevis det

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no