TATT I NORGE: Spionmistenkte Mikhail Mikusjin ved Senter for fredsstudier (CPS) i Tromsø.

Spionmistenkte Mikusjin etterforskes også i Brasil

VG får bekreftet at brasiliansk påtalemyndighet etterforsker spionmistenkte Mikhail Mikusjin - og vurderer å be om utlevering.

Publisert:

På spørsmål fra VG bekrefter brasilianske myndigheter at det foregår en etterforskning mot Mikhail Mikusjin også i Brasil.

Mikusjin jobbet i Norge som fredsforsker. PST mener han er en russisk statsborger, som i realiteten heter Mikhail Valerjevitsj Mikusjin og var på oppdrag fra russisk militær etterretning, GRU, under den falske identiteten «José Assis Giammaria».

Han hadde et brasiliansk pass med dette navnet, da han ble pågrepet i Tromsø av norsk politi i oktober. VG har tidligere trykket dokumentasjon som knytter Mikusjin til den russiske etterretningstjenesten GRU.

Mikushin sitter nå i varetekt i Norge.

– Det føderale statsadvokatembetet etterforsker disse mulige kriminelle forholdene, skriver kommunasjonsansvarlig Caio Andrade ved statsadvokatembete i Brasil til VG.

I Brasil ser man alvorlig på dokumentforfalsk og bruk av falsk identitet, som kan straffes med 15 års fengsel.

JOBBET HER: Den spionmistenkte mannen jobbet på Fredssenteret Tromsø Universitet.

Vurderer utleveringsbegjæring

Brasilianske myndigheter vurderer også å begjære Mikushin utlevert, får VG opplyst.

– Når det gjelder utleveringsbegjæringen, følges saken opp av republikkens viseriksadvokat Carlos Frederico. Siden saken er under taushetsplikt, er det ikke mulig å gi ytterligere opplysninger, skriver Andrade.

VG har ikke lykkes i få en kommentar fra Mikusjins advokat.

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt oss på e-post eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp.

Likheter med Nederlandsk sak

En spionsak fra Nederland tidligere i år har flere likhetstrekk med spionsaken i Norge.

I april i år utviste Nederland russiske Sergej Tsjerkasov. Han hadde kommet til landet under dekknavnet «Viktor Muller Ferreira» og hadde fått en praksisplass i den internasjonale straffedomstolen, hvor han kunne fått viktig innsikt i straffeprosessen mot Russland krigsforbrytelser i Ukraina og Georgia.

I RUSSISK UNIFORM: Bildet viser Sergej Vladimirovitsj Tsjerkasov (til venstre) i militæruniform. Ifølge den russiske Telegram-kanalen som først publiserte bildet, er bildet tatt etter uteksaminering fra et militærakademi i Kaliningrad i 2006. Foto: Skjermdump

I realiteten var han GRU-agent under dypt dekke. Tsjerkasov ble i sommer dømt til 15 års fengsel for dokumentforfalskning.

Russland har i flere måeneder forsøkt å få ham utlevert og anklager ham for å være en russisk herionsmugler på rømmen.

Både Tsjerkasov og Mikushin anklages for å være GRU-illegalister. Begge skaffet seg falsk brasiliansk identitet og statsborgerskap. Begge hevdet de hadde brasiliansk mor og portugisisk far. De tok tok også utdanning ved nordamerikanske universiteter, før de søkte seg til Europa.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no