MOTSTAND: I Rogaland har det vært demonstrasjoner mot bompenger. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX

Grovt hærverk mot fem bomstasjoner i Rogaland

– Dette er nok gjort av noen som ikke liker bompenger. Det er å gå litt langt, sier etterforskningsleder Sveiung Ihle i Sør Vest politidistrikt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hærverket som har satt fem av totalt 38 bomstasjoner i den omstridte bompengeringen i Rogaland ut av spill, skjedde ett døgn før de skulle settes i drift fra midnatt mandag. Rushtidsavgiften innføres klokken 7 mandag morgen.

– Det er en systematikk og et organisert preg over dette. Det er neppe tilfeldig at det skjer dagen før bompengeinnkrevingen begynner, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Brit Randulff.

– Helt uakseptabelt

Ingen er så langt pågrepet for ugjerningene, og politiet er interessert i tips fra publikum.

Hærverket mot tre av bomstasjonene skjedde på bomstasjonene ved Gamle Ålgårdsvei, Solasplitten ved avkjøringen til Forus Vest og Heigreveien.

Alle de tre bompengestasjonene har fått selve sidepanelet brutt opp. Ledningene skal ha blitt tent på og det har vært røykutvikling, ifølge politiet.

Det var en drosjesjåfør og en politipatrulje som oppdaget at noen hadde tuklet med stasjonene.

– Det skjedde mellom klokken 03 og 05 i natt. Dette er å gå for langt. Det er helt uakseptabelt, sier etterforskningsleder Sveiung Ihle.

Det er også gjort hærverk på to bomstasjoner i Stavanger.

les også

Fersk måling: Parti mot bompenger kan ta makt i Rogaland

Ingen overvåkningsbilder

Ihle har hatt etterforskere ute på stasjonene og er overrasket over at det ikke finnes overvåkningskameraer som filmer selve stasjonen.

– Det er kameraer som filmer biler fra begge veier. Det er rart det ikke tas videoopptak av selve stasjonen. Det gjør at vi er avhengige av vitner og spor. Vi har sikret deksler og avtrykk. Med dagens teknologi kan vi finne mye, sier Ihle.

Vakthold

Det er innført vakthold på bomstasjonene i Rogaland som følge av hærverket. Veivesenet har leid inn vakter fra Securitas som skal patruljere bomstasjonene i Rogaland med over de neste dagene for å unngå flere situasjoner.

– Vi setter i gang innkreving med de bomstasjonene vi har, så innfaser vi de andre når de er reparert. Nå jobber vi med å få på plass flyttbare bomstasjoner, sier Astrid Eide i Statens vegvesen til VG.

Hun sier det vil ta noen dager før det blir innkreving ved bomstasjonene som er utsatt for hærverk.

– Så det blir gratis passering noen dager. Parallelt jobber vi med å få på plass nok flyttbare bomstasjoner, som står på en henger eller en trailer, sier Eide.

Eide sier Statens vegvesen ikke var forberedt på hærverk, til tross for de store demonstrasjonene lokalt.

les også

Faktisk.no: Hvem bestemmer om vi skal betale bompenger?

Tar avstand

Cecilie Lyngby, som står bak Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økte bompenger», sier til VG at hun tar sterkt avstand fra denne typen hærverk.

– Jeg er helt imot det og hvis noen foreslår noe slikt i min gruppe sletter jeg det med en gang, sier Lyngby.

AVSTAND: Cecilie Lyngby tar sterkt avstand fra hærverk som virkemiddel mot økte bompenger og flere bomstasjoner. Bildet er tatt fra en demonstrasjon i Oslo. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Lyngby, som har om lag 40.000 følgere på Facebook-gruppen, har blant annet arrangert flere bilaksjoner i Osloområdet, men er klar på at det alltid har vært godkjent.

– Jeg tror at å gjøre dette bare skader saken fordi fokuset går vekk fra hva det dreier seg om og over på hærverket. Det skal gjøres på den riktige måten, sier hun og legger til at hun arrangerer bilaksjon førstkommende torsdag med godkjenning fra politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder