JUBLER: Et flertall av KrFU-politikerne er positive til et regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp. Bildet viser jubelscener etter at det endelige resultatet ble klart, med 47 av 80 stemmer for et regjeringssamarbeid. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrFU sier ja til samarbeid med den sittende regjeringen

GARDERMOEN (VG) Mens ja-siden jubler, er det nesten like mange som er skuffet etter voteringen under landsmøtet til ungdomspartiet.

  • Christina Cantero
  • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

KrFU sier ja til at moderpartiet skal samarbeide med Høyre, Venstre og Frp. Neste helg starter samarbeidsdiskusjonene i KrF.

– Jeg håper KrF er mer fornuftige enn KrFU, sier en skuffet Simen Bondevik etter lørdagens votering under landsmøtet til ungdomspartiet.

SKUFFET: Simen Bondevik håper moderpartiet går mot innstillingen fra KrFU om å samarbeide med den sittende regjeringen. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrFU-politikeren fra Akershus er en av de mange som taler mot et samarbeid med den sittende regjeringen. Han mener Frp er på kollisjonskurs med KrFs politikk.

Bekkevold: Nei til samarbeid

Etter voteringen møter VG ungdomspolitikeren mens han meddeler resultatene til bestefar og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik over høyttaler i telefon.

På spørsmål fra VG ønsker ikke Kjell Magne Bondevik å svare på om han mener moderpartiet bør lytte til KrFU.

UENIGE: KrFU-leder Martine Tønnessen (t.h.) og ungdomspartiets påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan har ulike oppfatninger om hva som er best for fremtiden til moderpartiet når det kommer til samarbeidsspørsmålet. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold sier til NTB at det ikke er mulig å sitte i regjering med Frp i denne perioden.

– Frp-garantien bør gjelde til neste landsmøte. Det vi sa før valget bør gjelde også etter valget, sier Bekkevold til ABC Nyheter.

Lang debatt

Debatten som pågikk i forkant av voteringen viste et splittet KrFU. Det var nærmest like mange representanter som gikk på talerstolen med oppfordring om å stemme mot, som å stemme for regjeringsdeltagelse.

Etter den splittede debatten falt den endelige stemmegivningen på 47 mot 33 av totalt 80 stemmer.

Det betyr at ungdomspartiet mener KrF bør gå inn i et samarbeid med den sittende regjeringen.

les også

KrFU splittet: Full strid om regjeringsdeltagelse

Voteringen fra KrFU kommer én uke før moderpartiet selv skal starte sine diskusjoner i spørsmålet. Dersom partiet velger å stemme over et regjeringssamarbeid, vil dette trolig skje i november.

Sier ja til samarbeid

Lørdag debatterte ungdomspolitikerne over moderpartiets veivalg i norsk politikk fram mot neste stortingsvalg.

Både KrFU-leder Martine Tønnessen og andre nestleder Olaus Trygve Bjuland fra Rogaland stemte for regjeringssamarbeidet.

LANDSMØTET: Om du er en drømmer, kjøp Button. Foto: Helge Mikalsen, VG

Ja-siden argumenterer for at de vil ha KrF inn i regjering ettersom de mener partiet dermed vil få mer gjennomslag og påvirkningskraft. De ønsker et samarbeid slik at de kan dra regjeringen lenger inn mot sentrumspolitikken.

Påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan fra Troms er imidlertid mot et samarbeid med den sittende regjeringen.

– Hvordan skal vi få tillit fra velgerne, hvis vi ikke holder det vi lover?

les også

Krisetall for Hareide på ny meningsmåling

KrFU-leder sier ja

KrFU-leder Martine Tønnessen var tidlig på banen med å gå ut med sitt syn på samarbeidsspørsmålet.

– Jeg vet det vil være veldig mange ulike syn i salen. Men for meg personlig har saken vært enkel. Jeg mener vi må i regjering, sa hun ifølge Vårt Land under åpningen av landsmøtet fredag.

Under debatten før voteringen lørdag, var hun også tydelig i sin tale.

– Vi bør gå for et samarbeid. Det er for at KrF skal få mest mulig innflytelse og gjennomslag for vår politikk.

SIER JA: KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Helge Mikalsen, VG

I forkant av lørdagens votering hadde KrFU-lederen spådd at det ville komme til å bli jevnt.

I august var det knapt flertall i KrF-ungdommens landsstyre for å fortsette som nå, i opposisjon og utenfor regjeringen med Høyre, Frp og Venstre.

Solberg på KrFU-landsmøte

Fylkeslagene i Hordaland, Rogaland og Agder er de som er mest positive til å gå inn i et samarbeid med den sittende regjeringen. Representantene fra Østlandet og andre deler av landet ønsker at partiet forblir i opposisjon.

Fredag kveld møtte statsminister Erna Solberg (H) opp under landsmøtet til KrFU. Statsministerens tilstedeværelse skapte reaksjoner, og ble også nevnt under debatten lørdag.

Mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Regjeringen
  3. Politikk

Flere artikler

  1. KrFU splittet: Full strid om regjeringsdeltakelse

  2. Full splittelse i KrFs ungdomsparti: Begge nestlederne vil felle Erna Solberg

  3. KrFU-topper svarer: Nekter å la seg binde i regjerings-striden

  4. Lysbakken: – Forventer at SV blir del av forhandlingene

  5. 23 KrFU-topper i internt opprør mot nestlederne: «Dolker oss i ryggen ved første veikryss»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder