DREPT: En mann i 50-årene ble drept i en leilighet i denne bygården på Tøyen i Oslo. En 59 år gammel mann som i Oslo tingrett ble dømt til 13 års fengsel for drap, er frifunnet i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frikjent for drap etter tre år i varetekt

En 58 år gammel mann som i Oslo tingrett ble dømt til 13 års fengsel for drap, er frifunnet i Borgarting lagmannsrett.

Etter 1020 dager i varetekt ble den finske statsborgeren løslatt fredag. Lagmannsretten har med fire mot tre stemmer frifunnet mannen for drapsanklagen, skriver Dagbladet.

les også

Drapet på Tøyen: Siktede husker ingenting

– Nå har han sittet tre år i varetekt og han ble sluppet i går. Han første reaksjon var å være veldig stille, før han gikk over til å være veldig glad, sier mannens forsvarer, Erik Stoltz til VG.

I mars 2016 ble politiet i Oslo tilkalt til en leilighet på Tøyen etter en alarmmelding. Der kunne de fastslå at en person var død, og at mannen var drept med vold.

Dette sa politiet om drapet i 2016:

Får kritikk

De to mennene som var i leiligheten, ble pågrepet. En av dem – en norsk statsborger – ble løslatt etter en måned i varetekt. Finnen ble tiltalt for drap, og 22. mai i år ble han dømt i Oslo tingrett.

les også

Mann drept i Oslo: Naboer hørte bråk

Pluss content

I lagmannsrettens dom rettes det kritikk mot politiet og påtalemyndigheten for etterforskningen.

– Det har vært en entydig retning på etterforskningen hele veien. Jeg fikk en umiddelbar overbevisning om at politiet mente at min klient var skyldig og at de bare lukket øynene for den andre forklaringen. En forklaring som jeg mente ikke kunne stemme, sier Stoltz.

Helt uenig

Forsvarer Espen Henrik Johansen representerte nordmannen som ble løslatt etter en måned i varetekt. Han er derimot rystet over frifinnelsen.

– På vegne av medsiktede, som  fikk henlagt saken mot seg, reagerer jeg med vantro over frifinnelsen. Politiet gjennomførte en objektiv, grundig og omfattende etterforskning mot begge de  gjenlevende og vurderinger  av om andre  kunne være involvert. 

Han viser blant annet til at den frifunnede å ikke avga forklaring før det hadde gått nesten et år siden pågripelsen.

– Han avleverte det jeg vil kalle en forklaring tilpasset de øvrige bevis. Denne saken er etter min vurdering et skoleeksempel på at rettsavgjørelser kan være like uberegnelige med meddomsrett som med jury og bør foranledige  en fortsatt diskusjon om juryordningen bør gjeninnføres eller ikke. Ut fra min kjennskap til sakens faktiske omstendigheter fremstår denne frifinnelsen som helt uforståelig.

Johansen sier han ikke har lest dommen, men baserer sin vurdering på kjennskap til sakens dokumenter.

– Jeg venter nå spent på å se om påtalemyndigheten og/eller de etterlatte vil fremme en anke, og så får man se om dommen blir stående, avslutter Johansen.

– Riktig resultat

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir, som førte aktoratet for påtalemyndigheten, har ikke vært tilgjengelig for å kommentere dommen.

– Jeg er glad for at retten var våken, men jeg måtte helt ned på tekniske detaljer under rettssaken for å vise at dette ikke kunne stemme. Det er et riktig resultat og det har jeg ment hele tiden. De tekniske bevisene holder rett og slett ikke, sier den frifunnedes mannens forsvarer, Erik Stoltz til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder