LÅNELAVVO: Julebordet ble holdt i en lavvo som tilhører Skiforeningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Holmenkollen-drapet: Undersøker om drapet var planlagt

Latvieren i 30-årene som er siktet for drapet i Holmenkollen er varetektsfengslet i fire uker. En av politiets teorier er at drapshandlingen kan ha vært planlagt.

– Vi ønsker å etterforske hva som kan ha vært årsaken til drapet og herunder om drapshandlingen var planlagt eller ikke, sier politiadvokat Ingvild Myrold til VG.

Det var under et julebord i et av Skiforeningens lokaler på Holmenkollen på lørdag at en polsk mann i 50-årene ble knivdrept.

Vitner forsøkte å hjelpe mannen, AMK og politiet kom til stedet hvor det ble forsøkt gjenopplivning – men uten hell. Han ble litt senere erklært død på stedet.

En latvisk kollega i 30-årene er siktet for drap. Mandag ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker. De to første ukene i full isolasjon. Mannen samtykket til varetektsfengsling, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

les også

Den avdøde i juleborddrapssaken var en mann i 50-årene

Forsvarer: Krangel var foranledning

– Politiet fortsetter arbeidet med vitneavhør. Det vil også bli foretatt ytterligere kriminaltekniske undersøkelser. Den foreløpige obduksjonsrapporten er ikke klar, det er derfor for tidlig å kommentere skader og dødsårsak, sier Myrold.

Myrold opplyser at siktede har avgitt en forklaring hvor han forteller hva som kan ha vært foranledningen til drapet. Den siktedes advokat, John Christian Elden, har sagt til VG at en krangel som oppsto mot slutten av julebordet var foranledning for hendelsen. Myrold ønsker ikke å gå i detalj på hvorfor de undersøker om drapet var planlagt.

– Den videre etterforskningen vil ettergå det han har forklart. Vi skal foreta videre vitneavhør for å belyse hva som kan ha vært foranledningen.

– Hvorfor var det viktig å få ham i isolasjon?

– Vi ønsker ikke at han skal kunne påvirke vitner eller på annen måte forspille bevis, sier Myrold.

les også

Julebord-drapet: Siktede dømt for knivtrusler i fjor

Mannen som nå er siktet for drap, ble dømt til 21 dager fengsel for knivtrusler i fjor. Han har også vært etterlyst av latviske myndigheter for alvorlig narkotikakriminalitet begått i 2012.

– I sjokk

Styrelederen i firmaet som arrangerte julebordet bekrefter overfor VG at både offeret og den siktede var ansatt hos dem.

Styrelederen beskriver stemningen blant de ansatte, og spesielt de som var til stede på julebordet, som svært trykket lørdag kveld.

– Alle er i sjokk over det som er skjedd og er nærmest litt lammet, sier han.

Han forteller at han selv har snakket med noen av dem som var i nærheten da knivdrapet skjedde.

– Det var et fåtall til stede da. De er dypt berørte og sier det kom veldig overraskede på dem, sier styrelederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder