Politiet: Har rådet familien til ikke å innfri krav

LILLESTRØM (VG) Politiet opplyser at de har rådet Anne-Elisabeth Falkevik Hagens familie til ikke å betale løsepenger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er fremsatt krav om både løsepenger og alvorlige trusler. Politiet har hittil rådet familien til ikke å innfri kravet, sier politiinspektør Tommy Brøske i Felles enhet for etterretning og etterforskning under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Bakgrunn: Anne-Elisabeth (68) borte i ti uker – politiet frykter kidnapping etter løsepengekrav

Han viser med det til kravet som ifølge VGs opplysninger er på ni millioner euro i kryptovalutaen Monero og skal ha blitt fremsatt i forbindelse med at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant 31. oktober. Hun er gift med en av Norges rikeste menn, investoren Tom Hagen (68).

Få med deg fortløpende oppdateringer om Lørenskog-forsvinningen i VGs direktestudio her.

Brøske understreker at det likevel er familiens egen beslutning om de ønsker å betale.

– Det er en vanskelig vurdering. Til syvende og sist er det den kravet er rettet mot som må ta avgjørelsen, i dette tilfellet denne familien. Vi gir faglig støtte om fakta i slike saker basert på erfaring, men til syvende og sist er det familien som må ta denne vurderingen, sier politiinspektøren.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4790697744.

VED HUSET: Politiet har onsdag satt opp en mobil politipost ved huset der de mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant. Politiet stopper forbipasserende og spør etter mulige observasjoner. Foto: Jorgen Braastad

Bekrefter kontakt

Politiet sier at det ikke har vært verbal kommunikasjon med den eller de som står bak, men bekrefter at det har vært kontakt på en digital kommunikasjonsplattform. Brøske vil ikke si noe mer om denne – eller når den siste kontakten var.

Politiet har ingen mistenkte i saken.

– De har valgt en digital kommunikasjonsplattform, som er lite egnet for kommunikasjon. Det har ikke vært noen verbal kommunikasjon. Utover det vil jeg ikke kommentere, sier Tommy Brøske til VG.

les også

Jørn Lier Horst om mulig kidnapping: – Unikt i norsk sammenheng

– Er det slik at man ved hjelp av denne kommunikasjonsplattformen må overføre penger for å overføre også meldinger?

– Så lenge dette løsepengekravet er fremsatt i kryptovaluta, så kan jeg bekrefte spørsmålet ditt, men jeg ønsker ikke å gå i detalj, svarer Brøske.

Ifølge VGs opplysninger skal løsepengekravet være fremsatt i kryptovalutaen Monero som gjør det mulig å overføre penger anonymt.

Politiet mener det er aspekter ved etterforskningen som indikerer at kidnapperne er profesjonelle.

Ingen livstegn

Siste sikre livstegn fra den 68 år gamle kvinnen var ifølge politiet 31. oktober i fjor, samme dag som hun forsvant. Politiet mener Falkevik Hagen forsvant om morgenen eller formiddagen.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant 31. oktober 2018. Politiet mener hun ble bortført fra sitt eget og ektemannens hjem på Fjellhamar. Foto: Tore Kristiansen

– Det har ikke kommet livstegn fra fornærmede. Det har heller ikke kommet tegn som tyder på at hun ikke er i live. Vår hovedhypotese er at fornærmede er ufrivillig bortført fra sitt hjem av ukjente, sier Brøske.

Politiet har per nå ingen mistenkte i saken.

– Politiet vet ikke hvor Anne-Elisabeth Hagen holdes skjult. Vi vet heller ikke om hun har vært holdt skjult på et og samme sted siden 31. oktober. Slik vi ser det kan skjulestedet være så vel innenfor som utenfor Norges grenser, sier Brøske.

les også

Dette er Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Han opplyser at politiet ser for seg at denne etterforskningen kan bli svært langvarig.

– Det skal jeg være ærlig på, det er svært krevende å etterforske denne saken. Det er ingen konkrete ting i saken som tilsier at den blir løst på kort sikt, sier Brøske.

Politiet har invitert til ny pressebrifing torsdag klokken 11.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder