ISKALDT: I Nordmarka i januar i år var trærne dekket av snø. Nå frykter forbrukerdirektøren at et nytt forslag vil gjøre folk reddere for å bruke strøm når det er såpass kaldt ute som her. Foto: Stella Bugge/VG

Heftig kamp om din strømregning

Det foregår en beinhard kamp om din strømregning. NVE ønsker at du ikke lenger skal betale strøm bare ut i fra hvor mye du forbruker - og blir slaktet av forbruker-organisasjonene og andre.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over to år gammel

les også

Dette må du se opp for før du bytter strømleverandør

– NVE er på ville veier. Dette vil ramme forbrukerne, sier administrerende direktør Morten Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt til høring en omlegging av norske husstanders strømmåling.

Omleggingen

I dag betaler forbrukeren penger for hvor mye du totalt sett bruker i strøm. NVE ønsker å legge om til en ordning hvor du betaler mer nettleie hvis du bruker mye strøm på en gang:

Eksempelvis hvis du høyt forbruk i hjemmet etter jobb, samtidig som du lader elbilen din.

les også

Kritiske til dagens strømavgifter

Den nye ordningen som foreslås, er en abonnements-ordning med såkalte effekttariffer, hvor du straffes ved overforbruk.

– Mange kan i liten grad styre strømforbruket. Småbarnsfamilier vil for eksempel ha utfordringer med å endre sitt forbruksmønster på enkelte tidspunkter. En komplisert abonnementsløsning kan også føre til at enkelte vegrer seg for å bruke strøm på gitte tidspunkter i løpet av dagen eller når det kaldt ute, sier forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

– Glemmer hensynet til forbrukerne

– NVEs forslag binder alle til en komplisert og lite fleksibel løsning uten noen særlig gevinst for å endre strømbruken. Vi er overbevist om at en frivillig ordning med positive virkemidler vil være mer forbrukervennlig og effektiv, sier hun og legger til:

– Forbrukeren må gjøre en rekke antagelser, som for eksempel hvor kaldt blir neste vinter. Endringer i familiesituasjonen eller sykdom og arbeidsledighet kan ha påvirkning på oppvarmingsbehovet. Og hva hvis du kjøper elbil eller installerer solceller? Bommer du på abonnementet, kan det unødvendig dyrt for forbrukeren, sier hun.

les også

Slapp av! Ingen skal stjele strømmen vår

– Forslaget ivaretar nettselskapene ønske om å redusere investeringene i nettet, men glemmer hensynet til oss forbrukere. Forslaget er komplisert, lite forutsigbart og rigid. Det gjør et prissystem for strøm som allerede er vanskelig å forstå enda mer uforståelig for folk flest. Og systemet vil ramme travle familier og andre som har begrenset mulighet til å gjøre store tilpasninger i forbruksmønsteret sitt, sier Meyer i Huseierne.

les også

Det er ikke bare kulden som svir: Strømprisene doblet på ett døgn

Han sier forslaget vil ramme forbrukerne uten at det oppnås noen gevinster for samfunnet.

– Snarere tvert imot. Forslaget kommer til å gjøre det mindre attraktivt å bruke miljøvennlig strøm. Fra et klimaperspektiv er det dumt, sier Meyer.

– NVE må lytte

Han sier de gjerne vil gjerne bidra til en regulering som gjør at vi bruker mer ren energi på bekostning av forurensende energikilder.

– Vi vil ha insentiver som gjør at vi ikke overbelaster nettet på de kaldeste dagene og lader el-bilene på tidspunkter hvor det er liten belastning i nettet. Og vi vil unngå et tariffsystem som rammer vanlige folk og familier med høyere nettleie. Det er fullt mulig å få til disse tingene, men da må NVE lytte til strømkundene og ikke bare nettselskapene.

les også

Faktisk.no: Ikke sikkert strømmen blir dyrere med ny måler

Det er store organisasjoner som går mot: Forbrukerrådet, Bellona, Energi Norge, Byggevareindistriens forening, El- og it-forbundet, Fjordkraft, Zero, Skagerak Nett, Nelfo, Hafslund Nett, WWF, for å nevne noen.

Statnett, Enova og Statsbygg er blant de få som støtter NVE.

NVE forklarer

Fungerende seksjonssjef Christina Sepulveda i NVE mener deres forslag til omlegging vil være bra for forbrukerne:

– Målet med effekttariffer er å holde strømregningen så lav som mulig. Nettleien, som utgjør en stor del av strømregningen, vil øke betydelig i årene som kommer fordi nettselskapene må gjennomføre store investeringer i nettet. Det er periodene når vi bruker mest strøm, som bestemmer hvor mye nettselskapene må investere. Hvis strømkundene unngår å bruke mye strøm på en gang, og heller jevner ut forbruket, trenger ikke nettselskapene å investere fullt så mye i nytt nett, sier hun:

les også

Strømprisene i været - slik reduserer du regningen

– Mindre investeringer betyr lavere nettleie. Effekttariffene vil gjøre det lønnsomt for strømkundene å jevne ut strømforbruket, samtidig som de bidrar til at den samlede nettleien kan holdes så lav som mulig.

– God nyhet

Hun fremholder at omlegginger alltid vil skape usikkerhet.

– Det er viktig at strømkundene får god informasjon slik at de ser hvordan de kan tilpasse forbruket for å ikke betale høyere nettleie enn nødvendig. En stor del av strømforbruket i husholdningene går til oppvarming av rom og vann. Dette er forbruk som sammen med lading av elbil, kan flyttes til tidspunkt hvor annet forbruk er lavt. Med løsninger for automatisk styring av strømforbruket, kan dette gjøres uten tap av komfort, fremholder hun.

Sepulveda sier noen vil måtte betale litt mer, mens andre vil betale litt mindre.

– Men i sum vil altså nettleien bli lavere med effekttariffer, enn uten. Det synes vi er en god nyhet for strømkundene.

Mer om

 1. Forbruker
 2. Energi
 3. Norge

Flere artikler

 1. Huseierne-sjefen: Strømregninga er høy nok

 2. Tidligere olje-topp raser mot nettselskapene: - Burde ikke få ta utbytte

 3. Strømprisene i været - slik reduserer du regningen

 4. Pluss content

  Nå kommer rimelige smarthus-løsninger

 5. Pluss content

  Fem spørsmål for deg som vurderer smart ladeboks til elbil

Fra andre aviser

 1. NVE vil endre strømregningen for å straffe overforbruk

  Fædrelandsvennen
 2. Solceller på taket? Da kan du få høyere nettleie.

  Bergens Tidende
 3. Smart fremtid: Tesla-eiere kan selge strøm fra batteriet

  Aftenposten
 4. Dette bør du vite om den smarte strømmåleren din

  Bergens Tidende
 5. Hvorfor er det dyrest i Sogn og Fjordane? Ti spørsmål og svar om strømmen din.

  Bergens Tidende
 6. Debatt: – Ny nettleie vil gi høyere strømregning

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder