FORTSETTER: Predikantenes markedsføring er i stor grad basert på disse magasinene. Vitnesbyrdene som de forteller om i disse bladene, er brudd på loven – konkluderer Forbrukertilsynet. Foto: Annemor Larsen

Mirakelpredikantene vil ikke stanse reklamen - risikerer millionbøter

Mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen har ikke stanset den omstridte markedsføringen av sine helbredelsesvirksomheter. De bestrider at markedsføringen er ulovlig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dermed risikerer de fortsatt millionbøter.

Etter VGs avsløringer om «mirakelpredikantene» Svein Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen før sommeren, konkluderte Forbrukertilsynet med at de driver ulovlig markedsføring av tilbud rettet mot syke mennesker.

Predikantene fikk i juni et brev fra Forbrukertilsynet med beskjed om å endre markedsføringen innen 10. juli. De hadde også mulighet til å bestride dette, og gi et tilsvar. Dette har de begge valgt å gjøre.

Bakgrunn: Les hele historien om mirakelpredikantene

VITNESBYRD: Reklame som dette fra Pedersens magasin «Legedom», påla Forbrukertilsynet predikantene å slutte med. Foto: Annemor Larsen / VG

Vitnesbyrd

I brevene Forbrukertilsynet sendte til predikantene i juni, henviste de til at misjonene tilbyr «forbønn mot syke, blant annet over telefon, mot vederlag», og i Tom Roger Edvardsens tilfelle også gjennom opphold på Stølsdokken Fjellhotell.

I markedsføringen formidles historier om mennesker som skal ha blitt friske etter å ha brukt bønnetjenestene. Direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, sa den gang til VG at markedsføringen gjennom vitnesbyrd rammer mennesker i en sårbar situasjon, som vil gjøre hva de kan for å bli friske.

les også

Mirakelpredikanten slår tilbake mot kirken: – De tar betalt for begravelser

– Når virksomheten deres anses som alternativ behandling, kan de ikke gi uttrykk for at bønn kan bidra til å kurere konkrete sykdommer, sa Haugseth.

Siden juni har både Svein Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen besluttet å legge ned teletorgtjenestene sine, der de har bedt for syke for 14 kroner i minuttet.

– Ikke ulovlig

Predikantene bestrider at markedsføringen er ulovlig. I en SMS til VG svarer advokat John Christian Elden dette på vegne av Pedersen:

les også

Helsetilsynet snur: Begjærer påtale i sakene til «mirakelpredikantene»

– Tilsynet ba om at markedsføringen enten ble endret innen 10. juli, eller at vi innga svar på hvorfor vi mente det var innenfor loven innen samme dato. Om vi gjorde det siste, ville tilsynet vurdere innsigelsene før de eventuelt fattet vedtak. Noe vedtak er ikke fattet pr. idag, og teletorgtjenestene er nedlagt pr. 31. juli, skriver han og fortsetter:

– Vi fastholder at Misjonen Jesus Leger opptrer innenfor lovens grenser, og har derfor ikke sett behov for å bruke tid og krefter på å gjøre endringer i presentasjonen før tjenesten likevel legges ned.

Tom Roger Edvardsen har ikke besvart VGs henvendelser om saken, men har i likhet med Svein Magne Pedersen sendt tilsvar til Forbrukertilsynet.

IKKE AVSLUTTET: I Tom Roger Edvardsens magasin, «Helbredet», hevdes det at bønn har kurert mange sykdommer. Foto: Annemor Larsen / VG

Begge predikantenes advokater mener at virksomhetene ikke er i strid med loven, og at de ikke driver med alternativ behandling. De har tidligere forsvart seg med religionsfriheten.

Les Edvardsens tidligere tilsvar her

Les Pedersens tidligere tilsvar her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder