FIKK PRIS: «Den mørke hemmeligheten» ble publisert i VG Helg lørdag 11. juni 2016. Foto: Faksimile VG Helg

Fritt Ords Pris til journalistene i Tysfjord-saken

Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta får Fritt Ords Pris 2018 for Tysfjord-saken i 2016.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dokumentarreportasjen «Den mørke hemmeligheten» ble publisert i VG juni 2016. Den forteller en flere tiår lang historie om overgrepskultur i Tysfjord i Nordland.

«Den mørke hemmeligheten» kan du lese her

– Saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger. Den kan være en inspirasjon i en mediesituasjon der norske redaksjoner strever med å prioritere store og krevende prosjekter, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i en pressemelding.

les også

Ny rapport om Tysfjord-sakene: Politiet har etterforsket 151 overgrepssaker - 106 er henlagt

Frilansjournalistene Harald Amdal og Kenneth Hætta startet arbeidet i en masteroppgave ved Høgskulen i Volda, før tidligere VG-journalister Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen ved VGs Tromsø-kontor ble hektet på saken i 2014. De fire prisvinnerne arbeidet så videre med saken i nær to år.

Til VG sier Henriksen at det er stas å bli belønnet for arbeidet.

– Det er selvfølgelig stor stas. Og overraskende også må jeg si, det er tross alt to år siden publisering. Det er fint å bli belønnet for jobben man har gjort, men den største belønningen er jo at det blir satt søkelys på saken, sier han.

Thor Harald Henriksen jobbet med Tysfjord-saken i to år. - Den største belønningen er jo at det blir satt søkelys på saken, sier han til VG. Foto: Terje Mortensen

Han fikk vite om utdelingen like før påske, men ble bedt om å «holde munn» frem til offentliggjøringen i dag.

Frilansjournalist Harald Amdal underviser i dag journaliststudenter ved OsloMet og Høyskolen Kristiania, blant annet om tillitsbygging i møte med intervjuobjekter.

– Jeg setter pris på at Fritt ord velger å rette oppmerksomhet mot tillitsarbeid, som er så viktig i journalistikken. Tysfjord-saken understreker viktigheten i det arbeidet. Under arbeidet med denne saken var det ikke nok å spørre, man måtte gjøre seg fortjent til informasjon. Det var viktig å være bevisst på egen adferd, og ikke alltid bare dure fram, forteller han.

les også

Tysfjord-mann dømt for overgrep: «Har utnyttet påståtte evner»

– Prisen er absolutt ikke noe jeg forventet å få, sier Amdal.

Tidligere VG-journalist Eirik Linaker Berglund sier at prisen er en stor ære og en positiv overraskelse.

– Det er en stor anerkjennelse for den jobben vi gjorde, og ikke minst for den innsatsen som ble lagt ned i Tysfjord - fra de som sto fram. Så vi deler prisen med alle i Tysfjord, sier han til VG.

Tidligere VG-journalist Eirik Linaker Berglund sier at prisen er en stor ære og en positiv overraskelse. Foto: Eivind Griffith Brænde

Førte til etterforskning

Etter at saken var publisert ble det satt i gang etterforskning, og resultatene fra denne ble offentliggjort av politiet i november i fjor:

les også

Den mørke hemmeligheten

151 seksuelle overgrepssaker var avdekket, med 82 fornærmede og 92 mistenkte. Ofrene var fra 4 til 75 år gamle, de mistenkte fra 10 til 80 år. Overgrepene fant sted mellom 1953 og august 2017. Fra desember 2017 har dommene begynt å komme i rettsvesenet, med lange fengselsstraffer.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse., med en premie på 400.000 kroner. I tillegg mottar prisvinnerne Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder