To uoppklarte attentater mot ekteparet Paust

Anne Orderud Paust og hennes ektemann, diplomaten Per Paust, kom i medias søkelys sommeren 1998 da det ble begått to attentatforsøk mot ekteparet.

  • NTB
Publisert:

16. juli ble det funnet dynamitt under Anne Orderud Pausts bil mens den sto parkert utenfor Forsvarsdepartementet i Oslo. Det var Orderud Paust selv som merket at det var festet en gjenstand under bilen. Samme kveld kunne politiet slå fast at hun hadde kjørt på jobb med et halvt kilo sprengstoff under bilen, riktignok uten tennsats. Politiets undersøkelser viste at det heller aldri hadde vært festet en tennsats til dynamitten, og at Anne Orderud Pausts liv derfor ikke var i fare. Saken ble likevel etterforsket som en alvorlig trussel mot henne og ektemannen.

Mordbrann

Mindre enn én måned senere, natten til 12. august, ble det gjort et forsøk på å tenne på oppgangen til ekteparets leilighet på Skillebekk i Oslo. Per Paust ringte selv til politiet klokken 04.55, etter at han hadde hørt noe i oppgangen. Da politiet kom til stedet, fant de et 5 kilos propanapparat som sto og lekket. Noen hadde tømt bensin i oppgangen og forsøkt å tenne på.

Saken ble etterforsket som forsøk på mordbrann, og politiet gjorde det klart at så de to attentatforsøkene i sammenheng. Etter det siste attentatforsøket ble det også kjent at Per Paust hevdet å ha blitt utsatt for et overfall i 1996. Ifølge Paust var han blitt angrepet av en ukjent person da han skulle gå inn i leiligheten sin. Politiet undersøkte også om det kunne være en sammenheng mellom dette overfallet og anslagene i 1998.

Døde av sykdom

Ekteparet Paust flyttet til New York senere samme sommer, der Per Paust skulle vikariere som generalkonsul. De kom tilbake til Norge og leiligheten på Skillebekk i januar i år. 6. mai døde Per Paust, etter kort tids sykdom.

Politiet har ikke klart å finne ut hvem som sto bak de to attentatforsøkene. De har heller ikke greid å finne et mulig motiv for angrepene på Anne Orderud Paust og Per Paust. Politiets Overvåkingstjeneste (POT) har sagt at bomben som ble funnet under Orderud Pausts bil etter alt å dømme ikke var rettet mot henne fordi hun arbeidet som personlig sekretær for forsvarsministeren.

POT så heller ikke bomben som en trussel rettet mot Per Paust eller daværende forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll. Heller ikke Forsvarsdepartementet oppfattet attentatforsøkene som anslag mot departementet, men skjerpet likvel sikkerhetsrutinene rundt sine ansatte.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder