-Norge går på skinner

Norsk økonomi går på skinner inn i det nye årtusen. Veksten er tilbake, rentene vil gå ned neste år og derfor vil vi bruke mer penger.

 • NTB

Artikkelen er over 20 år gammel

Statistisk sentralbyrås (SSB) millenniumbriller er farget rosa, men ikke mer enn at prognosene baserer seg på en gjennomsnittlig oljepris på 19 dollar fatet, som er vel 25 prosent lavere enn dagens.

Telemark-nedslag

I Norge har landingen blitt «nærmest fjærlett», et år etter at boligeierne satt med rentesjokk mens statsministeren spilte yatzy på hytta.

-1999 er blitt bedre enn mange fryktet, konstaterte SSB-sjef Svein Longva.

De samme advarslene som før gjentas, men etter hvert har repetisjonene om farene ved økt offentlig forbruk og lønnsvekst etablert seg i stortingsflertallets verbale reflekser, så SSB tror ikke bevilgningskåthet på Løvebakken vil velte prognosene.

«Sjokk» må kompenseres

Arbeidsledigheten kan komme til å stige fra 3,2 til 3,6 prosent de neste to årene, men SSB mener likevel Norge vil ha et «relativt stramt arbeidsmarked framover». Det betyr at verken lærere eller sykepleiere kan vente støtte fra statistikerne i sine lønnskrav.

-Utviklingen i norsk økonomi er relativt følsom for slike «sjokk». Om de inntreffer, må etterspørselen begrenses på andre områder, eller så slipper man løs inflasjonen, sa Longva.

EU-tilpasset

Den nasjonaløkonomiske EU-tilpasningen vil fortsette. Om to år venter SSB at renteforskjellen mellom Norge og eurolandene vil være under 1 prosent. På det meste, så sent som i fjor, har den vært nærmere 4 prosent.

- Lønnsvekst, inflasjon og renter er antatt å komme ned mot nivået for eurolandene, heter det i SSBs siste rapport i dette årtusen om konjunkturtendensene.

Flere artikler

 1. Gjedrem bommer, men styrer renten

 2. Pluss content

  Handelsbanken tror på nytt rentekutt

 3. Pluss content

  Slik blir din økonomi i 2019: - Bekymret for nordmenns gjeld

 4. Norges Bank lar prisveksten synke kraftig og utsetter renteheving

 5. . . . og de neste tre år blir det: Økonomisk høytrykk

Fra andre aviser

 1. Kan bare EU styre Norge?

  Aftenposten
 2. Nordea spår fall i boligprisene

  Bergens Tidende
 3. Mot trangere tider for forbrukerne

  Bergens Tidende
 4. Nordea spår fall i boligprisene

  Aftenposten
 5. - La rentevåpnet ligge

  Fædrelandsvennen
 6. Juels skrekkscenario

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no