STØTTER IKKE SV-FORSLAG: Finanspolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier at partiet støtter en fjerning av grensen på fem år for pleiepengeordningen. Men KrF støtter ikke de rødgrønnes forslag, noe som kunne avgjort saken idag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

- Skuffet over at KrF skal fremme eget forslag om pleiepengeordningen

- Dette skulle ha vært en jubeldag. KrF burde kunne støtte forslaget fra SV om å oppheve tidsbegrensningen for pleiepenger for syke barn. Det ville avgjort saken idag.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Dette sier Nina Bakkefjord, som er med i en aksjonsgruppe som kjemper for å få bort tidsbegrensningen, som trådte i kraft 1. oktober i år. Hadde KrF støttet SV-forslaget om lovendring, ville hundrevis av foreldre kunne puste lettet ut.

KrF avgjør: Vil sikre langtidssyke barn pleiepenger

- I stedet vil KrF fremme et eget forslag, som jo er positivt til våre krav, men for utydelig i formuleringene. Vi trenger trygghet, og KrF kunne enkelt gått for lovendring. Nå står vi igjen med halvveise lovnader, sier Bakkefjord.

Den nye pleiepengeordningen som Stortinget vedtok i vår, førte til at flere familier med syke barn fikk rett til å motta pleiepenger. Men samtidig ble ordningen strammet inn, slik at det ble laget en tidsramme på max 1300 dager man kunne motta pleiepenger.

- Innstrammingene rammer de sykeste barna, sier Bakkefjord.

Budsjett: Kan redde pleiepenger til Sindre (7)

Eget KrF-forslag

Hadde KrF støttet forslag fra de rødgrønne, ville det blitt en lovendring i dag som hadde sikret familiene med de sykeste barna pleiepenger utover 1300 dager. Men KrF bekjentgjorde mandag at de i stedet fremmer et eget forslag som innebærer at blir det opp til den sittende regjeringen å behandle dette.

- Dermed blir det opp til den sittende regjeringen å behandle dette, og den regjeringen har jo allerede vist tydelig at de ikke forstår situasjonen til foreldre med langtidssyke barn, sier Bakkefjord.

Pleiepengeordningen gjør det mulig for foreldre å være hjemme for å pleie barn med behov for kontinuerlig tilsyn. Regjeringen ønsker i utgangspunktet at utbetalingene skal stanses etter fem år, men tidligere har SV fått støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet til et forslag om å fjerne denne grensen.

SV påpeker at man likevel vil få et vedtak som pålegger regjeringen å endre regelen:

– Jeg er veldig glad for at KrF i dag er med å sikre flertall for å fjerne femårsregelen. Men jeg hadde håpet vi skulle bli ferdige idag, gjennom å endre loven. Så langt vil ikke KrF være med nå, men vi får til et vedtak som pålegger Erna Solberg å rydde opp i problemene hun har insistert på å lage. Det er viktig, sier SVs fungerende parlamentariske leder, Kari Elisabeth Kaski.

Ikke redusert

KrF vil mandag fremme et eget forslag for Stortinget, som innebærer at grensen skal bort, men ikke gjennom direkte lovendringer nå.

– Lovendringen er ikke nødvendig å gjøre nå ettersom ny ordning trådte i kraft i oktober, og familiene vil først bli rammet om tidligst 2,5 år. Vi fremmer et forslag som sier at femårsgrensen må bort, og så sikrer vi et grundig forarbeid og en egen sak fra regjeringen, sier finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Varslet kamp: Vil slåss varige pleiepenger

I en melding til aksjonsgruppa for pleiepenge-ordningen, sender KrF melding om at de har presisert sitt forslag mandag:

-Vi justerte det slik at det ikke kan misforstås: «Stortinget ber regjeringen i løpet av 2018 fremme en egen sak for Stortinget om å utvide pleiepengeordningen, med rett til 100 pst. kompensasjon av tidligere inntekt, slik at pleiepenger også kan ytes etter 1300 stønadsdager til personer som har omsorg for barn under 18 år som har en sykdom eller skade og som har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie og at ordningen dermed blir en tidsubegrenset ytelse for foreldre med varig syke barn, heter det i meldingen, som er sendt fra KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

– Mangler og hull

Gjennom budsjettforliket med regjeringen fikk KrF gjennomslag for at pleiepengene likevel ikke blir redusert fra 100 prosent til 66 prosent av lønn etter ett år, slik regjeringen foreslo. I tillegg sørget KrF for at aldersbegrensningen på 18 år ikke skal gjelde for barn med psykisk utviklingshemming.

– Det var flere mangler og hull i pleiepengeordningen med regjeringens forslag som KrF fikk ryddet opp igjennom budsjettforliket. Men fortsatt gjenstår dette med femårsgrensen. Det får vi løst dersom KrF slutter seg til, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB tidligere i måneden, i forbindelse med at SV håpet å få med seg KrF på å fjerne grensen.

Les også

 1. KrF avgjør: Rødgrønne vil sikre alle langtidssyke barn pleiepenger

  Arbeiderpartiet og Sp stiller seg bak SVs forslag om at alle som har en medisinsk grunn til at foreldrene skal være…
 2. Delvis seier for pleiepengeaktivister

  Med onsdagens budsjettforlik fikk KrF gjennomslag for at pleiepenger ikke skal kuttes til 66 prosent etter et år, slik…
 3. Dette har de blitt enige om i det nye statsbudsjettet

  Mye hvilte på KrF for at partene endelig skulle komme til enighet om nytt statsbudsjett.
 4. Nytt flertall kan redde pleiepenger til Sindre (7)

  – Det er viktig å vurdere pleiepengeordningen på nytt. Kuttet fra regjeringspartiene kan ha hatt uønskede…

Flere artikler

 1. KrF avgjør: Rødgrønne vil sikre alle langtidssyke barn pleiepenger

 2. I dag avgjøres fremtiden til Edvan (8)

 3. Kreftmamma Monica Hennum Steen: – Femårsregelen må bort

 4. Nedstemte forslag i pleiepenge-ordningen: – Dypt skuffet

 5. Hamrer løs med abortspørsmål – krever svar fra likestillingsministeren

Fra andre aviser

 1. KrF-støtte fjernet femårsgrensen for pleiepenger

  Fædrelandsvennen
 2. Foreldre til alvorlig syke barn vant frem på to av tre punkter om pleiepengeordningen

  Bergens Tidende
 3. Aurora fikk hjernehinnebetennelse da hun var baby. I to år har foreldrene passet henne hjemme.

  Aftenposten
 4. Foreldre til alvorlig syke barn vant frem på to av tre punkter

  Aftenposten
 5. – Det har aldri vært i våre tanker å sende Trym fra oss. Da må vi heller leve for mindre.

  Aftenposten
 6. Mødre til alvorlig syke barn ansikt til ansikt med statsministeren.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder