Norsk rekord for inkasso- og kortgjeld

(VG Nett) Midt i den norske julehandelen melder både kredittkortselskap og inkassobyråer at norske forbrukere lever stadig farligere.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Mens julehandelen pågår for fullt tyder meldingene fra både kredittkortselskap og inkassobyråer at norske forbrukere lever stadig farligere.

I år vil norske inkassobyråer få rundt 2 millioner inkassooppdrag. Det er 13,5 prosent flere oppdrag i forhold til 1999. Det viser en prognose fra Kreditorforeningen i Oslo og som Kredittilsynet har utarbeidet.

- 60-65 prosent av våre inkasso-saker er rettet mot privatpersoner. Halvparten av disse er gjengangere. Samtidig ser vi at ungdommer som har mobiltelefonabonnement samt kredittkort, utgjør en stadig større andel av de som havner til inkasso, sier markedssjef Geir Dyran i Kreditorforeningen i Oslo til CNN Norge. Kreditorforeningen har rundt 18 prosent av inkassomarkedet i Norge.

Norske Inkassobyråers Forening merker også at flere saker havner på inkasso.

- Våre medlemmer rapporterer en fortsatt økning i antallet inkassosaker. Betalingsdyktigheten ser også ut til å være på vei nedover sier generalsekretær Tor Asbjørn Andersen.

Mer usikret gjeld

Nordmenn tar også opp stadig mer usikret kredittkort-gjeld hos finansieringsselskapene for sitt private forbruk. Kredittkort-gjelden er nå større enn noensinne.

Ifølge tall fra Finansieringsselskapenes Forening hadde nordmenn tatt opp vel 7,3 milliarder kroner i usikret kredittkortgjeld ved utgangen av september i år. Det er nesten en milliard mer enn ved samme tid i fjor.

Advarer

Hver nordmann vil i gjennomsnitt bruke 2300 kroner på julegaver i år. Norske Inkassobyråers Forening advarer de julegavehandlende nordmenn.

- Jul er jul, og det bugner jo av utstyr til salgs som en ikke måbegynne betale på før langt utpå nyåret. Mange vil hoppe på det, uten å gjøre en reell vurdering av sin egen økonomisk situasjon, og uten å se at det kan ligge an til flere renteøkninger på nyåret, sier Tor Asbjørn Andersen.

Han ber folk om å moderere seg og ta en gjennomgang av familiens økonomi før en går ut og handler til jul.

- Gjør det nå, før det er for seint, sier Andersen til CNN Norge.

165 000 svartelistet

Ifølge Kredittilsynet ble det i første halvår innkassert tre milliarder innkassokroner, en økning på vel 25 prosent fra 1999.

Kredittanalysefirmaet Dun & Bradstreet melder at nesten 165.000 nordmenn er registrert med en eller flere betalingsanmerkninger per 1.desember i år, og er dermed "svartelistet" ved søknader om ytterligere kreditt.

Det er 3 prosent flere enn ved samme tid i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder