RØDT FARENIVÅ: NVE økte lørdag kveld farenivået i fjellpartiet Veslemannen. Dette bildet er tatt 11. oktober i år, da beboerne under fjellet ble evakuert for femte gang i år. Foto: Odin Jaeger

Farenivået for Veslemannen oppgradert til rødt – beboere evakueres for sjette gang i år

NVE varsler rødt farenivå for Veslemannen på bakgrunn av varsel om store nedbørsmengder fra lørdag kveld og at fjellet et svært følsomt for vanntilførsel.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi økte farenivået tidligere denne uken til oransje nivå på grunn av at vi registrerte økte bevegelser, selv uten nedbør. Nå øker vi til rødt nivå på grunn av at det er varslet mellom 14 og 30 mm nedbør fram til i morgen formiddag, sier vakthavende geolog Lene Kristensen i NVE til VG.

les også

Farenivået for Veslemannen heves til oransje

Det har gått ut varsel til Rauma kommune om å evakuere beboerne i området under det ustabile fjellpartiet. Dette er sjette gang de evakueres i år.

– Vi har nå overvåket Mannen og Veslemannen siden 2014, og vi opplever nå større bevegelser og hyppigere bevegelser enn noe tidligere år. Det øker sannsynligheten for et større fjellskred. På den annen side er det ikke sikkert at vi får et stort skred, men heller flere mindre, påpeker hun.

Reagerer på nedbør

– Bevegelsene i Veslemannen har minket sakte de siste dagene på grunn av tørt og relativt kjølig vær, men bevegelsene er fremdeles relativt store. Fjellpartiet har de siste ukene reagert kraftig på nedbør, med betydelig økning i bevegelsene også i nedre delen. Meteorologisk institutt varsler kraftig regn i kveld og i morgen som etter hvert skal gå over til sludd. Det er meldt varmegrader fram til klokken 12. På bakgrunn av værmeldingen og sensitiviteten til nedbør varsler NVE herved rødt farenivå for Veslemannen, heter det i en oppdatert rapport.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

les også

Veslemannen har flyttet seg en halvmeter

Evakuerer for sjette gang

Denne delen av fjellet ligger mellom 1.100 og 1.200 meter over havet. Veslemannen har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg fire meter den siste måneden.

Siden 2014 har beboerne ved foten av fjellet i Rauma blitt evakuert ti ganger – fem av dem i år.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder