SKREVET BOK: Sandberg og Letnes har skrevet bok sammen om hva som skjedde da Sandberg måtte gå av som statsråd. Foto: Mattis Sandblad

Per Sandberg i ny bok: Fikk munnkurv av Statsministerens kontor

Per Sandberg opplevde at han fikk munnkurv av Statsministerens kontor i den intense perioden før han ble tvunget til å gå av.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det skriver han i sin nye bok, «Fremmede makter har flyttet inn», som kom ut mandag.

I et kapittel i boken som heter «feil strategi fra Statsministerens kontor» kritiserer Sandberg hvordan Erna Solbergs stab håndterte saken med Iran-ferien til ham og den nye kjæresten Bahareh Letnes.

– Kommunikasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor er overordnet de andre, så da de besluttet å overta styringen, måtte mitt departement bøye seg, skriver Sandberg.

– Det var en munnkurv

Sandberg skriver at han normalt ville gått ut og kjempet, stilt opp på alle intervjuer og «banket inn fakta gang på gang». Men at han aksepterte avgjørelsen fra Erna Solbergs departement om at han skulle «sitte stille» og «ikke gi uttalelser».

les også

Per Sandberg i ny bok: Brøt sammen på Ernas kontor

– Jeg skjønte altfor sent at det hadde vært en gal avgjørelse å gi fra seg kontrollen. På det tidspunktet oppfattet jeg det ikke som en munnkurv, fordi jeg hadde akseptert avgjørelsen. Nå vet jeg at det var en feil avgjørelse, det var en munnkurv skriver Sandberg.

Fremmede makter har flyttet inn, heter boken. Foto: Juritzen Forlag

– Derfor gikk Bahareh og jeg mer eller mindre i skjul, og det var ikke før mitt avsluttende møte med Erna at jeg fikk formidlet hva jeg mente om strategien: At den hadde vært feil, skriver Sandberg videre.

les også

Sandberg og Letnes på ny Iran-tur – truet med husarrest og utreiseforbud

Statsminister Erna Solberg ønsket ikke å kommentere opplysningene om Per Sandbergs avgang fra boken.

Om kapittelet i boken som kritiserer henne og hennes stab, skriver statssekretær Rune Alstadsæter ved SMK bare i en e-post til VG: «SMK forteller ikke fra fortrolige samtaler som vi har med statsrådene».

– Dette er i etterpåklokskapen at jeg ser at hvis jeg hadde fått håndtere dette på en helt normal Per Sandberg-måte, ville ting ha sett helt annerledes ut, sier Sandberg på en pressekonferanse mandag morgen.

– Bildet av Bahareh hadde vært annerledes hvis jeg hadde fått lov til å kjøre mediestrategien selv, sier Sandberg.

Kritisk til KrF

KrF skal i dag ha den nest siste runden med fylkesårsmøter – og da kan det bli klart om flertallet vil gå inn i regjering med Frp eller ikke.

Tidligere Frp-nestleder Sandberg er skeptisk til det.

– Jeg er veldig skeptisk. For så langt etter fem år så har Frp gitt og gitt og gitt. Selv om vi har fått gjennomført utrolig mye politikk, er de tillitsvalgte og folkevalgte i Frp nå som føler at skal det komme inn et parti til, hva skal Frp da gi? Jeg tror «limiten» er på topp i forhold til hva Frp kan gi til dags dato, sier Sandberg til VG.

KRITISERER SMK: I boken kritiserer Sandberg hvordan Statsministerens kontor håndterte mediesakene rundt kjæresten Bahareh Letnes. Her er de på vei til boklanseringen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Åpen for å bli statsråd igjen

Tittelen på boken, «Fremmede makter flytter inn», er et sitat fra varselet som Sandbergs ekskone, Line Miriam Sandberg, sendte til Statsministerens kontor, og til Frp-leder og finansminister Siv Jensen, i mai i år. «Fremmede makter har flyttet inn hos fiskeriministeren», sto det i meldingen, ifølge boken.

les også

Sandberg: Måtte velge mellom Bahareh og statsrådsposten

Da det sto på som verst, ville ikke Erna Solberg kommentere innholdet i samtalene hun hadde hatt med Per Sandberg. Men i boken refererer Sandberg i detalj fra samtalene han hadde med landets statsminister.

les også

Spiste lunsj ved den iranske ambassaden før de dro til Iran

Han skrivere at Erna Solberg til siste ga ham full tillit, men at statsministeren spurte om det var mulig for ham å kombinere fiskeriminister-jobben med alle hans personlige utfordringer.

– Det var jeg som innså at jeg måtte velge mellom Bahareh
og jobben, skriver Sandberg.

SAMMEN OM BOK: Per Sandberg og Bahareh Letnes offentliggjør i dag sin bok. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sandberg skriver også at han ikke hadde tenkt å gå av som nestleder i Frp før til neste år, at han ønsket å ha regien på det også og at det «rent demokratisk» hadde vært best om han ble sittende som nestleder lenger.

Han gjør det også klart at det kan hende det ikke er siste gangen han har vært minister:

– Hvem sier at dette var den siste gangen jeg kjørte svart statsrådsbil, spør han.

Hadde håpet kongen skulle si nei

VG kunne i forrige uke fortelle om oppgjøret Sandberg tar i boken, blant annet med sin venn og partikollega, Christian Tybring-Gjedde – og om prosessen som førte til at han gikk av.

Han forteller i boken om seansen på Slottet da han gikk av. Sandberg skriver at Kongen sa «tusen takk for innsatsen». Kongen sa «ja vel» til begge sakene Erna Solberg kom med: At Sandberg skulle gå av og at en ny fiskeriminister skulle settes inn.

– Og da tok jeg ordet og sa at jeg hadde håpet at kongen skulle si «Nei vel» i dag. Da ble det litt latter rundt bordet, skriver Sandberg.

– Mange skvatt

Sandberg skriver at det er mange har reagert på hvem hans nye kjæreste er:

– Det var mange som skvatt da jeg sto fram med min nye kjæreste. I og utenfor Fremskrittspartiet. Skvatt og stusset, ble sinte og skuffet. For jeg har som nestleder i Fremskrittspartiet – i likhet med Sylvi Listhaug – blitt et symbol på en streng asylpolitikk, skriver Sandberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder