I RETTEN: Geir Selvik Malthe-Sørenssen hevdet blant annet å ha avslørt falske Treholt-beviser. I dag forklarer han seg i Oslo tingrett. Foto: Alf Øystein Støtvig

Malthe-Sørenssen om bedrageriet mot Harald Stabell: Trodde jeg var syk

Geir Selvik Malthe-Sørenssen (53) sier han oppriktig trodde han hadde en utvekst i hodet da han ba advokat Harald Stabell om penger til en operasjon. Men det var aldri snakk om å foreta noe inngrep, innrømmer eks-journalisten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bedrageritiltalte Geir Selvik Malthe-Sørenssen (53) erkjente straffskyld på alle punkter da saken startet mot ham i Oslo tingrett forrige uke, men det er i dag han starter på sin forklaring i Oslo tingrett.

Malthe-Sørenssen er tiltalt for bedragerier for nær syv millioner kroner, samt fire tilfeller av dokumentforfalskning. Han har lurt advokater han har samarbeidet nært med, ekskona, sin egen stefar, og flere banker.

Stikkordene i hans forklaring er nye anklager mot finansakrobaten Christer Tromsdal, trusler fra torpedoer og press for å oppta lån i millionklassen.

53-åringen innledet med å si at han var ganske sliten, og at forklaringen hans kunne være noe preget av det. I tillegg sier han at han sliter med dårlig hukommelse i perioden 2012–2015.

Med rolig stemme begynte han med pågripelsen av ham i juni 2015 da han ble siktet for korrupsjon.

Det var først da han satt på cellen i Halden fengsel den første natten etter pågripelsen, at han faktisk følte seg trygg, forklarte Malthe-Sørenssen.

ANKLAGET: Geir Selvik Malthe-Sørenssen anklager nylig tiltalte Christer Tromsdalen for å ha utsatt ham for press. Påtalemyndigheten fester ikke lit til 53-åringens forklaring. Foto: Arnesen, Marte Vike

– Livet var et rot

– Det var da jeg følte jeg kunne fortelle en del om informasjon jeg hadde i saker, sa Malthe-Sørenssen.

Han forklarte videre hvordan han så på dette som en anledning til å komme seg unna tilknytningen til finansakrobaten Christer Tromsdal og advokatfirmaet Hjort, som han hadde jobbet for som utreder.

Livet hans var et eneste rot på denne tiden i livet, og Malthe-Sørenssen forteller at han nå var villig til å fortelle om alt, både av trusler og press, spesielt fra Tromsdal. Han fortalte om konkrete situasjoner, der han blant annet skal ha blitt truet med våpen av Tromsdal.

Politiet har sagt at de ikke fester lit til Malthe-Sørenssens forklaring knyttet til press fra kriminelle.

VG har vært i kontakt med Christer Tromsdals advokat, Mette Yvonne Larsen. Hun viser til at påtalemyndigheten ikke har noen tro på det den bedrageritiltalte forklarer.

– I tillegg sitter jeg på mailer fra Malthe-Sørenssen der han maser om penger fra Tromsdal. Hvorfor skulle han sende slike mailer om han var så redd for ham, spør Larsen.

Hun viser også til de omfattende løgnene som Malthe-Sørenssen er tatt i de siste årene, og som blant annet har blitt dokumentert i VG.

– Han har lurt en rekke mennesker og har null troverdighet, sier Larsen til VG.

AVSLØRT: Geir Selvik Malthe-Sørenssen samarbeidet med advokat Harald Stabell, men endte opp med å rundlure ham i Treholt-saken, og for 400.000 kroner. Nå forklarer han seg i retten. Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

les også

Malthe-Sørenssen i TV 2-intervju: – Jeg ble truet med våpen

Malthe-Sørenssen sier det er fortvilende å tenke på det han nå er tiltalt for.

I retten sier han at han frem til 2012 kun hadde to trafikkbøter på samvittigheten.

– Det er vanskelig for meg i dag å forstå hvordan jeg har havnet i den situasjonen jeg har havnet i. Det er noe jeg har snakket med mine psykologer om, forklarer Malthe-Sørenssen i retten.

Malthe-Sørenssens spektakulære løgner ble for alvor kjent for offentligheten da VG vinteren 2016 gjennom flere saker avslørte hvordan han sammen med en svensk bruktbilselger hadde gitt seg ut for å sitte inne med viktig informasjon i flere saker.

Blant annet lurte han Arne Treholt og Harald Stabell til å tro at han satt inne med viktige beviser i Treholt-saken. Politiet etterforsker fortsatt disse sakene hvor han risikerer å bli tiltalt for å ha fabrikkert falske beviser.

VG-avsløringen: Treholt-bløffen

Sa til Stabell at han var syk

Malthe-Sørenssen har også erkjent å ha svindlet advokat Harald Stabell for penger, som han sa at skulle brukes på behandling av en alvorlig sykdom i hodet.

– Da jeg lurte Harald Stabell, var jeg overbevist om at jeg var syk. Jeg trodde selv på at jeg hadde en utvekst i hodet. Intensjonen var å bruke de pengene på en operasjon. Jeg hadde googlet masse på nettet, om hvor farlig dette kunne være, og jeg ble nok sykere av å gjøre det.

– Poenget var uansett at jeg ikke brukte pengene på det jeg sa jeg skulle bruke dem til, innrømmer Malthe-Sørenssen.

Dommeren spør så om det var planlagt noen operasjon. Malthe-Sørenssen innrømmer at noen operasjon aldri kom på tale.

– Hva var begrunnelsen du brukte overfor Stabell, ville dommeren vite?

– Jeg sa at jeg var syk, jeg sa jeg var redd, og at jeg måtte til utlandet, svarer Malthe-Sørenssen.

Malthe-Sørenssen fremstiller det som om han oppriktig trodde han var syk. Førstestatsadvokaten synes det er rart at han absolutt måtte til utlandet, når man har gratis helsehjelp i Norge.

– Jeg hadde hørt at det var bra helsetilbud og godt utstyr der, forklarer 53-åringen.

RUNDLURT: Advokat Harald Stabell endte opp med å betale Malthe-Sørenssen 400.000 kroner. Malthe-Sørenssen sa han var syk, men pengene gikk til noe helt annet. Foto: Lynau, Jan Petter

Tvangssolgte familiens hus

Han sier også at han opplevde det som forferdelig da det kom frem hvordan han hadde solgt huset han og kona hadde på tvangssalg.

– Det kom frem da vi var i England sammen, samtidig med at VG startet sine voldsomme saker mot meg vinteren 2016. Det føltes som om hele verden raknet, ja, som om jeg fikk alt i trynet. Det pågikk over lang tid. Jeg følte meg til slutt ganske verdiløs. Ingen trodde på meg, eller hørte på meg, sier Malthe-Sørenssen.

Han forteller at ekteskapet havarerte da detaljene om tvangssalget kom frem.

Han forteller hvordan han ble utskjelt, men at han kan forstå ekskonas raseri.

Hans forsvarer, Trygve Staff, har vært tydelig på at noe av forklaringen på at hans klient har gjort det han har gjort skyldes press fra andre kriminelle, blant annet Christer Tromsdal.

Malthe-Sørenssen hevder blant annet at det var Tromsdal som tvang ham til å signere på et lån på fire millioner kroner i Rørosbanken.

Tromsdal skulle da ha ti prosent av lånesummen, ifølge 53-åringen.

Lånte tre millioner av nærstående

Påtalemyndigheten ved førstestatsadvokat Håvard Kampen, har vært skeptisk til Geir Selvik Malthe-Sørenssen historier om press fra kriminelle.

I retten ble den bedrageritiltalte spesielt spurt om detaljer rundt lånet der han angivelige skal ha blitt presset til å ta opp lån på fire millioner kroner for å gi en slags tiende til Tromsdal. Påtalemyndigheten mener pengene ikke engang er betalt til Tromsdal.

– Vi har liten tiltro til hans forklaringer om press fra kriminelle. Tidspunktene for når han skal ha blitt truet, stemmer ikke overens med det han er tiltalt for, sier Kampen.

Christer Tromsdal vil ikke bli kalt inn som vitne i saken.

– Vi ser ikke at han kan kaste noe lys over spørsmålet om skyld eller ikke skyld i denne saken, sier Kampen.

I Kampens utspørring av Malthe-Sørenssen må 53-åringen svare på inngående analyser av en svært rotete økonomi. I flere år fra 2009 frem til 2015 kommer det frem at utgiftene var langt høyere enn inntektene.

Påtalemyndigheten har regnet ut at han har lånt over tre millioner kroner fra nærstående i denne perioden.

– Det er sjokkerende for meg nå jeg hører hvor mye det er snakk om, sier Malthe-Sørenssen om det tallet.

Påtalemyndigheten fortsetter sin utspørring av Malthe-Sørenssen i løpet av uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder