MER SOMMER KOMMER: Mai-sommeren fortsetter inn i juni, og torsdag kan bli like varm som onsdag var. Her fra overfylte Sørenga i Oslo onsdag. Neste helg kommer det enda mer ekstremvarme, mener meteorologen. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den ekstreme hetebølgen fortsetter – kan bli like varmt i dag

Begynner du å venne deg til den ekstreme varmen? Det er bra, for den gir seg ikke med det første. Torsdag kan bli like varm i Sør-Norge, mens varmen går ett knepp ned fredag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag falt varmerekordene over hele Sør-Norge, og det ble satt en knusende ny norsk maksimumsrekord for mai med 32,4 grader i Etne, Sunnhordland.

Sjekk været på Pent.no

les også

Costa del Sigdal ble slått av Etne – ny mairekord 32,4 grader!

Amalie Skram videregående skole midt i Bergen

Ekstremt

– Det er helt innafor å bruke ordet ekstremt om den situasjonen vi har nå, sier meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

– At varmerekorder slås med en tidel eller to, er ikke uvanlig, men når de slås med hele grader, har vi en eksepsjonell situasjon.

Han mener at det ikke er selve er den stabile forekomsten av høytrykk over Sør-Norge som er det uvanlige:

– Mai er normalt den tørreste måneden i året. Det er vanlig at det er tørt og at det er høytrykkspreget denne måneden. Men det ekstreme er den varme luften som er ført nordover til våre områder. Dette skyldes lavtrykk som over tid har ligget over typisk Spania og sørlige Europa og som har ført store varme luftmasser nordover Kontinentet og til våre områder. Dette har skjedd over tid, og det ser ut som om det stadig fylles på med mer varm luft fra sør mens den gamle luften kjøles av her nord.

Overopphetede busser

Reisende, spesielt i Oslo, kan oppleve den voldsomme varmen som plagsom.

– Vi har så langt ikke fått varsel om at passasjerer har besvimt på bussen, men vi har mottatt tilbakemeldinger om at noen busser har vært for varme. Dersom dette skyldes klimaanlegg i bussen tas de ut av trafikk så snart som mulig, sier Dag Bones, kommunikasjonssjef i Nettbuss, til VG.

VARME BUSSER: Det kan bli svett på bussen når gradestokken nærmer seg 30 grader. Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

Presseansvarlig for transportforbundet, Peter Hansen, er av en annen oppfatning:

– Vi har en mistanke om at det blir slurvet med vedlikeholdet på klimaanlegget, det er pressede marginer i busselskapene, derfor blir slike ting nedprioritert.

Hansen sier Transportarbeiderforbundet har fått tilbakemelding om at det er for varmt på bussene, spesielt i hovedstaden, der bussene har mange stopp og er fylt til randen av mennesker.

Passasjerer klager

– Alle yrkessjåfører skal være i god form, om de ikke fungerer optimalt skal de egentlig ikke kjøre, men melde fra om at de må tas ut av tjeneste. Blir det for varmt på bussene er det hverken bra for arbeidsmiljøet eller arbeidsforholdene til sjåførene.

Sofie Bruun, pressevakt hos Ruter, bekrefter at de har mottatt klager på varme busser.

– Dette er noe vi som transportør veldig oppmerksomme på, vi har en tett oppfølging med våre operatører, men det har vært et problem hittil i sommer med varme busser, det skal vi erkjenne, sier Bruun.

les også

Lei av deilig vær i sør? Nå kan du kjøle deg ned på Nordlys’ regning

Atle Rønning, Administrerende direktør i Norgesbuss, som er en av operatørene til Ruter, bekrefter også dette:

– Jeg har fått klager fra en del kunder på klimaanlegg som ikke fungerer. Og når klimaanleggene går for fullt er det også større sjans for at de blir ødelagt, understreker Rønning.

Norgesbuss har 490 busser i trafikk i Oslo og Akershus hver dag. Ifølge Rønning er det ingen spesifikke krav til nøyaktig temperatur på bussene, men noen retningslinjer står oppført i kontrakten:

– Det står ikke noe om nøyaktig temperatur, men det skal tilstrebes en stabil, jevn og for passasjerene behagelig temperatur i bussene, under de varierende temperaturforhold som eksisterer.

Advarer dyreeiere

I vårt naboland Sverige er det like varmt som i Norge. Aftonbladet melder at seks av ti SL-busser er ulovlige som dyretransport, etter å ha testet temperaturen inne i bussene.

Sofie Bruun i Ruter sier de ikke har tatt spesielle forholdsregler i forbindelse med dyr på bussene, men ber alle dyreeiere ta ekstra vare på sine firbente venner disse dager:

– Man må passe på kjæledyret sitt nå om dagen uansett hvor man befinner seg.

Rønning sier de ikke har tenkt på forholdene for dyr på bussen:

– Det er jo mennesker vi har fokus på.

Jan Voldsdal, Administrerende direktør i Nobina, som også er en av operatørene til Ruter, er av samme oppfatning.

– Det har ikke gått ut noen advarsel om dyr på bussene. I så vidt vi har fanget opp i hvert fall.

Han understreker at med varmen i hovedstaden disse dager, er det vanskelig å holde temperaturen nede:

– Selv med et velfungerende klimaanlegg kan man ikke garantere at det er lav nok temperatur på bussen, det er veldig varmt i disse dager.

les også

Tromsø 30. mai: Sjekk den vær-forskjellen!

Kaldt i Spania

Mens Sør-Norge stønner av hete, fryser folk i Sør-Europa.

– Her i Spania er det så kaldt og det blåser. Flere i vårt følge har blitt forkjølet. Vi har vært her i tyve år, og aldri opplevd noe slikt, sier VG-fotograf Geir Olsen, som ferierer like utenfor Marbella på Costa del Sol.

Tirsdag var han på tur til vanligvis kokvarme vakre Ronda – en times biltur inn i landet – og måtte hente ekstra klær i bilen.

– Folk var kalde – ikke forberedt på kulden, det var kanskje ikke mer enn 15 grader. Folk her sier at dette er helt unormalt, forteller han.

SURT OG KALDT I SYDEN: Folk i vakre Ronda ved Costa del Sol måtte kle seg godt tirsdag denne uken. Foto: Geir Olsen

Sludd i Tromsø

Mens Nord-Norge preges av flere våte og meget kalde lavtrykk som seiler inn fra Arktis og Barentshavet, ser han ingen grunnleggende omlegging av værsystemet i Sør-Norge de kommende ti dagene.

– Vi ser at Nord-Norge får inn et lavtrykk mandag som kan gi sludd langt ned i lavlandet i Tromsø i alle fall den dagen.

På Vestlandet kan en svak vind fra havet gjøre at temperaturen faller ett knepp fredag – vi snakker om maximum ned fra type 31 grader til 25–26. Men fortsatt vil indre strøk som Voss neppe merke dette.

les også

Lei «dårlig» vær? VG sender heldig nordlending med reisefølge til Oslo

Ny boost neste uke

– Den gode varmen vil fortsette, muligens på et litt lavere nivå ut over i neste uke, men det er bare lokale ettermiddagsbyger som vil påvirke temperaturene vesentlig. Og mot neste helg, torsdag-fredag, ser det ut til at det går mot en ny boost i temperaturene opp om 30-tallet, sier Teigen.

Han arbeider med langtidsvarsel for energibransjen, som lager varsler inntil 45 dager fram i tid. Hans beste tips er at det vil skje en endring i værsystemet en gang mellom 10. og 15. juni.

– Da nærmer vi oss jo også skoleslutt, humrer han.

– Det er ikke sikkert det blir en veldig endring, men vi går trolig mot et mer ustabilt vær, sier Roar Teigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder