Meyer: – SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit

SSB-sjef Christine Meyer sa ikke opp jobben sin i dag. Etter et allmøte med SSB går hun i stedet ut mot Finansdepartementets håndtering av saken.

Artikkelen er over to år gammel

I dag tidlig var SSB-sjef Christine Meyer kalt inn på teppet hos finansminister Siv Jensen for tredje gang etter at Meyer iverksatte en kontroversiell omorganisering av byråets forskningsavdeling.

Fått med deg? Her er de ukjente styrereferatene som ødela tilliten til Meyer.

Møtet mellom Jensen og Meyer ble aldri noe av da sistnevnte ønsket å ha med advokat, noe Jensen ikke ville tillate. Derfor ble det ikke noe møte. Fra Finansdepartementet tok Meyer den korte turen opp til SSBs lokaler hvor hun holdt allmøtet for de ansatte.

Siv Jensen: – Christine Meyer har ikke min tillit

– Jeg mener det er ikke grunnlag for å si meg opp, og det er der saken står, sa Meyer under en pressekonferanse etter allmøtet.

Hun fikk spørsmål om hvem som har skylden for krisen SSB har havnet i på pressekonferansen. Da svarte Meyer med å kritisere eieren, som er Finansdepartementet:

– Når vi på et kritisk punkt mister vår egen kontroll så blir det tilløp til kaos i SSB. Vi har hatt en eier som har støttet oss gjennom hele prosessen, frem til de kritiske punktene, sa hun.

Forrige oppvaskmøte: Siv Jensen vil ikke si om hun har tillit til SSB-sjefen.

– Jeg er bekymret for SSBs uavhengighet

På pressekonferansen sa hun at SSB skal være uavhengig, og ikke styres politisk.

– Med de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, sa hun.

– Alle endringer jeg har initiert har vært forankret i SSBs styre og hos eier. Finansdepartementet har gitt meg som direktør et tydelig mandat til å modernisere og effektivisere SSB.

Hun henviste også til innvandringsrapporten ført i pennen av Erling Holmøy og Birger Strøm, som Holmøy mener ledelsen har trenert, men som Meyer sier var under en normal kvalitetskontroll.

Hun opplevde at byrået ble anklaget for politisk sensur.

– Jeg føler også vi har blitt presset på innvandringsfeltet, sa hun.

Mer om denne saken: Trenerte kontroversiell innvandringsrapport

Meyers advokat refset media

Da Meyer avlyste møtet med finansminister Siv Jensen etter at hun ikke fikk ha med seg advokat, skrev Finansdepartementet i en pressemelding at grunnen til at hun ikke fikk lov til dette, var at det ikke skulle være et oppsigelsesmøte.

Her refser advokaten media:

De skrev også at tilbakemeldingene Meyer skulle få på møtet ville bli meddelt henne skriftlig.

– Det er intet kommet fra Finansdepartementet om at man vurdere å avvikle hennes ansettelsesforhold. Men media, som jeg går ut fra dere regner med at vi skal høre på, hadde unisont sagt at ansettelsesforholdet vil være avviklet i løpet av dagen, sa Meiers advokat Dag Steinfeld på presskonferansen etter SSB-allmøtet.

Steinfeld kom også med refs til mediene som var til stede under pressekonferansen.

Til en journalist fra Nettavisen kom han med kommentarer som «Hvis du kan lytte dobbelt så mye som du snakker», «Du har åpenbart vanskeligheter for å forstå» og «Kan ikke du slutte å bable».

– Jeg føler at jeg driver med voksenopplæring overfor NRK, sa han også da journalist Cato Fossen spurte om Steinfeld følte han representerte SSB-sjefen på en verdig måte.

Professor på BI: SSB vil stivne uten akademisk forskning

Ekstraordinært krisemøte

Meyer er innkalt til styremøte i SSB fredag klokken 15 etter et brev fra finansdepartementet. Det bekrefter styreleder Morten Reymert overfor VG. DN, som først omtalte dette, kaller det et ekstraordinært hastemøte.

– Hva vil dette møtet handle om?

– Administrerende direktør (Meyer journ.anm.) vil gi en status og en orientering om situasjonen, sier Reymert til VG.

– Hvorfor har er innkalt til møte?

– Det er naturlig at styret får en orientering fra administrerende direktør etter allmøtet med de ansatte.

– Har Meyer slik styret ser det handlet i strid med deres retningslinjer?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Hva har denne prosessen betydd for SSB?

– Det som har skjedd de siste ukene har vært uheldig for Statistisk sentralbyrå. Det må tas grep for å sikre at SSB har den tilliten det trenger i samfunnet, sier Reymert om møte som vil bli holdt over telefon.

Erna Solberg: Tillit til at Siv Jensen håndterer saken

Christine Meyer sa på pressekonferansen at hun synes det er vanskelig å forstå hvorfor finansministeren, som er opptatt av omstilling og effektivisering i offentlig sektor, ikke ønsker at SSB skal levere på bestillingen i tildelingsbrevet.

– Vi har fulgt spillereglene om samarbeid med partene. Omstillingsprosessene har vært godt forankret i styret og finansdepartementet, sa hun.

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å blande seg inn i saken.

– Det er ikke en statsministers oppgave å svare på alt som skjer i samfunnet. Jeg har full tiltro til at Siv Jensen håndterer dette på en god måte, sier Erna Solberg til VG

– Trist

Torsdag skrev flere medier at Meyer trolig var ferdig som SSB-direktør etter møtet fredag. Finansdepartementet avkreftet i dag at det var snakk om noe oppsigelsesmøte, og bekrefter at det i stedet ble holdt et møte med departementets embetsverk.

Bakgrunnen for SSB-striden er at Meyer satte i gang en svært kontroversiell omorganisering av SSBs forskningsavdeling uten å skaffe seg tilstrekkelig ryggdekning i sitt eget styre eller hos sine eiere i Finansdepartementet.

Kraftig kritikk: Tidligere SSB-sjef: Et politisk kupp

En av grunnene til at omorganiseringen av SSB har vakt så mye oppsikt, er at mannen bak innvandringsregnskapene, Erling Holmøy, ikke lenger vil få forske for byrået.

Holmøy møtte pressen utenfor SSBs lokaler i Oslo samtidig som sjefen hans, Christine Meyer, holdt allmøte om den åpne konflikten i byrået, skriver NTB

– Prosessen er unik, selvfølgelig. Og trist. Det er jo en uenighet og en konflikt her. Dette har eskalert og det skyldes jo at disse endringsforslagene, som har vært mange og omfattende, har møtt veldig mye saklig motstand, sier Holmøy.

Fikk du med deg? SSB-striden: Meyer avviser politiske føringer for forskning

Det var nettopp SSB-forskerne Erling Holmøy og Birger Strøm som sto bak den kontroversielle rapporten med beregninger av prislappen for innvandring til Norge, der han mente godkjenningen av rapporten ble trenert av hans egen ledelse. Den ble til slutt frigitt torsdag. Her kan du lese hva rapporten inneholdt.

Dette svarer en av Holmøys kolleger: Misvisende om kvalitetskontroll i SSB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder