HYTTER I VANNKANTEN: Bukta mellom seilerkroa og Hankø hotell slik utbyggerne ønsker å se den om et par år. Foto: Make arkitekter

Her er sjøhyttene Märtha vil ha stoppet

(VG Nett) Her er tegningene av Hankø-hyttene som prinsesse Märtha og Ari Behn protesterer mot.

  • Hege Lyngved Odinsen

Artikkelen er over 15 år gammel

Det femti hytters store prosjektet er planlagt knappe fem hundre meter fra idylliske Bloksberg på Hankø. Prinsesse Märtha fikk overdratt eiendommen for tre år siden. Siden den gang har prinsessen bygd ut stedet for mange millioner kroner. Et nytt saltvannsbasseng er blant de oppgraderingene som nå gjøres på eiendommen.

TETT PÅ VANNET: Mange av husene ligger tett ned i sjøkanten. Foto: Make Arkitekter

Men sammen med 300 andre hyttenaboer - og kjendisnabo og filmskaper Harald Zwart - har nå prinsessen gått inn i en oppsiktsvekkende protestaksjon for å stoppe byggeprosjektet som ligger på den idylliske Østfold-øya.

Byggesøknaden ligger hos Bygnings- og reguleringsavdelingen hos Fredrikstad kommune. Det har ikke vært mulig å få tak i saksbehandler for saken, men ordfører Ole Haabeth sier til VG at kongelige protestunderskrifer ikke vil påvirke utfallet av saken.

Arkitekt Hans Bernhard Biserød hos Make Arkitekter sier at de ikke tror at prinsesse Märtha og Aris engasjement i saken vil få store konsekvenser for utfallet.

- Vi forholder oss profesjonelt til dette og jeg er helt sikker på at det gjør kommunen også. Alle har en demokratisk rett til å uttale seg før en avgjørelse blir tatt, sier Hans B. Biserød, til VG Nett.

FRA INNSIDEN: Slik er noen av husene tenkt på innsiden. Foto: Make arkitekter

Han legger til at hans synes det er merkelig at beboerne i området reagere forholdsvis sent på nabovarselet som ble meldt for et år siden.

- Hadde de kommet inn i prosessen på et tidligere tidspunkt hadde det vært enklere å samarbeide om hvordan det ferdige utkastet skulle bli. Nå er vi i helt i sluttfasen, og det kan bli vanskelig å få til flere endringer prosjektet, mener Biserød.

En av innvendingene i brevet som prinsessen og Ari Behn har skrevet i brevet til Fredrikstad kommune, er at strandsonen vil bli privatisert og innlemmet i de private hytteeiernes sfære dersom husene bygges.

- Nei, slik ser ikke vi det. Foran husene vil vi bygge en sjøpromenade og i midten av prosjektet skal det lages en halvøy med to strender som alle kan benytte seg fritt av, sier arkitekten bak prosjektet.

Hotell om vinteren

De omlag femti sjøhusene er tenkt i en størrelse på 65 kvadremeter over en og en halv etasje.

- Det er ikke satt noe eksakt pris ennå, men det er antydet rundt 2,5 millioner kroner for hvert hus, sier arkitekt Biserød.

Det er bukta mellom seilerkroa og Hankø fjordhotell hvor sjøhusene er tenkt bygget. Bak eiendsomsselskapet står Henning Forsberg som driver Hankø hotell.

Men til tross for en kvadratmeterpris på nesten 40.000 kroner får ikke eventuelle hyttekjøpere oppholde seg i sjøhyttene hele året.

- Nei, vil vil lage en samvirkeavtale mellom private kjøpere og næringsdrift. Tanken er at kjøperne kan fritt disponere hyttene gjennom fem-seks måneder av sommerhalvåret, mens hyttene kan brukes som hotell- og konferansefasiliteter i vinterhalvåret, sier Biserød.

- Er dette bare en smart måte å få et område, som i utgangspunktet er regulert for næringsvirksomhet, til å bli enda mer økonomisk lønnsomt ved å få inn private kjøpere?
- Jeg vil ikke legge skjul på at det gjør prosjektet økonomisk realiserbart ved å få inn private investorer. Dersom hotellet skulle bygge prosjektet alene ville det være en mye større økonomisk risiko, sier Biserød, og mener at dersom prosjektet blir gjennomført vil det være en vinn-vinn situasjon for alle parter.

Mer om

  1. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

  1. Harald Zwart tapte hyttekrangel

  2. Märtha og Ari i protestaksjon

  3. Märtha en belastning for kongehuset

  4. Kjendis-fyllt protestliste: Også «Først & Sist»-Marit protesterer mot sjø-hytter

  5. Her kan du be Märtha og Ari over på kaffe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder