SNURRET: Etter at flyet stoppet på rullebanen, sto det omtrent 90 grader på tvers av rullebanen med halen inn motterminalbygget. Vingen peker langs rullebanen. Foto: VG-tipser

Fly snurret rundt på Evenes

(VG Nett) Et passasjerfly med 106 passasjer om bord på vei fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Evenes snurret rundt på rullebanen etter landing.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Det stemmer at det har skjedd en uheldig episode. Nedbremsingen skal ha gått fint, men det var glatt og sterk vind fra siden etter at flyet hadde landet, sier lufthavnsjef Martin Berntsen.

Lufthavnsjefen var ikke på jobb da episoden inntraff, men ble tilkalt og var på vei til flyplassen da VG Nett snakket med han.

- Det er veldig dårlig vær i området. Vi kommer til å sette oss ned og diskutere med selskapene rundt stengning av flyplassen. Vi kommer også til å gå gjennom den uheldige hendelsen for å finne ut hva som skjedde, sier Berntsen.

Lufthavnsjefen var ikke oppdatert på alle detaljer rundt landingen, men skal ha fått forklart at flyet snurret rundt. Hvor mange grader vet han ikke, for det hadde han fått «mange forskjellige tall på.»

- Måtte taues

En passasjer VG Nett har snakket med mener flyet ble tatt av vinden.

- Jeg tror det var en kombinasjon av vind og at det var glatt. Sånn jeg følte det så virka det som om vinden tok tak i flyet og fikk det til å snurre rundt.

Ifølge passasjeren, som ikke vil stå frem med navn, snurret flyet 120-130 grader rundt.

- Men piloten hadde kontroll og jeg var ikke redd, sier passasjeren.

Svein Amundsens snakket med sin far som var med flyet fra Oslo bare minutter etter landingen på Evenes.

- Han sa at flyet var veldig forsinket fordi de kretset over Evenes en stund. Det var endel turbulens under innflyvingen. Og da de endelig landa hadde det vært veldig glatt og de hadde snurra rundt, sier Amundsen.

Faren skal ha opplevd det som ubehagelig.

- Flyet måtte taues inn til terminalen, forklarer Amundsen.

Stengt

I SAS Braathens kan de ikke bekrefte noen snurring.

Selskapet fikk beskjed om at flyet hadde problemer da det skulle inn på omstillingsplassen, ifølge Kenneth Vikse i SAS Braathens.

- Jeg fikk beskjed fra teknisk om at pilotene rett og slett ikke turte å kjøre av rullebanen fordi de mente det var for glatt. Det ville være for risikabelt, sier Vikse.

Han fikk også opplyst at det var «fryktelig glatt» og at flyplassen i Evenes er stengt i to timer etter hendelsen.

Ingen kom til skade i den smådramatiske situasjonen.

Speilblankt i nord

NTB melder om speilblanke rullebaner i Nord-Norge.

SAS Braathens kansellerte søndag ruten Oslo-Kirkenes med retur søndag kveld mens andre ruter er forsinket fordi rullebanene er speilblanke i store deler av landsdelen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder