Listhaug tok et oppgjør med KrF på omstridt kristen-konferanse

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug går til frontalangrep på norske biskoper og lover å stå opp for kristne verdier. Hun kommer også med flere stikk til Knut Arild Hareide.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Innvandringsministeren var førstekvinne på talerstolen blant de mange toppolitikerne fra regjeringen og støttepartiet KrF som fredag og lørdag er på plass på det omstridte kristen-konservative stormøtet Oslo symposium. Men det var ikke bare støtte hun hadde med til sin politiske partner, snarere tok hun et oppgjør med flere av KrFs utspill den siste tiden.

Listhaug sier til VG at hun reagerer særlig på de kraftige reaksjonene hun og FrP har fått fra KrF.

– Det har forundret meg litt over tid at man har et sånt voldsomt behov for å angripe meg og Frp. Selv mener jeg vi står samlet i mange viktige spørsmål, mens de prøver å dempe ned konflikten mot Arbeiderpartiet som kommer med en del forslag i sitt program som jeg stusser fælt over, sier hun.

Listhaug tok fra talerstolen opp flere av Aps forslag om å tillate flere foreldrepar og om å tillate et tredje kjønn.

– Jeg holdt på å få kaffen i halsen da jeg hørte KrF-partileder Knut Arild Hareide si at han ville vurdere det. Heldigvis snudde han på det, sa hun.

Se hele Listhaugs tale her

– At dette er uproblematisk, mens det Frp står for er voldsomt problematisk har jeg vanskelig for å skjønne, og det tror jeg mange i salen her også har, sier Listhaug til VG.

Listhaug kom også med et stikk til Hareides deltakelse i homoparaden Pride:

– Du trenger ikke gå i Pride for å vise avsky mot de grufulle drapene som skjer på homofile i verden, sa hun.

VG har foreløpig ikke fått kontakt med Knut Arild Hareide. I sin tale til symposiumet forsvarte han deltagelsen i Pride, og sa han trodde velgerne til KrF forventer at han sier både Ap og Frp midt i mot.

– Jeg kan ikke sitte stille når Listhaug ønsker å ha full shopping på søndagen. Tror du KrF sine velgere vil at jeg skal sitte stille når Listhaug snakker om gullstol om flyktninger som opplever livet så vanskelig at vi knapt kan forstå det – skal jeg sitte stille da?

Angrep norske biskoper

Fra talerstolen takket Listhaug derimot for støtten til en restriktiv innvandringspolitikk.

– Det blir skapt et bilde av det gode, som ønsker åpne grenser og en liberal politikk, og ønsker at mange skal komme til Norge. Så er det de onde, jeg blir sett på som ondskapens apostel. Det er oss som ønsker en kontrollert innvandring til Norge, en streng politikk, fordi målet er å hjelpe flest mulige mennesker i verden, sa Listhaug.

Listhaug henviste til «godhetsapostlene i Sverige» som har stått for det hun mener er en altfor liberal innvandringspolitikk.

– Jeg lover at det så lenge det er pust i meg skal jeg gjøre alt jeg kan for at vi aldri får en situasjon som den i Sverige, i Norge, sa hun, til applaus fra salen.

Listhaug gikk så til regelrett angrep på norske biskoper for deres engasjement i flere enkeltsaker som omhandler asylsøkere som har fått avslag.
– Noen av biskopene i den norske kirken, i oppslagene man har sett fra den siste tiden, der fokuset er å hjelpe personer som har fått avslag om opphold. Vi vet at det er tusenvis av personer som har fått opphold og tusenvis som har fått oppholdstillatelse – hvorfor ikke konsentrere seg om å hjelpe dem? De kritiserer regjeringen og meg på inn- og utpust, og jeg har spurt dem om «hvor skal grensene gå?». Da svarer den norske kirken at det kan ikke vi svare på, det må du som politiker svare på, sier Listhaug.

– Du kritiserte flere biskoper og den norske kirken, og sier du er uenig i måten de har engasjert seg på. Det kan virke som om du velger deg ut en del av kristen-Norge, mens en annen del ikke blir inkludert?

- Nei, biskopene er i sin fulle rett til å mene det de vil. Jeg mener det er viktig å påpeke en del forhold som jeg synes det er viktig at folk tenker over. For eksempel det at man velger å engasjere seg for de som ikke får opphold, mens tusenvis av de som har fått opphold ikke får jobb. For eksempel at man sier det må gå en grense, men at man ikke kan si hvor den grensen skal gå, og så fortsetter man bare å syte mot regjeringen og spesielt meg om innvandringspolitikken. Det er viktig å si ifra hva man mener.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er to av flere toppolitikere fra den blåblå-regjeringen og støttepartiet KrF som denne helgen deltar på Oslo Symposium, et stort, kristens møte, med flere omstridte taleholdere. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Flere kontroversielle navn

Et av hovedtrekkplastrene under årets samling er den amerikanske republikaneren Mike Huckabee, som har stilt som presidentkandidat ved både fjorårets valg og valget i 2008.

Huckabee er en uttalt abortmotstander, og er også imot homofilt ekteskap. Foruten å holde tale, skal han også motta «Kåre Kristiansens minnepris» for sitt «usvikelige israelvennskap», ifølge arrangøren.

Flere har i forkant reagert på toppolitikernes deltakelse på Oslo Symposium. SV-politiker og daglig leder i Svenssonsstiftelsen, Andreas C. Halse, skriver i en kronikk i Aftenposten, at regjeringsmedlemmene som deltar på konferansen er med på legitimere de mange kontroversielle stemmene som er på talelisten.

Til dette hadde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) et klart svar:

– Husk på hva som er kjernen i demokratiet. Å gå ut og møte folk, ikke låse seg inn på et kontor, sa han.

Han brukte sin taletid til å snakke om skolepolitikk og mobbing, og tok blant annet opp at et av de vanligste skjellsordene i den norske skolen er «jøde», og at et av det andre er «homo».

– Her er nok dere og jeg et ulikt standpunkt, ulik politikk, ulik ideologi. Men her har vi et felles ansvar. Uavhengig av hvem som er foreldrene dine, hvilken hudfarge du har, hvilken gud du tror på og hva slags kjærlighetsliv du har, så skal barn og unge aldri møte hets, men føle seg trygge i den norske skolen, sa han.

Samfunnsdebattant Hans-Petter Halvorsen omtaler gjestelisten på Oslo Symposium som «kristenfundamentalistisk» i et innlegg i VG denne uken.

Andre som står på programmet er KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen, Frps innvandringspolitiske talsperson Mazyar Keshvari, Visjon Norge-leder Jan Hanvold, Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og den omstridte legen Katarzyna Jachimovicz, som har vært en forkjemper for legers reservasjonsrett mot abort og som selv nektet å gi kvinner prevensjonsmiddelet spiral.

Også tidligere FrP-leder Carl I. Hagen, Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, Nina Karin Monsen, og tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland skal holde innlegg i løpet av de to dagene stormøtet foregår.

Deltatt på omstridte møter før

Da Sylvi Listhaug i fjor deltok på arrangementet «Jesus helbreder i dag» i regi av TV Visjon Norge på Telenor Arena, var det den selverklærte apostelen Guillermo Maldonado som var hovedtrekkplaster.

Maldonado hevder blant annet å drive med demonutdrivelse og helbredelse og har en rekke kontroversielle holdninger til synd. Listhaug ble kritisert av flere som mente hun var med på å legitimere Maldonados svært omstridte holdninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder