FORHANDLER: Venstres André Skjelstad bekrefter at regjeringen har kommet med et tilbud for å få Venstre til å forlate et flertall som vil at domstolene skal avgjøre saker om å trekke statsborgerskap. Foto: Odin Jæger VG

Hemmelige forhandlinger: Venstre kan stoppe sitt eget forslag

ÅLESUND (VG) I skjul prøver regjeringen å få Venstre til å gå bort fra sitt eget forslag om å la domstolen avgjøre statsborgerskap-saker for utlendinger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi har fått et tilbud av regjeringen som vi skal vurdere på vårt gruppemøte på onsdag. Utover det vil jeg ikke si noe, sier Venstres André Skjelstad til VG.

VG vet imidlertid at det dreier seg om følgende:

I januar samlet Venstre, Ap, SV, Sp og MDG seg om et forslag om at bare domstolen, ikke Utlendingsdirektoratet eller Utlendingsnemnda, skal kunne tilbakekalle statsborgerskap fra personer som har løyet om identiteten sin.

Det vil Høyre og Frp nå at Venstre skal gå bort fra.

Les også: Tapte statsborgerskapet

I bytte mot å trekke støtten til forslaget om å endre statsborgerskapsloven, skal Venstre ha fått tilbud om at asylbarn som bor på mottak, skal bosettes raskere.

VG er også kjent med at det snakkes om at de mindreårige asylsøkerne kan få innvilget statsborgerskap raskere, etter at de er bosatt, får VG opplyst.

Venstre har i skjul hatt egne forhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Frp. Partiene har nå bedt om mer tid før det omstridte forslag om statsborgerskapsloven skal avgjøres på Stortinget.

Saken skulle være ferdig fra komiteen i Stortinget 6.april, men fristen er nå utsatt helt til 2.mai, etter ønske fra regjeringspartiene og Venstre.

Utgangspunktet for forslaget om å endre statsborgerskapsloven er bioingeniøren Mahad Mahamud (30), som blir fratatt statsborgerskapet sitt etter 16 år i Norge.

Les mer her: Vil at domstolene skal avgjøre

Hadde flertall

Da KrF vedtok at også de støtter forslaget, lå alt til rette for at saken skulle bli vedtatt i Stortinget.

Før innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk i mammaperm, ba hun Stortinget om å tenke seg nøye om. Hun ønsket ikke at dette ble vedtatt, og i to brev til Stortinget har hun kommet med kraftige advarsler.

Ifølge Listhaugs brev til Stortinget, rokker forslaget ved selve «maktfordelingsprinsippet som Grunnloven bygger på og det tradisjonelle synet på hva som skal være domstolenes oppgaver», meldte Klassekampen.

Fikk du med deg: Babylykke hos Listhaug – fikk barn nummer tre

Frp: Vil helst stramme inn

VG er imidlertid kjent med at det er sterk motstand i Frp mot å gi Venstre innrømmelser som kan myke opp innvandringspolitikken.

Søndag kveld går Harald Tom Nesvik, Frps parlamentariske leder, langt i å antyde at Frp har svært lite å gi Venstre i bytte med å endre syn på spørsmålet om statsborgerskap må til domstolene:

– Jeg vil ikke forskuttere utfallet i en sak som ikke er behandlet av stortinggruppen, Men generelt er vi som kjent opptatt av å stramme inn innvandringspolitikken, sier Nesvik i en kommentar til VGs opplysninger.

– Gode samtaler

Også Abid Raja (V) har deltatt i forhandlingene. Han tror det kan bli en felles løsning med regjeringspartiene:

– Jeg kan bekrefte at vi har gode samtaler med regjeringen. Jeg har stor tro på at vi skal finne gode løsninger. Vi har ikke en løsning ennå, men jeg håper vi er snart i mål, sier Raja.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte hva Venstre får igjen for å snu.

Venstre er her og der

Dersom det går slik Venstre håper, kan partiet komme til å trekke seg fra forslaget de selv var med på å fremme, og som så langt har samlet et flertall blant opposisjonspartiene i Stortinget.

Det får de andre partiene til å se rødt:

– Hvis Venstre torpederer dette, har de svekket troverdigheten sin kraftig. Men det er typisk Venstre. De vil ri alle hester samtidig. Venstre er dessverre her og der i politikken. Det er vanskelig å stole på dem. Jeg skjønner ikke hvordan de skal forklare seg om de går bort fra forslaget, sier Karin Andersen i SV, som tok initiativet til forslaget.

Senterpartiets Heidi Greni sier:

– Jeg stiller meg undrende til at en forslagsstiller plutselig forhandler med regjeringen når vi var klar for avgivelse. Det er en rar situasjon. Men det underbygger påstanden om at Venstre vingler videre.

Svein Erik Lauvås (Ap) sier han ikke er overrasket:

– Venstre har snudd på hælen i saker før. Det er ikke første gang de trekker seg når vi nærmer oss mållinja, sier han.

– Arbeiderpartiet står fortsatt for forslaget. Om Venstre vil forhandle med regjeringen om å løpe bort fra eget forslag, så må de ta ansvar for at vi ikke får igjennom forslaget. Men det vil være veldig synd. Nå hadde vi mulighet til å rydde opp, sier Lauvås.

De Grønnes Rasmus Hansson sier:

– Det er utrolig hva denne regjeringen får seg til å gjøre. Det er direkte uanstendig hvis regjeringen bruker asylbarn som gisler for å presse Venstre. Dette er et politisk spill uten respekt for verken Stortinget eller prinsipper i politikken. FrP må se å oppføre seg som voksne i regjering, sier han.

– Regjeringen er blitt mestere i å sette grupper opp mot hverandre for å vinne velgere til FrP. Her må Venstre holde fast på politikken sin og prinsippet om en rettferdig rettsstat for alle. Få ting er mer alvorlig enn å ta fra noen statsborgerskapet, tilhørigheten til et land, sier Hansson.

Venstre: Vi vingler ikke

Venstre avviser kritikken blankt:

– Vi vingler ikke. Vi har fokus på dem det gjelder og for å finne den beste løsningen for dem, sier Skjelstad.

– Og den beste løsningen finner dere med regjeringen?

– Hvis vi finner den beste løsningen med regjeringen, så gjør vi det. Hvis ikke står vi der vi står, sier Venstre-representanten.

Ifølge Skjelstad har det kommet frem en del momenter i høringsprosessen, som gjør at Venstre mener det er interessant å snakke videre med regjeringspartiene.

Ønsker bedring

– Så får vi se om det fører frem. Det vet vi ikke. Det vil vi få avklart rimelig fort, sier Skjelstad.

– Hvis dere får til enighet med regjeringen, trekker Venstre støtten til eget forslag?

– Nå går du langt inn i essensen på dette. Nå må vi gjennomføre samtalene og se hva det gir av muligheter.

– Hvis dere ikke blir enige med regjeringen, vil dere stå på det opprinnelige forslaget sammen med de andre partiene?

– Da vil vi kjøre det som ligger der. Vi ønsker bedring for dem det gjelder, sier Skjelstad.

Les også: Sophie Elise raser mot Listhaug

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder