VIL HINDRE SPREDNING AV SYKDOM: Tusenvis av norske villrein kan bli avlivet. Bildet viser tamrein i Nord-Trøndelag som flyttes til sommerbeite i 2005. Foto: Stian Lysberg Solum VG

Vurderer masseslakt av villrein for å hindre smittespredning

Hele villreinstammen på rundt 2.000 på Nordfjella kan bli avlivet for å hindre spredning av den alvorlige dyresykdommen skrantesyke.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er fryktelig dramatisk. Vi har aldri gjort noe sånt før. Det står ikke noe om dette i lærebøkene. Men ut ifra kunnskapen vi har i dag, så er nok det å fjerne dyrene dessverre den eneste måten å bli kvitt CWD på, sier biolog Olav Strand i NINA til NRK.

Han er en av flere av Norges fremste eksperter på skrantesyke, også kjent som Chronic Wasting Disease (CWD), som nå er samlet på Geilo.

Les også: Sjelden sykdom rammet rein: – Røde klumper slang fra geviret

Hvorvidt hele villreinstammen på mellom 1.500 og 2.000 dyr i Nordfjella skal avlives, er blant tiltakene som diskuteres på møtet.

Ekspertene frykter at sykdommen kan spre seg ytterligere til tamrein og andre hjortedyr etter at tre syke villrein ble funnet i Nordfjella sør for Hemsedalsfjellet.

Forsker Bjørnar Ytrehus i NINA advarer mot dramatiske konsekvenser dersom spredningen av sykdommen ikke stoppes.

– Dette er voldsomt dystert. Jeg tenker på det som en krypende krise som kan være tilintetgjørende for hjortebestanden i løpet av 50–150 år, sier han.

Sett denne? Staten vil slakte halvparten av Jovssets (25) rein

Det er foreløpig ingenting som tilsier at skrantesyke kan smitte til mennesker, opplyser Ytrehus.

– Men samtidig er man veldig redd for at det kan skje. Hvis det skjer, har det enorme konsekvenser, sier han.

Les også: 323 reinsdyr drept av lyn på Hardangervidda

I en tidligere versjon av saken meldte NTB at 13.000 villrein blir vurdert skutt. Biolog Olav Strand presiserer til NRK at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt med nedskyting på Hardangervidda, hvor det befinner seg en stamme på mellom 10.000 og 12.000 dyr, men at det vurderes å avlive stammen i Nordfjella, som utgjør opptil 2.000 dyr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder