I BOKS: Ny nasjonal transportplan er ferdigforhandlet og vil bli presentert på torsdag. Det bekrefter Venstreleder Trine Skei Grande. Foto: Jan Ovind VG

Venstre: Enige om ny transportplan

RØST (VG) Venstreleder Trine Skei Gande sier til VG at forhandlingene om ny Nasjonal transportplan er i boks og avsluttet.

 • Bjørn Haugan
 • Stella Bugge

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er meget godt fornøyd med den avtalen vi har kommet frem til og jeg gleder meg veldig til at vi skal legge den frem på torsdag, sier Trine Skei Grande til VG.

– Noen detaljer gjenstår

Morten Stordalen, som sitter for FrP i Stortingets transportkomite, sier til VG at ikke alle detaljene er spikret ennå.

– Det aller meste er på plass, men det gjenstår noen detaljer. Men det er ikke noe som står til hinder for at vi blir enige. Jeg tror det norske folk kan glede seg fremover - iallefall de som er opptatt av samferdsel, sier Stordalen.

Ifølge Stordalen kommer ikke den endelige transportplanen før nærmere påske.

– Hele NTP-en kommer i hvert fall ikke på torsdag, sier Stordalen.

Etter det VG erfarer er dette i milliarder den mest omfangsrike transportplanen noensinne og det skal komme store nye satsinger innenfor blant annet jernbane.

TV 2 har tidligere rapport at samarbeidspartiene skal ha blitt enige om å sette av 928,7 milliarder kroner til samferdselsprosjekter over de neste tolv årene. Kanalen melder også at regjeringen finansierer halvparten av kostnadene ved en ny T-banetunnel i hovedstaden, samt at det er enighet om en ny Oslo-tunnel for jernbanen.

Disse opplysningene er ikke bekreftet.

Les også: Konkurranse på jernbanen i nord utsatt ett år

Avslører godbitene

Statsminister Erna Solberg annonserte tirsdag ettermiddag fire prosjekter i Hordaland som prioriteres i ny Nasjonal Transportplan (NTP).

Disse er strekningen E16 mellom Arna og Stanghelle, Ringvei Øst fra Arna til Vågsbotn, Sotrasambandet og Hordfast, tross høye kostnader.

– En betydelig del av pengene i NTP kommer til å bli brukt i Hordaland de neste årene. Først og fremst fordi det er mange store og viktiuge prosjekter vi skal realisere, sa Solberg da hun møtte pressen på Arna stasjon tirsdag.

Ett av disse er Sotrasambandet.

– Det skal vi altså bygge så raskt som mulig. Det er inne som fullfinansiert OPS prosjekt i første del av neste planperiode, sa Solberg.

Husker du? Frp slår alle bomrekorder: Aldri har vi betalt mer bompenger

KrF: Gjenstår detaljer

– De politiske avklaringene er i all hovedsak ferdige, men det gjenstår detaljer og utskrivning av teksten som partiene er blitt enige om, sier KrFs første nestleder Dagrunn Eriksen til VG.

Hans Fredrik Grøvan, KrFs representant i Transportkomiteen, sier til VG at det ikke foreligger noen signert avtale.

– Det gjenstår vesentlige elementer blant annet innenfor klima og miljø før en kan si at ting er på plass. Det er ikke det enkleste området å bli enige om, så det gjenstår et betydelig arbeid, sier Grøvan.

Ifølge Eriksen er KrF godt fornøyd, blant annet fordi NTP-en har en veldig god distriktsprofil.

– Dessuten er det en overraskende og ny barne- og ungdomsprofil blant annet knyttet til skoleveier og gang- og sykkelstier hvor vi ser på prosjekter som ikke dreier seg om de voksnes behov, sier Eriksen til VG.

Hun sier transportplanen også innebærer satsing på fiskehavner og jernbane.

2,4 milliarder til flyplass

Tidligere tirsdag lovte Erna 2,4 milliarder til ny flyplass i Bodø.

Flyplassen skal stå ferdig i 2025, og vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner. Planen er å flytte dagens rullebane omtrent to kilometer sørover, noe som skal gi areal til å bygge en helt ny bydel der flystripen er nå.

Fikk du med deg? Nær enighet om ny transportplan

Tidligere denne uken ble det klart at samarbeidspartiene regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre var enige om de store linjene i den nye transportplanen, og nå er også de siste detaljene på plass og avtalen i boks ifølge Trine Skei Grande.

Mandag kveld møttes partiene på Stortinget, men da kom de altså ikke helt i mål.

Fikk du med deg? Fergefri vestlandstur kan koste 3700 kroner i bompenger

I forslaget til ny Nasjonal transportplan (NTP) for årene 2018-2029 ble de siste strekningene i Intercity-triangelet skjøvet ut av ut av prioriteringslisten.

Mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Trafikk
 3. Politikk
 4. Solberg-regjeringen
 5. Miljø
 6. Venstre (V)
 7. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Solberg om nasjonal transportplan: Skal bruke 1000 milliarder kroner

 2. Erna med vei- og jernbanemilliarder i Hordaland

 3. Nær enighet om ny transportplan

 4. Erna Solberg lover milliarder til ny flyplass i Bodø

 5. Flere bomveier i ny transportplan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder