ØKOKRIM PÅ BANEN: Økokrim etterforsker den såkalte Kystad-saken. Bildet av Ap-politiker Rune Olsø er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Thor Nielsen VG

Økokrim etterforsker Olsø-saken

Økokrim har bestemt seg for å etterforske saken om utbygging av Kystad-området i Trondheim, der Ap-politiker Rune Olsø har fått kritikk.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etterforskningen settes i gang etter anmodning fra statsadvokat Bjørn Kristian Soknes i Trøndelag og i samråd med politimesteren i Trøndelag. Mistanken gjelder ifølge Økokrim påvirkningshandel i forbindelse med et utbyggingsprosjekt i Trondheim som ble politisk behandlet 2015.

– Etterforskningen er i en tidlig fase, og vi vil ikke kommentere eller bekrefte ytterligere detaljer knyttet til saken, sier statsadvokat Helene Bærug Hansen hos Økokrim.

Omregulerte grøntområde

Selskapet Staur, der Ap-politiker Rune Olsø er ansatt, inngikk en avtale med en utbygger til 6 millioner kroner for å sikre at grøntområdet Kystad på Byåsen ble omregulert til boligområde. Saken dreier seg om hvorvidt Olsø som rådgiver i Staur opptrådte utilbørlig i forbindelse med reguleringssaken.

Kommuneadvokaten i Trondheim mener det «ikke kan utelukkes» at straffebestemmelsene om påvirkningshandel er overtrådt, noe Olsø selv avviser på det mest bestemte.

«Jeg har opptrådt i tråd med både habilitetsreglene og øvrig lovverk. Men dessverre har lokalavisens systematiske feilfremstilling av saken etterlatt et bilde som i praksis ikke har gitt Økokrim annet valg enn å iverksette etterforskning, noe som rammer både meg og min familie. Jeg ser derfor fram til at alle fakta kommer på bordet og at saken finner sin løsning, slik at det uriktige bildet som er skapt kan rettes opp», skriver Olsø i en SMS til VG.

17. mars skrev han følgende på sin Facebook-side:

«Det er totalt misforstått å holde straffelovens bestemmelser om påvirkningshandel opp mot en helt ordinær konsulentavtale som bygger på prinsippet om full åpenhet. Og det er kvalifisert ubetryggende å gjøre dette på grunnlag av feilaktige oppslag i mediene med klar slagside mot de som omtales.»

Adresseavisas redaktør Tor Olav Mørseth sier til NRK at de aldri har påstått at noen regler eller lover er brutt i denne saken, og anbefaler at folk går inn på avisens nettsider, leser artiklene og gjør seg opp sin egen mening

– Jeg tror debatten i etterkant av denne saken viser at det var riktig å gjøre denne avtalen kjent, skriver Mørseth i en tekstmelding til NRK.

Anmeldes av formannskapet

42 år gamle Olsø var inntil han trakk seg i midten av mars påtroppende leder av det nye Trøndelag Ap.

– Økokrim har på bakgrunn av de opplysninger som er kommet frem i pressen, og etter anmodning fra statsadvokaten i Trøndelag besluttet etterforsking i den såkalte Kystad-saken, står det på Økokrims nettsider fredag.

– Om det startes en etterforskning betyr det ikke at det er skjedd noe ulovlig, men at det finnes rimelige grunner til å undersøke om det kan foreligge et straffbart forhold, sa statsadvokat Soknes til Adresseavisen tidligere i mars.

Et enstemmig formannskap i Trondheim vedtok fredag å levere inn anmeldelse i Kystad-saken. Anmeldelsen omhandler "mistanke om straffbart forhold begått i tilknytning til bystyrerepresentant Rune Olsøs oppdrag om å yte bistand til Kystad Vestra AS og Prora Holding Utvikling AS", skriver Adresseavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder