TERRORSIKTET: Den norske konvertitten Kim Andre Ryding (26) er siktet for terror og etterlyst via Interpol over hele verden for deltakelse i terrorgruppen IS. Foto: Interpol / AP

Nordmann etterlyst som IS-terrorist

Kim Andre Ryding (26) fra Moss er etterlyst over hele verden som medlem av terrororganisasjonen IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I forbindelse med etterforskningen av de norske fremmedkrigerne i Syria har Politiets sikkerhetstjeneste siktet Ryding for terrorparagrafen i den norske straffeloven.

– Vi har sendt en begjæring til Oslo tingrett om at han blir etterlyst internasjonal, pågripes og utleveres til Norge, bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

I etterlysningen, som ble offentlig på Interpols nettsider mandag, ble Kim Andre Ryding medlem av IS i juni 2013. Terrorgruppen er også kjent under akronymene ISIS, ISIL og Daesh.

I Interpol-etterlysningen er Ryding, som også går under navnet Abdul Hakim Ryding, oppført som medlem av IS frem til juni 2016. Ifølge Kripos, som er Interpols kontaktpunkt i Norge, skyldes det at de ikke vet hvor Ryding befinner seg og at de derfor ikke vet hva hans tilknytning er i dag.

Det er sjelden norske myndigheter benytter såkalte «Red Notice»-etterlysninger via Interpol. For øyeblikket er det bare seks andre personer i denne kategorien, blant annet terrorsiktede Anders Cameroon Østensvig Dale fra Nesodden som knyttes til al-Qaida i Jemen.

I fjor skulle Kim Andre Ryding egentlig møtt i Oslo tingrett som tiltalt etter en skyteepisode i Oslo tre år tidligere. Det var ventet at han ikke ville dukke opp, siden det var kjent at han kriget for IS. Østfoldingen har blant annet publisert en rekke bilder av seg selv fra Syria i sosiale medier. Før han reiste var Ryding knyttet til den radikale islamistgruppen Profetens Ummah i Oslo.

I SYRIA: Dette bildet har Kim Andre Ryding fra Moss lagt ut av seg selv i sosiale medier.

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut, har nærmere 90 menn og kvinner fra Norge reist for å slutte seg til terrorgruppen IS. Rundt 20 regnes som døde. 40 personer skal fortsatt være i live i Syria og rundt 30 har kommet tilbake til Norge.

Få hele oversikten her: Disse vervet seg til IS

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har drevet en offensiv etterforskning mot nordmenn som har sluttet seg til IS og alle som har returnert det siste året er blitt pågrepet. Seks personer er også blitt dømt etter terrorparagrafen for deltagelse eller støtte til IS.

I forrige måned ble det kjent at 32 år gammel mann fra Verdal var pågrepet av tyrkiske myndigheter i grensebyen Kilis. I avhør har han vedgått å ha fått våpentrening av IS, men nekter for å ha deltatt i kamphandlinger.

– Jeg var fem dager i Raqqa, og så ble jeg fraktet rundt 100–120 kilometer derfra, til et sted jeg tror heter Shaddadi. Der ble jeg opptrent i religiøse lover i to uker, og fikk militærtrening i tre uker, opplyser 32-åringen i et avhør VG har fått tilgang til.

Nordmann (32) i tyrkisk avhør: Slik var livet som IS-kriger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder