ATTRAKTIVE PARKERINGSPLASSER: Bak denne innkjøringsporten (nederst i bildet) ligger garasjeplassen på Sørenga som nylig ble solgt for 1,2 millioner kroner.
ATTRAKTIVE PARKERINGSPLASSER: Bak denne innkjøringsporten (nederst i bildet) ligger garasjeplassen på Sørenga som nylig ble solgt for 1,2 millioner kroner. Foto: Mattis Sandblad

Solgte én parkeringsplass for 1,2 mill.

INNENRIKS

På populære Sørenga i Oslo gikk en liten p-plass på 12 kvadratmeter for 1,2 millioner kroner tirsdag. For samme sum kan du få en tomannsbolig i Sørfold med fire utleieleiligheter.

Publisert: Oppdatert: 27.04.17 09:51

– Det er et helt vanvittig prisnivå. Selger legger opp til at det kun er de aller rikeste som skal ha parkeringsplass på Sørenga, sier Sørenga-beboer Halvor S. Hjelde til VG.

P-plass blir luksus: 38 p-plasser til 5500 tilskuere

Han er en av mange som gjerne skulle hatt en fast parkeringsplass til bilen sin i det nye boligområdet med Operaen og fjorden i nærmeste nabolag i Oslo.

Husker du: MDG-Lan ville ha bilfritt Oslo sentrum

Både Hjelde og andre beboere som VG har snakket med, forteller at de var med et stykke ut i budrundene om de attraktive parkeringsplassene, men måtte gi opp da de så hvilken vei utviklingen tok.

Les også: På norsktoppen i boligpriser

– Alle hadde i utgangspunktet mulighet

– Vi hadde 15 parkeringsplasser igjen. Denne uken er alle solgt, hvorav den med høyest pris gikk for 1.220.000 kroner, bekrefter adm.direktør i Sørenga Utvikling Bjørn-Tore Olsen.

Les: Fjerner p-plasser for folk flest - verner sine egne

– Hva synes du om å selge en p-plass for 1,2 mill.?

– Vi la ut disse parkeringsplassene til en minstepris på 600.000 kroner. Så er det markedet som bestemmer hva som blir sluttpris, svarer Olsen.

– Du er ikke redd for at det nå bare blir svært rike og velstående beboere som får p-plass?

– Det vil jeg ikke kommentere. Men alle som bor her, hadde i utgangspunktet mulighet til å kjøpe de resterende 15 plassene som vi hadde igjen, ifølge Olsen.

Les mer: Slik var stemningen i boligmarkedet i mars

Leie - et alternativ

Han legger til at det er mulig å leie parkeringsplass i et parkeringshus på Sørenga.

En annen beboer som også var med i en av budrundene, sier han raskt ga seg på minsteprisnivå på 600.000 kroner da han så hvor det bar.

Les også: Eiendomsmegler i Oslo kalte boligmarkedet «spinnvilt»

Boligpriser i Sørenga-området er ikke uvanlig å finne både i pluss 10 og 20-millioners klassen. Den dyreste kostet oppunder 40 millioner kroner.

Og skal du ha bil i nærheten, er det altså heller ikke gratis.

Sørenga-beboer Inge Grini sier følgende da VG forteller ham hva p-plassene gikk for.

– Åh, Herregud! Dette synes jeg er helt vanvittig! Også for oss som leier p-plasser, er prisnivået altfor høyt. Nå blir dette bare drevet ytterligere oppover. Det blir jo umulig å ta imot besøkende her. Myndighetene burde ikke ha lov til å etablere boligområder med mange hundre boliger uten å regulere inn p-plasser som er økonomisk overkommelige for beboerne, sier Grini til VG.

Les også: Øyner håp om å kapre familiebolig etter at oljenedturen traff Stavanger

Langt fra Sørenga til Sørfold

For omtrent samme pris som garasjeplassen på Sørenga ble solgt for, ligger det nå ute til salgs en tomannsbolig på ca. 200 kvadratmeter i Sørfold i Indre Salten i Nordland fylke.

Boligen, som har fire utleieleiligheter, er lagt ut til salg på Finn.no med prisantydning 1,25 millioner kroner.

– Sprøtt, sier eiendomsmegler Stian Wikstrøm i Aiendom, som selger boligen i Sørfold, når han får høre om prisen garasjeplassen på Sørenga gikk for.

– Det er store kontraster mellom Øst- og Nord-Norge. Det er egentlig helt sykt hvilken forskjell det er, sier Wikstrøm til VG.

Ordfører i Sørfold kommune, Lars Evjenth (Ap) reagerer også på forskjellene mellom by og land.

– 1,2 millioner for en parkeringsplass i Oslo - det viser litt av forskjellene i dette landet og utfordringene de har i en trang by. Her hos oss har vi god plass og rimelige boliger, sier Evjenth til VG.

Her kan du lese mer om