PÅGREPET: Norges mest kjente leiesoldat, Espen Lee, er pågrepet på Kypros, bekrefter hans advokat. Foto: Mattis Sandblad , VG

Politiet: Espen Lee i varetekt til torsdag

Ekstorpedo Espen Lee og to andre nordmenn blir holdt i politiets varetekt frem til torsdag, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en liten jente.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser pressevakt for politiet på Kypros, Nicoletta Tyrimou, til VG.

Det var søndag at den tidligere pengeinnkreveren Espen Lee og to andre nordmenn ble pågrepet på Kypros. De er anklaget for å ha forsøkt å bortføre en jente på snart tre år. De tre mennene er 29, 40 og 60 år gamle og skal ikke være i slekt med jenta, ifølge Cyprus Weeklys nettavis. Fireåringen bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk.

Lees forsvarer i Norge, John Christian Elden, har tidligere bekreftet pågripelsen overfor VG.

– Han nekter for å ha brutt loven. Han er anklaget for å ville få kidnappede barn tilbake til Norge, skriver Elden i en SMS til VG.

Tyrimou i politiet opplyser at politiet hadde «informasjon om mennene» før pågripelsen fant sted søndag.

– Saken er under etterforskning nå, og dessverre er det lite mer vi kan si for øyeblikket, sier Tyrimou, og fortsetter:

– Om etterforskningen ikke er ferdig torsdag, er det mulig vi ønsker å holde dem lengre i varetekt.

Har fått lokal forsvarer

Ifølge pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet har de tre nordmennene som er pågrepet på Kypros fått oppnevnt en offentlig forsvarer.

– Så vidt jeg vet har de ikke bedt om konsulær bistand, men ambassaden i Athen jobber med å holde seg oppdaterte, sier Lunde til VG.

Hevder de skulle hente en bil

Barnefaren bekrefter overfor TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor. Til TV-kanalen sier han at de tre pågrepne mennene bare skulle hente en bil for han.

– Min kone bortførte vår datter 12. november i fjor og fraktet henne til Kypros i bil. Etter det har jeg forsøkt å få datteren min hjem igjen, sier barnefaren.

Han sier han ikke har planlagt noen kidnapping, kun forsøkt å få jenta hjem via offentlige myndigheter.

Espen Lee uttalte til Nettavisens Side 3 i 2013 at han hadde byttet etternavn fra Lie til Lee mens han bodde i USA, noe han også har kunngjort på sin egen hjemmeside.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder