Her styrter helikopteret i havet utenfor Bergen

En ny video frigitt av politiet i Bergen viser den dramatiske helikopterstyrten onsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Videoen er filmet av et vitne og viser hvordan en presenning blir flerret opp av rotoren og deretter blåst på sjøen.

Fredag ettermiddag opplyser Haukeland universitetssjukehus at en 57 år gammel mann fortsatt ligger kritisk skadet på sykehuset. Mannen ble funnet bevisstløs få minutter etter styrten.

Politiet og Statens havarikommisjon har benyttet flere videoer i sine undersøkelser av ulykken. En av videoene er filmet med overvåkingskameraet på helikopterdekket til luksusyachten «Bacarella», der helikopteret skulle ha landet.

Bakgrunn: Mann kritisk skadet etter ulykken

– Det er helt åpenbart at presenningen flyr opp og treffer rotoren, slik man ser på videoen. Så kan det enten være en direkte eller en medvirkende faktor til styrten. Vi kan ikke utelukke at det har vært kombinasjonen av dette og en teknisk eller menneskelig svikt, sier etterforskningsleder Frode Karlsen ved økoavsnittet i Vest politidistrikt til VG.

– Kan presenningens plassering få konsekvenser for noen?

– Det er en av de tingene som etterforskningen forhåpentligvis vil gi svar på. Så er det sånn at det er flere myndigheter som er inne i dette. Det er både Cayman Islands, Storbritannia og Norge. Det kan hende at lokale regler har føringer for om skipet har papirene i orden og at de kan ta imot helikopter og den slags. Det vet vi ikke ennå, sier Karlsen.

Filmet båten – hørte smell

Videoen i toppen av denne saken er filmet av Knut Farestvedt (53). Han sto tilfeldigvis og filmet hjemme på takterrassen da han ble vitne til helikopterstyrten.

– Jeg prøvde ut nytt videokamera og prøvde å finne interessante motiver å filme da helikopteret kom flygende innover. Jeg prøvde å følge det med kameraet, og da jeg skjønte at det skulle lande på båten, prøvde jeg å få med landingen, sier han til VG.

Han forteller at det sto noen trær i veien for utsikten mot sjøen og at han derfor måtte flytte seg litt fram og tilbake.

– Da jeg filmet landingen på båten, hørte jeg et smell og skjønte veldig fort hva som hadde skjedd, sier Farestvedt.

Han tok selv kontakt med politiet da han forsto at klippet, selv om det ikke har så god teknisk kvalitet, kanskje kunne være til nytte i etterforskningen. Farestvedt anslår at han sto rundt en km unna, men opplyser at videokameraet har ganske kraftig zoom.

– Fra der jeg sto, så det umiddelbart ut som om helikopteret hadde eksplodert, antagelig på grunn av den lave kveldssolen som lyste opp vannspruten. Men det var heldigvis ikke tilfelle, sier han.

Saken fortsetter under videoen av styrten.

Én kritisk skadet

Det britiskregistrert helikopter med tre menn om bord, ble liggende opp-ned i sjøen etter styrten. Alle de tre mennene kom seg opp på egenhånd, men en av dem ligger fortsatt på sykehus med kritiske skader.

Den kritisk skadede mannen var uten puls og pustet ikke da redningsmannskapet ankom stedet. Alle de tre var i slutten av 50-årene til begynnelsen av 60-årene.

Kan ha reddet liv: Slik var den dramatiske redningsaksjonen

Tre havariinspektører fra flyhavarikommisjonen har, med assistanse av havariinspektører fra den britiske havarikommisjonen, foretatt undersøkelser i Bergen.

Undersøkelsene har bestått av samtaler med sentrale vitner, undersøkelser om bord i yachten, undersøkelser av helikopteret, samt innhenting av dokumentasjon, skriver flyhavarikommisjonen i en pressemelding.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder