NEKTER: Eirik Jensen har siden han ble pågrepet 24. februar i 2014 stilt seg uforstående til anklagene. Han erkjenner ikke straffskyld for grov korrupsjon og narkokriminalitet, og varslet at han er klar for å kjempe sin livs kamp når han møter som tiltalt i Oslo tingrett. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: Helge Mikalsen VG

Kilder til VG: Eirik Jensen kastet en telefon

Noen uker etter at narkokriminelle Gjermund Cappelen ble tatt, skal politilederen Eirik Jensen ha kvittet seg med en mobiltelefon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hvorfor han kastet mobilen eller hvor den har blitt av, har ikke den korrupsjon- og narkotiltalte politilederen kunnet gjøre rede for i avhør med Spesialenheten for politisaker, får VG opplyst.

Eirik Jensen (59) skal ha kvittet seg med mobilen en gang i løpet av januar 2014.

Spesialenheten har blant annet ransaket boligen til politilederen på Skarnes, kontoret hans på Politihuset i Oslo og hytta hans i Sverige. Også andre oppholdssteder som knyttes til Jensen er ransaket.

Stor spesial – oppdateres under rettssaken:
Eirik Jensen-tiltalen

Men Spesialenheten har ikke funnet mobilen. Den er fortsatt sporløst forsvunnet, får VG opplyst.

– Dette er tema som blir gjenstand for bevisføring i retten. Vi akter ikke å gå inn i dette nå, dager før rettssaken starter, sier forsvarer Arild Holden til VG.

Les også: Derfor mener de Eirik Jensen er uskyldig

Det er ikke kjent om Spesialenheten mener Jensen brukte mobilen til å kommunisere med Gjermund Cappelen (50).

Til NRK har Jensen forklart at han hadde flere informanttelefoner og at en rekke informanter og kilder ringte ham døgnet rundt.

Les også: SMS-er mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Tatt i sengen

SMS-kontakten mellom politilederen og den narkokriminelle blir svært sentralt når rettssaken starter i Oslo tingrett på mandag. Til sammen skal det være sikret og rekonstruert om lag 1500 SMS-er mellom de to.

Cappelen ble pågrepet i da han lå i sengen sin i hjemmet sitt i Bærum 19. desember 2013.

Les også: Klokker, biler, smykker, aksjer og luksusferier

Pågripelsen og hele etterforskningen mot mannen som har smuglet og solgt tonnevis med hasj i over 20 år, var skjermet i politiets egne systemer. Kun et fåtall utvalgte politifolk visste om det som skjedde.

Når Jensen fikk vite om at Cappelen var tatt, er ikke kjent. VG har tidligere skrevet at politilederen i slutten av januar 2014, sendte følgende SMS til den narkokriminelle 50-åringen:

Jensen: «Hva skjer?»

På det tidspunktet hadde Cappelen sittet fengslet i over en måned.

Søkehistorikk

Det var Aftenposten som først skrev om pågripelsen og etterforskningen: «Investor narkotatt – oppbevarte over 80 kilo hasj», var overskriften på artikkelen som ble publisert om kvelden 30. januar 2014.

Les også: To versjoner av sannheten. Hvem lyver?

I artikkelen var Cappelen anonymisert, og kun omtalt som en investor i 40-årene fra Bærum. Flere medier plukket opp nyheten og skrev artikler om pågripelsen.

Spesialenheten skal ha avdekket at Jensens søkehistorikk på internett viser at han var inne på noen av artiklene, får VG opplyst.

De siste ukene har Spesialenheten fått tilsendt flere spørsmål om SMS-er, penger og andre bevis.

– Vi ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til etterforskningen i forkant av rettssaken, sier assisterende sjef Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder