ADVOKATER: Ingar Nikolaisen Kuoljok (t.v.) er kvinnens advokat. Roald Angell (t.h.) er Tysfjord kommunes advokat. Foto: JOSTEIN MATRE

Tysfjord-advokat: – Det er tøft for henne å høre på disse tingene

NARVIK (VG) Allerede i 1993 skrev barnevernet en rapport som fortalte at moren til kvinnen som har saksøkt Tysfjord kommune, for ikke å ha overtatt omsorgen for henne, ikke var i stand til å ta seg av den unge jenta.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det viste dokumenter kvinnens advokat, Ingar Nikolaisen Kuoljok gikk gjennom da saken startet i Ofoten tingrett i Narvik mandag.

Kuoljok leste i sitt innledningsforedrag fra flere dokumenter han mener beviser at kommunen ikke tok nødvendig ansvar selv om de var klar over at kvinnens omsorgssituasjon ikke var tilfredsstillende. Dette er både dokumenter fra barnevernet og fra skoleverket.

– Jeg ber retten merke seg at barnevernet allerede i 1993 sier at hun ikke hadde noen sterke, nære omsorgspersoner, sa Kuoljok.

Kuoljok ba også retten merke seg at barnevernet samme år selv skrev at med riktige og målrettede tiltak kunne man klare å reparere det de omtalte som en ødelagt barndom. I dag er kvinnen i 30-årene.

Les også: Krever 8,2 millioner i erstatning og oppreisning

– Ikke i stand til å beskytte barna

Videre leste Kuoljok fra en rapport som fortalte at kvinnen, som den gang - i 1993 - var et barn, bar preg av traumatisering, svik, stigmatisering og maktesløshet.

På dette tidspunktet var hennes far dømt for seksuelle overgrep mot henne og flere andre unge jenter. Flere dokumenter Kuoljok leste opp for retten forteller også om en voldelig og diktatorisk far som kontrollerte familien.

OFFER: I fjor sommer fortalte kvinnen sin historie om gjentatte overgrep til VG. Foto: Terje Mortensen

Kvinnen som har saksøkt kommuen er tydelig preget når hennes advokat forteller om disse tingene.

– Det var tøft for henne å sitte her i retten å høre disse tingene, men hun har foreredt seg godt. Hun har også veldig mye god støtte, blant annet fra folk som er tilstede i retten. Hun er en del av en generasjon som ikke lenger vil akseptere disse tingene, sa advokat Kuoljok til VG etter at første rettsdag var over.

Alkoholproblemer

Mens faren hennes var i fengsel var familien redd for at han skulle komme tilbake for å ta hevn etter løslatelsen.

Les også: Ny anmeldelse mot kommunen

I et dokument fortalte barnevernet at moren, som var mye bortreist og hadde et alkoholproblem, var lite engasjert i datterens problemer.

– Kvinnens mor har ifølge barnevernet ikke vært i stand til å beskytte barna, påpekte hennes advokat.

Moren fortalte selv til VG i fjor sommer at hun støtter datteren i at kommunen burde ha overtatt omsorgen for datteren.

Kommunen uenig

Store deler av den første dagen i Ofoten tingrett, mens advokat Kuoljok hadde sin innledningsprosedyre, gikk bak lukkede dører av personvernhensyn. Til VG sier advokaten at han mener dokumentene han la frem i retten viser det var synlig allerede i 1993 at moren ikke var i stand til å ta seg av datteren.

– Også moren trengte behandling. Likevel har kommunen forutsatt at moren skulle klare å ta omsorgsansvar for henne.

Kommunens advokat Roald Angell skal holde sitt innledningsforedrag tirsdag. Han sier kommunen ikke deler oppfatningen til motparten.

– Tvert imot mener kommunen at det ble satt inn kompenserende tiltak som gjorde at omsorgssituasjonen var god nok, selv om den ikke var optimal, sier Angell, som viser blant annet til at kvinnen hadde støtte kontakt og tett oppfølging fra barnevernet.

Utelukker ikke flere søksmål

Kvinnen, som denne uken møter hjemkommunen Tysfjord i retten, var en av flere som i fjor sommer stod frem i VG og fortalte om en lang rekke seksuelle overgrep over flere tiår i det lulesamiske miljøet i Tysfjord i Nordland.

I kjølvannet av VGs sak mottok politiet en rekke anmeldelser fra flere ulike personer. Så langt er det totalt snakk om rundt 30 fornærmede og rundt 40 gjerningspersoner i til sammen rundt 55 sedelighetssaker. Én mann er foreløpig siktet i saken.

Les også: Siktet løslatt fra varetekt

Kvinnen fortalte til VG at det ikke bare var faren som forgrep seg på henne. Totalt navnga hun 11 menn i ulike aldre.

I flere år har hun og advokat Ingar Nikolaisen Kuoljok forberedt søksmålet mot kommunen. Nå krever de kommunen for inntil 8,2 millioner kroner.

Før retten ble satt mandag uttalte Kuoljok at han ikke ser bort i fra at det kan bli flere søksmål mot kommunen i etterkant av alle overgrepssakene i Tysfjord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder