FORTSATT LOVLIG: Bildet viser en tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud.
FORTSATT LOVLIG: Bildet viser en tigger på Karl Johansgate i Oslo. Nå vil tigging fortsatt være tillatt i Norge, men kommunene kan vedta lokale forbud. Foto:Frode Hansen,VG

Regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud

Lovforslaget mister tilstrekkelig støtte i Stortinget

INNENRIKS

Etter at Senterpartiet trekker sin støtte, velger regjeringen å trekke hele lovforslaget om forbud mot tigging.

Publisert: Oppdatert: 05.02.15 15:55

Regjeringens forslag om tiggeforbud blir det ingenting av, etter at Senterpartiet nå gjør kuvending i saken.

VG har forsøkt å få justisminister Anders Anundsen i tale etter at flertallet for et nasjonalt tiggeforbud forsvant som følge av hans eget høringsforslag.

Anundsen har ikke ønsket å la seg intervjue av VG, men Justisdepartementet har sendt følgende skriftlige kommentarer fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp):

– Regjeringen trekker sitt høringsforslag om tigging som nå er ute på høring, skriver han, og legger til:

– Vi registrerer at Senterpartiet har valgt å trekke sin støtte til et nasjonalt tiggerforbud, som tydeligvis var svært viktig for dem å få gjennomført da saken om lokalt tiggerforbud ble behandlet i Stortinget.

Uaktuelt å snu igjen

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen understreker at det ikke er aktuelt for Senterpartiet å gå inn for et nasjonalt tiggerforbud selv om forslaget endres.

– Nei, det er ikke aktuelt. Hovedproblemet med forslaget er rett og slett at det ikke skal være lov å hjelpe folk, det å tigge er bare et annet ord for å be om hjelp, sier han til VG.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad understreker at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud.

Regjeringen svarer med å trekke forslaget om tiggeforbud, bekreftet statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) i Justis- og beredskapsdepartementet overfor VG.

Senterpartiets parlamentariske leder understreker at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud.

– Et parti uten troverdighet og pålitelighet,

Stassekretær Brein-Karlsen legger all skyld på Senterpartiet for at regjeringens forslag nå faller.

– Alle vet at en debatt om tigging skaper debatt – at Senterpartiet ikke vil stå i dette, tar jeg til etterretning, skriver han i en epost til VG.

VG har spurt statssekretæren om han er fornøyd med hvordan høringsnotatet ble utformet. Dette svarer han ikke konkret på.

– Vi sendte et forslag på høring og ønsket innspill til dette. Nå får vi ikke vite hvordan et eventuelt forslag ville blitt og hvilken skjebne dette kunne fått i Stortinget, skriver Brein-Karlsen.

Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich, representerte Høyre i fjorårets forhandlinger med Senterpartiet om tiggeforbudet.

– Det oppsiktsvekkende i denne saken er at det er Senterpartiet som har pushet sterkest av alle partier på Stortinget for å få et nasjonalt tiggeforbud. I 2013 sa Sp at «velferdssamfunnet har feilet om vi ikke forbyr all tigging». Når de så gjør dette i dag blir dette en oppvisning i vingling. Dette er et politisk avtalebrudd som bekrefter Sps omdømme som et parti uten troverdighet og pålitelighet, sier han til VG.

Opposisjonen jubler

Opposisjonspartiene på Stortinget uttrykte torsdag glede over at regjeringen ble stående alene om å ville innføre et nasjonalt forbud mot tigging.

Kort tid etter kunne VG fortelle at regjeringen trekker hele lovforslaget.

– Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

– Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe grunnleggende medmenneskelighet, tilføyer hun.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

– Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– SV er glade for at Senterpartiet ikke lenger støtter regjeringens forslag om å kriminalisere tigging og gode gjerninger. Det gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier Lysbakken til NTB.

Internasjonal oppmerksomhet

Tiggeforslaget fra regjeringen har allerede høstet betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Flere av artiklene i internasjonale medier er negativt vinklet og vektlegger at forslaget ikke hører hjemme i et såpass velberget land som Norge.

Huffington Post's artikkel, titulert «Et av verdens rikeste land ønsker å forby tigging», er delt over 18.000 ganger.

Svenske Aftonbladets kommentator Ehsan Fadakar reagerer kraftig på forslaget, og spekulerer på om Frps dårlige meningsmålingstall den siste tiden kan ha noe med saken å gjøre.

Her kan du lese mer om