BEGRAVET: Gro Harlem Brundtland holdt en svært berørt tale i Utøya-offeret Marianne Sandviks begravelse torsdag. Foto: Trond Sørås Foto:

Gråtkvalt Gro tok farvel med Marianne (16)

STAVANGER DOMKIRKE (VG Nett) Få timer før Marianne Sandvik (16) mistet livet på Utøya, hørte hun Gro tale om likestilling og demokrati.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det preget den tidligere statsministeren sterkt da hun onsdag formiddag holdt minneord i Mariannes begravelse.

- I dag er vi samlet i sorgen. Umistelige, unge Mariannne fikk sitt liv så brått revet vekk fredag 22. juli. Den dagen vil for alltid bli stående som en av de mørkeste i Norges historie, denne dagen som først var fylt med så mye glede, sa hun gråtkvalt.

VGTV: Se hele talen til Brundtland her

Gro fortalte om sitt eget besøk til AUFs sommerleir få timer før den tragiske massakren var et faktum.

- Jeg var på besøk på Utøya i timene før tragedien skulle inntreffe. Forsamlingssalen var full. Det var ikke plass til at alle til å sitte på gulvet. Jeg husker de hundrevis av glade og optimistiske ungdommene fra denne fredagen. Jeg ser hele tiden ansiktene deres for meg, fortalte hun.

Blant ansiktene var Marianne Sandvik, som ble medlem av AUF for bare et halvt år siden.

- 16 år gamle Marianne var der blant de unge da jeg talte. I dag vet jeg at jeg så henne. I dag vet jeg at Marianne snakket med faren sin om møtet mellom meg og de unge i den siste samtalen de hadde.

BLE BEGRAVET: 16 år gamle Marianne Sandvik. Foto: Stella Bugge

Fullsatt kirke

Stavanger domkirke var fullsatt av sørgende som ville ta en siste avskjed med Marianne. Domkirken rommer 700 personer, og kommunen har på forhånd lagt opp til lydoverføring utenfor kirken for alle som ikke fikk plass inne, skriver NTB.

Hundrevis av mennesker fulgte seremonien fra utsiden av kirken.

Seremonien åpnet med sang av salmen Lei milde ljos. Deretter holdt blant andre prest Odd Kristian Reme og Mariannes far Gaute minneord.

- 22. juli ble livet vårt og livene for de fleste i Norge totalt snudd opp-ned. En person klarte å ødelegge og forandre hverdagne for oss fullstendig. Marianne var på feil plass til feil tid, og det må forholde oss til resten av livet. Det blir ikke lett, men vi skal klare det, med støtte fra alle som tenker på oss, sa faren i talen.

VGTV: Se hele minnetalen til Mariannes far her

Han fortalte om datterens forkjærlighet for dyr, og hvordan hun på familieferien til Portugal for kort tid siden hadde forbarmet seg over en gatekatt.

- Jeg vet ikke hvor mange euro hun brukte på kattemat, men få var det ikke. Dette viser bare hvordan hun var. Hun ofret heller en is til seg selv og ga katten mat, fortalte han.

VGTV: Se hele talen her

Etter talen gikk Mariannes far frem og la ned en enkel, rød rose på kisten til datteren. Deretter ble sangen Can you feel the love tonight spilt på saksofon.

Også AUF-leder i Rogaland, Andreas Bjelland Eriksen, hedret Marianne som en varm og engasjert jente.

- Når noen trengte hjelp, så gjorde Marianne det hun kunne for å hjelpe. Det var slik hun var, for hun kjempet for en bedre verden for alle, sa han.

Etter seremonien ble kisten båret ut av kirken og fraktet til Hunvåg kapell.

PÅ VEI UT AV KIRKEN: Her bæres kisten til Marianne Sandvik ut av Stavanger domkirke etter torsdagens begravelse. Foto: Kent Skibstad/Scanpix


Hadde kontakt med faren

16 år gamle Marianne Sandvik var et fersk medlem i AUF, men trivdes godt i organisasjonen og hadde allerede vært med på en tur til Preikestolhytta med andre AUFere før Utøya-leiren, skrev AUF i en pressemelding da dødsfallet ble kjent.

Kort tid før hun ble drept på Utøya, var hun i kontakt med faren for å snakke om bombeeksplosjonen i Oslo. Det ble siste gang familien hørte fra den unge jenta.

Samler inn blomster

Det er bestemt at innsamlingen av skriftlig materiale og gjenstander som er lagt foran Domkirken i Stavanger skal starte klokken 13.30, skriver NTB. Fredag morgen vil innsamlingen av blomster og lys starte.

Noen lys, samt friske blomster, vil få ligge. 18 av ofrene for Utøya-massakren begraves torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder