Talte til folket om savnet etter moren **Vennepar skrev hjemmelaget Utøya-sang **Ordførere holdt apell

MARKERING: Tusenvis møtte opp i Hole ved Utøya for å minnes de drepte etter Utøya- og Oslo-angrepene.Foto: Isabelle Ringnes / VG

«Mor Utøya» hyllet av sin datter

HOLE (VG Nett) Tirsdag kveld ble det arrangert minnes-markering i Hole for å minnes de drepte etter Oslo- og Utøya-angrepene.

 • Isabelle Ringnes

Artikkelen er over ni år gammel

Nesten hele Holes befolkning var til stede under den høytidelige markeringen i Hole ved Utøya i Buskerud fylke. Forventet oppmøte var 1000 mennesker, men på Facebook var antall påmeldte 2500 og ut i fra VG Netts observasjoner var antallet betydelig flere.

Solen skinte over alle de oppmøtte som bar roser og fakler til minne om de døde ved Utøya og i Oslo.

Les også: Overlevende Utøya: - Det er rørende hvordan Norge har reagert

Talte til folket

Stemningen var tydelig preget av solidaritet, stolthet og trøstende smil. En av Utøyas overlevende Helene Bøsei Olsen gikk opp på scenen og fortalte sin sterke historie til folket.

Barn og voksne sto stille sammen og lyttet til den unge jentas opplevelse om hvordan hun mistet moren sin etter Utøya-tragedien.

HOLDT TALE: Datteren til omkomne Monica Bøsei uttrykte ønske om kjærlighet istedet for hat i sin appell. Foto: Isabelle Ringnes / VG


Den omkomne moren, Monica Bøsei, var kjent som «Mor Utøya» og var en kjent bidragsyter på det politiske ungdomsarrangementet i mange år.

- Jeg var en av de mange leirdeltagerne som var der og det var også mammaen og pappaen min (...). Det som har hendt er uvirkelig. Utøya var for meg og mange andre det tryggeste stedet i verden, før hun fortsatte:

-At èn person er årsaken til at jeg mistet så mange kjære er vanskelig å forstå. Alle som var der har mistet noen, enten det var venner, bekjente eller familie. Jeg har mistet flere venner og jeg har mistet moren min. Mamma var Utøya, og Utøya var mamma og alle forbinder Utøya med moren min. Mamma var også den snilleste og jeg savner henne veldig, veldig mye, sa en gråtkvalt Helene Børsei Olsen.

Uttrykte ønske om kjærlighet

ROSER: De fremmøtte bar roser som de holdt opp mot himmelen under appellene, og etter at talerne var ferdige.Foto: Isabelle Ringnes / VG


I den sterke talen uttrykte også Helene sin takk til alle de oppmøtte, og til alle privatpersonene som hadde bidratt til redningsaksjonen. Spesielt til båteierne som hadde kjørt til øya, selv om politiet hadde forsøkt å hindre dem.

Avslutningsvis fortalte hun at hun hadde ett ønske midt i all sorgen.

- I denne situasjonen er det veldig lett å føle hat for den terroristen som ødela så mange liv på de to timene som føltes så uendelig lange. Mitt ønske er at i stedet for å hate terroristen vil jeg at dere skal vise kjærlighet til dem dere er glade i, og gi varme og gode tanker til de som er omkomne og deres pårørende, sa hun før hun takket for seg.

-Vi tror på frihet og menneskerett

Også ordføreren i Ringerike, Kjell B. Hansen, sto på podiet og leste et dikt og ga sin appell til det rosebærende publikumet.

- Vi står samlet i en kraftfull lenke og ingen, absolutt ingen, er i tvil om kraften og samholdet som ligger i den norske befolkningen. Vi tror på frihet og ikke minst tror vi på menneskerett og vi akter ikke å bøye oss for mørkets krefter, sa han til et tydelig rørt publikum.

Les også: Terrorofrene minnes verden rundt

Sang selvskrevet Utøya sang

SANG: Venneparet Frida Alfredsen (18) og Øyvind Riibe (23) sang en selvskrevet sang til minne for ofrene. Foto: Isabelle Ringnes / VG


Helt til slutt sang Frida Alfredsen (18) en sang om Utøya-hendelsen til det sørgende publikumet.

Til VG fortalte Øyvind Riibe (23) fra Hole at han hadde skrevet sangen i etterkant av Utøya-angrepet, og at venninnen Frida var et naturlig valg som vokalist.

- Det var hardt å skrive den sangen. Jeg begynte bare å skrive noen setninger også fikk jeg en ide om at ingen andre hadde laget en sang i forbindelse med dette. Joakim Haukaas lagde en beat også satt Frida og jeg i studio konstant fra lørdag formiddag, sa Øyvind etter at Frida hadde fremført sangen for publikum.

Avsluttet med fakkel/rosetog

BERØRT: Politiet var også til stede under markering og sto tydelig berørte på sidelinjen. Foto: Isabelle Ringnes / VG


Samboer-paret Elise Lærum og Sverre Pay Aasen var vitner til redningsaksjonen på Utøya og initiativtakerne bak minnes-markeringen, som ble annonsert på Facebook.

Markeringen ble avsluttet med et fakkel-/rosetog ledet av politiet fra Vik Torg til Sundøya. Blant de mange bidragsyterne var også stortingspresident Dag Terje Andersen og ordfører i Hole kommune Per Berger som holdt en flott appell til de fremmøtte.

Les også

 1. «Norske Folkehelter» savner «folkehjelper» Hanne (43)

  STORGATA I OSLO (VG Nett) De sju overlevende fra Norsk Folkehjelp som var på Utøya under fredagens massakre reddet mange…
 2. Petter Stordalen gir fem millioner for å gjenreise Utøya

  (VG Nett) Petter Stordalen har donert en sjekk på fem millioner kroner til AUF for å gjenoppbygge og gjenreise driften…
 3. Storberget takker politiet

  (VG Nett) Justisministeren berømmer politiet for arbeidet med terrorsaken, og sier alle nødvendige ressurser stilles til…
 4. - Hun muntret opp alle

  (VG Nett) Få dager før hun dro til Utøya ga Gizem Dogan (17) et hjertesmykke til venninnen Elisabeth. Nå er hun savnet.
 5. Overlevde Utøya: - Det er rørende hvordan Norge har reagert

  (VG Nett)Mandag kveld løftet rundt 250.000 mennesker sine roser i Oslo sentrum.
 6. Terrorofrene minnes verden rundt

  (VG Nett) Over hele verden legger mennesker ned blomster og tenner lys for å hedre de drepte etter terroraksjonen i Oslo.
 7. Ett minutts stillhet i Tour de France

  (VG Nett) Før den siste etappen av årets Tour de France ble det holdt ett minutts stillhet, hvor Thor Hushovd og Edvald…
 8. - Det er vår måte å knytte bånd til de omkomne

  (VG Nett) Klokken er halv tre natt til søndag. Regnet har falt over Oslo i mange timer, men Domkirken er likevel rammet…

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Stoltenberg: - Måtte minnet om Monicas godhet leve evig

 2. Ky-Mani Marley på Melafestivalen: - Hvorfor kunne ikke noen stoppe det?

 3. Etterlatte frykter kollisjon mellom 22.juli-markeringer

 4. PAOK-spillerne la ned roser foran Klanen

 5. Overlevde Utøya: - Det er rørende hvordan Norge har reagert

Fra andre aviser

 1. Sterk markering av 22. juli

  Bergens Tidende
 2. Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

  Bergens Tidende
 3. 3000 samlet i sorg på Askøy

  Bergens Tidende
 4. Markerte avsky og sorg over terroren i Pakistan

  Aftenposten
 5. Mor til 22. juli-offer fra Osterøy: – Folk må tenke på hvordan de ytrer og oppfører seg

  Bergens Tidende
 6. Til minne om mennesker som lyste

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder