UTRYGG: - Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet, sier Peder Jensen. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG

Peder Jensen er drapsmannens forbilde «Fjordman»

- Jeg kommer aldri til å blogge under det pseudonymet igjen

Massemorderen Anders Behring Breiviks (32) store helt er bloggeren «Fjordman». Her er mannen bak pseudonymet: Peder Jensen (36) fra Ålesund.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG møter den 36 år gamle mannen fra Ålesund på en kafé i Oslo sentrum. Iført en hvit t-skjorte, mørk bukse og en bag rundt skulderen setter han seg ned ved bordet.

36-åringen har i samråd med sin advokat valgt å stå frem i VG, og han ber media ettertrykkelig om ikke å kontakte naboene eller familien hans.

- Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet og vil ikke oppholde meg i leiligheten min, forteller han.

Har ikke lest manifestet

111 ganger viser Breivik til «Fjordman» i manifestet som han sendte til utvalgte personer i forkant av terrorangrepene. Peder Jensen sier han ikke mottok noen e-post, men åpner for at den kan ha havnet i et søppelpostfilter.

- STØVSUGESELGER: Peder Jensen, som er bloggeren «Fjordman», mente Anders Behring Breivik var «kjedelig - som en støvsugerselger». Foto: KYRRE LIEN, VG

- Jeg har ikke orket å lese manifestet selv, men jeg har sett bruddstykker som har vært referert i media og enkelte deler er blitt vist meg av andre, forteller Jensen.

English text: Breivik's political idol emerges from anonymity

Han sier det er «forferdelig ubehagelig» at massedrapsmannen fremhever ham som det store idolet.

- Jeg kommer aldri til å blogge under pseudonymet «Fjordman» igjen. Jeg har mistet lysten siden det knyttes til en slik person, sier han.

I perioden 2009-2010 mottok den høyreekstreme bloggeren en håndfull e-poster fra Breivik hvor han blant annet fortalte at han skrev på en stor bok og at han samlet e-postkontakter. I tillegg ønsket den terrorsiktede nordmannen å møte «Fjordman» personlig mot slutten av 2009.

- Jeg vet ikke hvorfor han ba om det, men jeg takket nei. Ikke fordi han snakket om vold, men fordi jeg syntes han virket kjedelig - som en støvsugerselger. Luftslott tenkte jeg for meg selv da jeg leste e-postene, sier Jensen, som understreker at han aldri har møtt Breivik.

- Jeg vet heller ikke hva han skulle med e-postene som han samlet på Facebook eller hva han ville oppnå med dem.

Ifølge Jensen, er det ingen i det norske eller internasjonale islamkritiske miljøet som kjente til Breivik før terrorangrepene.

- Han hadde ingenting å bidra med, og jeg har aldri hørt om ridderne han henviser til, sier 36-åringen.

Beslagla datamaskin

Politikilder bekrefter overfor VG at Peder Jensen har blitt avhørt som bloggeren «Fjordman». Etter avhøret opplyste politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til media at de sikre på det er riktig person.

- Jeg plikter å avgi en forklaring til politiet, og jeg står frem fordi navnet mitt vil bli kjent i offentligheten uansett og at det vil bli en heksejakt på meg fra media før eller siden, sier Jensen, som opplyser at politiet beslagla datamaskinen hans torsdag.

RIKTIG ID: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekreftet torsdag at de er sikre på at mannen de har hatt til avhør er bloggeren «Fjordman». Samme mann har latt seg intervjue av VG. Foto: SCANPIX

Han mener politiet behandlet ham som en mistenkt under avhøret, til tross for at han var innkalt med vitnestatus. Han mener politiet ville ha datamaskinen for å avdekke identiteten til hans kontakter i det internasjonale islamkritiske miljøet.

- Det er selvfølgelig litt ubehagelig, men når det gjelder kriminelle forhold eller Breivik finner de ingenting der. Det bidrar også til at jeg blir sjekket ut av saken, forteller Peder Jensen.

Bodde i Egypt

Jensen har blant annet en mastergrad ved Universitetet i Oslo (UiO) i kultur og teknologi, studert arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB) og ved American University i Kairo.

I sin masteroppgave fordypet 36-åringen seg i sensur og blogging i Iran, og han har aldri vært knyttet til et politisk parti i Norge. Han har for mange år siden stemt på Arbeiderpartiet, men støttet Fremskrittspartiet i siste valg.

Etter at han gjennomførte sin førstegangstjeneste på Setermoen, hevder han selv ikke å ha tatt i et våpen.

- Jeg var ingen god soldat, sier han.

Les mer om saken:
Dagens avisutgave av VG og VG+ på iPad har et fire sider langt intervju med Peder Jensen hvor han forteller om årene som bloggeren «Fjordman» og sin opplevelse av terrorangrepet 22. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder