STERKE PROTESTER: Natur og Ungdom-leder Ola Skaalvik Elvevold, til venstre, mener det er på tide at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vurderer sin stilling. Foto: Scanpix
STERKE PROTESTER: Natur og Ungdom-leder Ola Skaalvik Elvevold, til venstre, mener det er på tide at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vurderer sin stilling. Foto: Scanpix

Nå mener de olje- og energiministeren må gå av

Regjeringen utsetter rensing av gasskraftverk igjen

INNENRIKS

(VG Nett) Natur og Ungdom og Bellona er svært opprørt etter at rensing av gass på Mongstad igjen blir utsatt. De har fått nok av olje- og energiministeren.

  • Håkon Fossmark
  • Morten Samdal
Publisert: Oppdatert: 12.05.10 20:58

Lørdag kveld kom meldingen fra NRK om at beslutningen om at rensing av gass på Mongstad utsettes til neste stortingsperiode. Det betyr at rensingen tidligst kan starte i 2017, mens den opprinnelige planen var at det skulle stå klart et testanlegg allerede i år.

- Vi er svært, svært skuffet. Nå er det på høy tid at Terje Riis-Johansen vurderer sin stilling, sier leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, til VG Nett.

Også Bellona-leder Frederic Hauge mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) bør gå av som en følge av utsettelsen. Han mener Regjeringen er styrt av Statoil.

- Regjeringen har ikke nok kunnskap til å plukke fra hverandre Statoil sine argumenter. Nå ser vi at det er Statoil og næringslivet som styrer energipolitikken i Norge, sier Hauge til VG Nett.

- Terje Riis-Johansen har ingen tillitt lenger og må ta sin hatt og gå, sier Hauge, og sammenlikner denne saken med OL på Lillehammer i 1994.

- Tenk hvis kulturministeren plutselig hadde sagt at de ikke blir ferdig med å bygge anleggene og at OL må avlyses. Da regner jeg ikke med kulturministeren ville fått sitte lenge, sier Hauge.

Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom mener det er bekymringsverdig at beslutningen om å bevilge milliarder til rensing av gasskraftverket utsettes til 2014.

- I 2014 vet vi ikke hvilken regjering og storting som styrer, og nå er det altså helt i det blå om rensingen i det hele tatt vil bli gjennomført, sier Skaalvik Elvevold.

Avviser kritikken

Terje Riis-Johansen avviser overfor Aftenposten kritikken som blir framsatt.

- Dette er et så stort og krevende prosjekt, det er ingeniørmessige og industrielle vurderinger som må legge rammen for fremtiden. Vi ser at det ikke er mulig å kombinere behovet for en god industriell ramme for prosjektet og datoene som er lagt så langt. Men vi skal sørge for at det blir et prosjekt som blir desto bedre, sier han.

Prestisjeprosjekt

Det var en gang Jens Stoltenberg sin store visjon, å få til et gasskraftverk på Mongstad med full rensing. Nå er prestisjeprosjektet, også omtalt som «en månelanding», utsatt igjen og i ferd med å bli et mareritt for Stoltenberg og hans regjeringsvenner.

Beslutningen om å bevilge milliarder til rensing av gasskraftverket er nå utsatt igjen, og det vil ikke kunne skje før i 2014.

- Dette var en gang Jens Stoltenberg sitt hjertebarn. Nå er det sendt ut i skogen for å dø, sier Skaalvik Elvevold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Uforsvarlig

Ettersom beslutningen nå utsettes til neste stortingsperiode, kan altså et nytt storting skrinlegge Stoltenbergs prestisjeprosjekt.

- Slik som det ser ut nå, i forhold til de store utfordringene som ligger i å få prosjektet godt nok industrielt, tror jeg ikke det er forsvarlig å legge opp til at en investeringsbeslutning blir tatt før 2014. De beste vurderingene nå er at vi trenger cirka fire år etter det, sier Terje Riis-Johansen til NRK.

- Ikke i min levetid

Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv er også oppgitt, og han tror ikke det vil bli noe CO2-rensing på Mongstad så lenge han lever. Oddekalv mener også at Norge ikke har behov for kraften.

- Norge har verdens mest fornybare energi og er så rike på vannkraft. Vi trenger ikke gasskraften. Pengene som er gitt til Mongstad, har gått til å holde liv i et døende raffineri hvor leveransene daler, sier Oddekalv.

Leder i Naturverforbundet, Lars Haltbrekken, er ikke nevneverdig overrasket over nyheten.

- Dette har vi fryktet hele tiden, og nå skjer det altså. Dette er utrolig skuffende, sier han til VG.

Han vil ikke kreve ministerens avgang, men mener hele regjeringen har gjort en for dårlig jobb i forhold til alle løftene fra 2006.

- Jeg er ikke spesielt optimistisk til at dette kommer til å være på plass til 2017 heller. Det er egentlig ikke grunn til å være optimistisk i forhold til dette prosjektet overhodet. Nå ser vi grunnen til at vi har advart mot dette hele tiden. Resultatet kan bli at vi peiser tonnevis med farlig avfall ut i atmosfæren i en tid der vi absolutt bør gjøre det motsatte. Vi vil kreve at gasskraftanlegget ikke blir satt i drift før renseanlegget er på plass, sier Haltbrekken.

Her kan du lese mer om