EKSTREMKULDE: Flere frykter konsekvensene av de ekstreme temperaturene som ventes i tiden som kommer. Foto: Scanpix

- Sprengkulden vil ta liv

Festfolk, turister, eldre og hjertesyke advares

Både politi og helsemyndigheter frykter at sprengkulden skal ta liv de neste ukene.

Steinar Qvenlid Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er varslet sprengkulde i Norge de nærmeste dagene - og for deler av landet vil kulden fortone seg sjeldent høy og langvarig.

- Vi kan lese i statistikken over dødsfall når det har vært sprengkulde. Vi ser en overdødelighet av lungebetennelser - og noen vil også fryse i hjel når det blir kaldt, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Les også:Kald nyttårsaften over hele landet

Sammenligner man en varm og en kald januar vil forskjellene være tydelige.

- Det er mange grupper som er utsatt i sprengkulde, blant annet eldre, rusmisbrukere, bostedsløse, psykisk syke og personer med nedsatt hjerte- og lungefunksjon, sier Rønning.

DAGENS VG: Les om gode kulderåd og Erling Kagges verste fryseopplevelse i dagens VG. Foto: Faksimile

Personer som har hjertesykdom med få symptomer er spesielt utsatt.

- De ser ikke på seg selv som hjertesyke. Kulde kombinert med brå aktivitet, enten det er skigåing eller snømåking, vil derfor kunne medføre infarkt og hjertesvikt, sier Rønning.

Les også:Varsler sprengkulde på Østlandet

Uvitende turister

Lensmann Even Olden i Trysil er mest bekymret for tilreisende turister. I 1998 døde en mann i 20-årene av utmattelse og kulde i Trysilfjellet etter stort alkoholinntak.

- Vi frykter hele tiden at det skal gjenta seg. Hvert år finner politiet, natteravner og drosjesjåfører personer som har sovnet i en snøfonn og trenger hjelp, sier Olden.

Han er overrasket over at det ikke har vært flere dødsfall de siste årene.

- Men mest av alt er jeg glad for at det har gått så bra. Noen turister blir overrasket over hvor kaldt det er, og en del av de som får for mye å drikke vet ikke engang hvor de bor. Det er mange kritiske situasjoner, sier Olden.

- Fulle ungdommer og kulde er en svært dårlig kombinasjon. Jeg frykter at dette kan gå på livet løs, spesielt i distriktene der folk går lange avstander til og fra fest, sier Lars Norbom.

Han er daglig leder i Natteravnene som organiserer over 500 grupper med nattevandrere over hele landet.

Vinterstid sender natteravnene ofte personer til legevakten for å tines opp.

Senest natt til andre juledag ble en kvinne i 40-årene funnet beruset og kraftig nedkjølt med en kroppstemperatur på 30 grader i Tønsberg.

Hun kan takke oppmerksomme forbipasserende for at hun fortsatt lever.

Lars Norbom er bekymret fordi det er få natteravner under årets nyttårsfeiring.

- Det har vist seg vanskelig å få folk til å melde seg frivillig i julen. I Oslo har vi ingen vandringer før første helg i januar, sier Norbom som håper han slipper å høre på nyhetene at folk har frosset i hjel.

Viktig med varme

Eldre er også utsatt for kulden, og Harald Olimb Norman i Norsk Pensjonistforbund ser en tendens til at eldre mennesker kun fyrer i det rommet der de oppholder seg mest når det er sprengkaldt.

- Hvis det skulle skje noe mens de er innom toalett eller soverom kan det derfor bli alvorlig. Vårt råd er at eldre ikke må spare på strømmen, men fyre i alle rom de bruker. De bør være forsiktige med å gå ut og heller bruke telefonen aktivt til familie og venner, sier Norman.

LES MER OM ESKSTREMKULDEN I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder