ADVARTE: Kinas viseutenriksminister Fu Ying advarte mot å gi Nobels fredspris til Liu Xiaobo, under et møte med Nobelkomiteen i juni. Foto: AP

Kinas viseutenriksminister advarte Nobelkomiteen

Da Kinas viseutenriksminister besøkte Norge i sommer, advarte hun Nobelkomiteen mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Viseutenriksminister Fu Ying ba under besøket i starten av juni om et møte med representanter for Nobelinstituttet.

Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, bekrefter møtet overfor NRK. Blant annet advarte viseutenriksministeren mot å gi prisen til dissidenten Liu Xiaobo.

- Hun sa at dette ville slå an helt gale strenger i forholdet mellom Norge og Kina og bli sett på som en uvennlig handling, forteller Lundestad.

Møtet fant sted i den kinesiske ambassaden.

Hvem som får Nobels fredspris i år blir kjent 8. oktober, og ifølge NRK regnes Liu Xiaobo som en av favorittene.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité er for tiden på besøk i Kina og har møter med representanter fra både utenriksdepartementet i landet og kommunistpartiet.

- Dette er en velkjent problemstilling fra kinesisk hold. De benytter gjerne anledningen til å ta opp at de ikke ønsker at det vi kaller dissidenter får fredsprisen. Men fra norsk side har vi hele tiden hevdet at Nobelkomiteen er uavhengig av Stortinget og regjeringen, og at forsøk på å påvirke verken har lyktes eller kommer til å lykkes, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide (H) til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder